De risico’s van psychedelica

We kennen immers allemaal de verontrustende verhalen over LSD en paddo’s uit het verleden. Permanente psychoses, acute schizofrenie, ‘denken te kunnen vliegen’, flashbacks of ‘blijven hangen’ in een trip. Deze ernstige verhalen dateren uit de jaren ’60.

Mythes over LSD

De CIA heeft in die tijd LSD-experimenten uitgevoerd onder de naam Project MKUltra. Zij heeft een groot aandeel in het verspreiden van de onwaarheden omtrent LSD. De wetenschap heeft de mythes ingehaald, maar de mainstream media, de politiek en de publieke opinie zijn hierdoor nog altijd beïnvloed.

Paddo-incidenten uit uit 2007

Een goed voorbeeld zijn de Amsterdamse ‘paddo-incidenten’ uit 2007; twee toeristen die paddo’s hadden gebruikt met dodelijke afloop. Van deze twee ernstige incidenten bleek na onderzoek dat de slachtoffers onder invloed waren van paddo’s in combinatie met alcohol en andere middelen. Paddo’s worden direct als gevaarlijk bestempeld terwijl het in werkelijkheid om verkeerd of onverantwoord gebruik gaat.

Naar aanleiding van deze incidenten maakte het CAM een Risicoschattingsrapport betreffende paddo’s (PDF).

Aanbeveling van het CAM aan de overheid mbt paddo’s:

Gezien het bovenstaande is de aanbeveling om kwaliteitseisen te stellen aan het product paddo’s (o.a. standaardisatie, zuiverheid, etikettering) en de handel in paddo’s (o.a. verantwoorde informatievoorziening) en mede daarmee te bevorderen dat paddo’s in beperkte mate verkrijgbaar zijn. De uitkomst van de risicoschatting geeft geen noodzaak tot een wettelijk verbod op paddo’s. We weten allemaal dat deze aanbeveling niet is overgenomen en dat paddo’s niet meer legaal te verkrijgen zijn.

De risico’s van een psychedelische trip volgens het CAM

Het innemen van een psychoactieve stof brengt altijd risico’s met zich mee. Die van koffie, alcohol en wiet kennen we waarschijnlijk allemaal. Het is aan jou om de risico’s van elk middel dat je inneemt te kennen en ernaar te handelen.

We maken onderscheid tussen de fysiologische risico’s van de ingenomen substantie op het lichaam, en de risico’s die de gebruiker ervaart tijdens de trip of de veranderde bewustzijnstoestand.

 • De fysiologische risico’s van psychedelica zijn vrijwel verwaarloosbaar. Het is praktisch onmogelijk om een dodelijke dosis LSD of paddo’s naar binnen te werken, daarvoor zou je enorme hoeveelheden naar binnen moeten werken, dat heeft niemand ooit zelfs maar geprobeerd. De (vermoedelijke) dodelijke dosis paddo’s voor de mens wordt geschat op een hoeveelheid paddenstoelen overeenkomt met het eigen lichaamsgewicht van de gebruiker.
 • De lichamelijke bij-effecten tijdens een normale trip, zoals misselijkheid of een zwaar gevoel in het lichaam, zijn hoogstens oncomfortabel maar niet risicovol.
 • Er is geen sprake van lichamelijke afhankelijkheid (verslaving).
 • LSD wordt binnen 2 dagen volledig afgebroken door je lichaam, dus blijven hangen in een trip is in dat opzicht niet mogelijk. Ook zou je geen flashbacks kunnen ervaren die door het middel zelf veroorzaakt zijn. Wel is het mogelijk om nadat de trip voorbij is nog herinneringen aan je trip te ‘ervaren’.
 • De trip zelf is alleen risicovol voor mensen die een achtergrond of verleden hebben waarin psychoses zijn voorgekomen. Zij hebben een verhoogde kans op een psychose tijdens of na de trip. Die zou overigens wel behandelbaar zijn. Maar dit is een groot risico dat je absoluut wil vermijden.
 • Combinaties: tripmiddelen laten zich niet combineren met autorijden of deelnemen aan het verkeer, noch het bedienen van gevaarlijke apparaten. Ook combineren met drank en de meeste andere drugs wordt ten zeerste afgeraden.
 • Dan is er nog de bad trip. Een oncontroleerbare bad trip is volgens deskundigen een heel zeldzaam en willekeurig verschijnsel. Een bad trip kan heel vervelend zijn, maar deze is altijd eindig. Het stopt zodra het middel is uitgewerkt.
 • Een risico om zeker rekening mee te houden is dat de trip een negatieve wending kan nemen. Een psychedelische ervaring wordt sterk beïnvloed door je eigen mindset (set) en de omgeving waarin je je bevindt (setting). Je eigen angsten, gevoelens en emoties van dat moment worden versterkt. Veranderen je emoties, dan verandert je trip mee in dezelfde richting. Een ervaren tripsitter is daarom belangrijk, deze kan je het gevoel geven dat alles helemaal OKÉ is en dat je in goede handen bent, dat je niets hoeft en er gewoon mag zijn.

Mogelijke effecten na 30-45 minuten

 • Afhankelijk van de omstandigheden, persoonlijke situatie en dosering duren de effecten 4-6 uur. (mogelijke) mentale effecten:
 • gevoelens versterkend (prettige, maar ook negatieve!)
 • hallucinaties
 • kleuren worden intenser
 • muziek wordt intenser
 • verandering van realiteitsgevoel
 • extase
 • opgewonden gevoelens
 • verlies van tijdsbesef
 • gevoelens van verwondering
 • lachkick
 • bang
 • paniekerig

Mogelijke fysieke effecten

 • stijging lichaamstemperatuur
 • lichte stijging hartslag
 • lichte stijging bloeddruk
 • misselijkheid
 • slappe ledematen
 • zweten
 • diarree
 • draaierigheid

Recente onderzoeken

1. Psychedelica versus andere drugs

In twee studies onder leiding van David Nutt die in 2010 in The Lancet zijn gepubliceerd werden LSD en psilocybine als vele malen minder schadelijk dan alcohol geschaald. Zowel voor de individuele gebruiker, als voor de hele maatschappij. Psilocybine was volgens het onderzoek als het minst schadelijk.

Psychedelica induceren vaak een diepgaande ervaring, tegelijkertijd hebben ze een veiligheidsprofiel dat vergelijkbaar is met veel gewone dagelijkse activiteiten, zoals fietsen of voetballen. Het is belangrijk om een statistisch perspectief op de risico’s ervan te hebben, in plaats van je op anekdotes te focussen.

“Absurd om LSD en psilocybine als gevaarlijker dan heroïne tegemoet te treden.”

Dit zijn de woorden van Professor David Nutt, voormalig voorzitter van de European College of Neuropsychopharmacology en momenteel Neuropsychopharmacology chair aan Imperial College in Londen. Hij heeft veelvuldig geschreven over de scheve toestanden van de huidige drugswetten, wat ertoe heeft geleid dat hij ontslagen werd als Chair of the Government’s Advisory Counil on the Misuse of Drugs. De regering van Groot-Brittannië wilde niets weten van zijn bevindingen.

Het antwoord op de vraag waarom LSD in de jaren ’60 is verboden is Nutt verrassend duidelijk: de Vietnamoorlog. In wezen, toen het gebruik van LSD werd verspreid onder de Amerikaanse bevolking midden jaren ’60, realiseerden een groot aantal jonge Amerikanen zich onder invloed van LSD, dat zij niet (meer) wilden vechten in de Vietnamoorlog. Dit veroorzaakte zeer grote spanning in de maatschappij. De Amerikaanse regering heeft toen allerlei argumenten gecreëerd om LSD zo snel mogelijk te kunnen verbieden. De 140 lopende studies naar deze bijzondere stof werden van de een op de andere dag stopgezet.

In deze video (15 minuten) spreekt David Nutt over wat recente hersenscans ons hebben geleerd over LSD en psychische gezondheid.

2. Psychedelica niet gekoppeld aan psychische problemen of suïcidaal gedrag

Een recent onderzoek onder 130.000 volwassenen in de Verenigde Staten heeft geen bewijs kunnen aantonen voor een verband tussen het gebruik van psychedelica (LSD, psilocybine of mescaline) en psychische problemen. Met behulp van nieuwe data, bestaande uit 135.095 willekeurig geselecteerde volwassenen uit de Verenigde Staten, waaronder 19.299 gebruikers van psychedelica, werden de verhoudingen onderzocht tussen het gebruik van psychedelica en de geestelijke gezondheid. Er werden geen significante verhoudingen gevonden tussen levenslang gebruik van psychedelica en een verhoogde kans op ernstige psychische nood, suïcidale gedachten, suïcidale plannen, zelfmoordpogingen, depressie en angst. Er kon niet worden aangetoond dat het psychedelica gebruik, een onafhankelijke risicofactor voor psychische problemen met zich mee brengt.

Het is bekend dat psychedelica geen schade aan de hersenen of  aan lichaamsorganen veroorzaken. Ook verslaving, dwangmatig gebruik en ernstige ongewenste voorvallen als gevolg van het gebruik van psychedelica zijn uiterst zeldzaam.

Over het geheel bekeken is het erg moeilijk te zien hoe het verbieden van psychedelica kan worden gerechtvaardigd als een maatregel voor de volksgezondheid, zeker nu is aangetoond dat er geen relatie bestaat tussen het gebruik van psychedelica en psychische problemen of suïcidaal gedrag.

Lees het volledige onderzoeksrapport in Nature.

3. LSD en psilocybine kunnen een diepgaande persoonlijke of mystieke ervaring veroorzaken

Psychedelica worden al lang erkend als een oud spiritueel gebruik, beschermd door de vrijheid van religie en geloof, in ieder geval voor bepaalde groepen. Zoals bevestigd aan Johns Hopkins University, rapporteren de meeste mensen dat de psychedelische ervaring één van meest diepgaande persoonlijke en spiritueel betekenisvolle gebeurtenissen van hun leven is, met bewijs van blijvende voordelige effecten.

Afbeelding: De Correspondent

Wees je hier dus van bewust wanneer je paddo’s, LSD of mescaline neemt. Je loopt namelijk het risico dat dit een van de meest betekenisvolle gebeurtenissen uit je leven zal zijn!

 

Bronnen:

RIVM – CAM Risicoschattingsrapport betreffende paddo’s (PDF).
Nature
BBC News
De Correspondent
Erowid

 

Wil je graag leren microdoseren?
Krijg GRATIS toegang tot de eerste les van onze videocursus EXPLORE MICRODOSING*.

* De cursus is Engelstalig. Door je in te schrijven ga je ermee akkoord dat Microdosing Institute jou gepersonaliseerde, Engelstalige e-mails mag sturen waaronder, maar niet beperkt tot berichten over events en speciale aanbiedingen.