Microdosing blog

Kan microdosing ons gevoel van authenticiteit beïnvloeden?

Blog Photos

Deze gastbijdrage is geschreven door Iona Pop PhD, socioloog aan de Universiteit van Tilburg en auteur van deze studie over microdosing en authenticiteit.

Microdosing met psychedelica is de laatste jaren steeds populairder geworden als een manier om stemming, creativiteit en algehele gezondheid te verbeteren. Maar kan het ook van invloed zijn op hoe we over onszelf voelen? Kan het ons authentieker doen voelen? Dit zijn de vragen die onderzocht worden in een recent gepubliceerd artikel in het tijdschrift Nordic Studies on Alcohol and Drugs.

Wat verstaan we onder authenticiteit?

Authenticiteit verwijst naar de subjectieve ervaring van het zijn van je ware zelf in een bepaald moment of situatie. Het omvat het afstemmen van je gedachten, emoties en gedrag op je interne waarden, overtuigingen en verlangens. Het nastreven van authentieke expressie is essentieel voor een vervullend leven, omdat het is gekoppeld aan positieve uitkomsten zoals hedonistisch en eudaimonisch welzijn, betrokkenheid, mindfulness en emotionele intelligentie. Inauthenticiteit daarentegen is gekoppeld aan negatieve affecten en lagere gevoelens van autonomie.

Onderzoeksopzet en bevindingen

In dit onderzoek onderzochten wetenschappers de relatie tussen staat van authenticiteit en microdosing. Staat van authenticiteit verwijst naar de subjectieve ervaring van het waar zijn aan jezelf in een bepaald moment of situatie. Het onderzoek maakte gebruik van zelfbeoordelingen van de staat van authenticiteit verzameld van 18 microdosers gedurende een periode van een maand voor een totaal van 192 observaties. De resultaten toonden aan dat tijdens de dag van de microdosering en de dag daarna de staat van authenticiteit significant hoger was.

Een andere belangrijke bevinding van het onderzoek was dat het aantal activiteiten dat de deelnemers rapporteerden te hebben gedaan en de tevredenheid daarmee hoger waren tijdens de dag waarop deelnemers microdosering toepasten. En, belangrijker nog, zowel het aantal activiteiten als de tevredenheid daarmee waren positief gerelateerd aan de staat van authenticiteit. Met andere woorden, de resultaten van dit onderzoek suggereren dat tijdens de dag van de microdosering, het aantal activiteiten en de tevredenheid daarmee hoger zijn, en op hun beurt, de staat van authenticiteit ook hoger is.

Wat vertellen deze bevindingen ons over microdosing en authenticiteit?

Het onderzoek suggereert dat microdosering van psychedelica mensen authentieker kan doen voelen door hen te ondersteunen bij het doen van dingen die in lijn liggen met hun waarden en prioriteiten. Deelnemers aan het onderzoek rapporteerden dat ze tijdens het microdoseren meer huishoudelijke taken, koken en hobby’s deden en dat ze meer tevreden waren met wat ze deden. Als zodanig zou microdosering mensen kunnen helpen om uitstelgedrag te overwinnen en zich te richten op wat voor hen belangrijk is. Met andere woorden, wanneer mensen microdoseren, doen ze wat voor hen belangrijk is en voelen ze zich daardoor alsof ze hun ware zelf zijn.

Het artikel is Open Access beschikbaar op deze link: https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/14550725231175353

Deel deze post

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JOIN OUR COMMUNITY!

Want to stay updated about microdosing research, the latest news, tips & tricks, and more? Subscribe to our newsletter below and stay in the loop about everything microdosing!