Microdosing blog

Cannabis in microdosis lijkt te helpen tegen hersenveroudering

AP Photo/Robert F. Bukaty

Het microdoseren van wiet, oftewel cannabis, lijkt een kleine trend te zijn geworden. Maar waarom zou  je cannabis microdoseren?

Behalve om medische redenen zoals pijnbestrijding, lijken er ook voor gezonde mensen voordelen te zijn. Daar is echter nog maar heel weinig onderzoek naar gedaan. Een ding is onlangs met overtuigend bewijs aangetoond:

Het helpt hersenveroudering tegen te gaan. 

We weten nog niet hoe dat precies werkt, en ook nog niet of het ook op langere termijn geldt of enkel tijdens de microdosingperiode.

AP Photo/Robert F. Bukaty

Door een Duitse onderzoeksgroep is aangetoond dat microdosering cannabis bij oudere muizen een hersenverjonging teweegbracht en het leervermogen deed toenemen.

Het onderzoek dat in Nature Medicine werd gepubliceerd toont aan dat cannabis geen effect heeft op de cognitieve vermogens van jonge muizen (tot 2 maanden oud) maar wel op muizen van middelbare leeftijd (12 maanden oud) en oudere muizen (18 maanden oud). Volgens de onderzoekers gaat het om een “heel diep en degelijk” effect.

De toegediende dosering was voor de muizen te laat om high te worden. De testperiode was één maand, daarna werd vergeleken hoe de muizen erin slaagden uit een doolhof te komen en hoe goed ze elkaar herkenden. De controlegroep, die dus geen cannabis had gekregen presteerde volgens verwachting: de jongste muizen deden het beter dan de ouderen. Maar in de microdosingroep bleken de middelbare en oudere muizen het net zo goed als de jonge muizen uit de controlegroep.

Wat wél opviel: de jongere muizen uit de microdosinggroep deden het minder goed dan hun gelijken uit de controlegroep. THC heeft dus een slechte invloed op hun cognitieve prestaties. Dit komt overeen met wat eerder onderzoek naar de invloed van cannabis op adolescenten aantoonde, namelijk dat zij hun aandacht, leercapaciteit en geheugen zagen afnemen na cannabisgebruik.

Men is er nog niet over uit of deze effecten ook op lange termijn gelden.

THC zorgt voor een toename aan de celverbindingen in de hippocampus. Dit hersengedeelte wordt in verband gebracht met het vormen van herinneringen. Dit brengt ons bij een tweede mogelijke verklaring voor de afname van geheugen bij jonge muizen. Het is ook mogelijk dat bij jonge muizen het endocannabinoidensysteem actiever is, en het door THC overgestimuleerd raakt. De iets oudere muizen hebben just in minder actief lichaamseigen cannabinoidensysteem, dus dat extra beetje kan net voldoende zijn om dezelfde effecten te genereren.

Er zal een proef volgen op mensen, wat zeker veel meer concrete data zal opleveren inzake cannabis microdosing en de verschillen tussen leeftijdsgroepen.

Lees het originele artikel op Gizmodo

 

 

Deel deze post

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *