Psilocybine

Overal ter wereld komen psychoactieve paddenstoelen voor. De allerbekendste onder psychonauten en sjamanen is de Psilocybe cubensis uit Mexico. Maar ook het Nederlandse kaalkopje (Psilocybe semilanceata) en de Copelandia cyanescens uit Azië, de Filippijnen en Hawaii bevatten een hoge concentratie van de actieve stof psilocybine.

Geschiedenis

Het is waarschijnlijk dat de voorouders van de Azteken en aanverwanten zich al duizenden jaren geleden bewust waren van de psychoactieve werking van bepaalde soorten paddenstoelen. Dat wordt geconcludeerd uit de talloze paddenstoelvormige beeldjes en muurschilderingen die gevonden zijn bij archeologisch  onderzoek in het hele gebied tussen Midden-Amerika en Chili. De precieze betekenis van deze vondsten is nog steeds niet helemaal duidelijk, maar het lijkt er veel op dat de paddenstoelen vooral voor medische en religieuze doeleinden gebruikt werden en een grote rol speelden in het dagelijks leven.

De eerste schriftelijke aanwijzingen van paddenstoelconsumptie zijn afkomstig van de Spaanse conquistadores die, toen ze hun intrek namen op het Amerikaanse continent, in hun logboeken melding maakten van de gewoonten en gebruiken van de inheemse bevolking. Een van de oudste aantekeningen die gevonden zijn, komt van de 16e eeuwse Spaanse monnik Bernandino de Sahágun:

‘Voor zonsopgang aten ze de paddenstoelen met honing, en als ze daardoor opgewonden raakten begonnen ze te dansen, sommigen lachend, anderen huilend. (…) Sommigen zaten alsof ze in gedachten verzonken waren. Sommigen zagen zichzelf sterven; sommigen zagen zichzelf opgegeten worden door een wild beest, anderen verbeeldden zich dat ze in een gevecht hun vijanden gevangen namen, sommigen geloofden dat ze overspel hadden gepleegd en dat hun schedel als straf gekliefd zou worden.’

De Spanjaarden stonden geen andere geloofsovertuigingen dan het katholieke geloof toe, en verboden de paddenstoelenrituelen die volgens hen ‘primitief en onmenselijk’ waren. Ze zetten er zelfs de doodstraf op.

Etnobotanicus Richard Evans Schultes en natuurkundige Plasius Paul Reko ontdekten in de jaren dertig dat de zogenaamde Veladas, Indiaanse paddenstoelceremonies met zowel indiaanse als katholieke spirituele invloeden toen in enkele gebieden nog steeds werden gehouden. De Amerikaan R. Gordon Wasson strijkt echter met de eer om als eerste blanke in zo’n ritueel te participeren. Zijn zoektocht naar ‘het geheim van de paddenstoel’ brengt hem in 1955 naar het Oaxacagebied in Mexico, het gebied van het  Mazatekenvolk.

In de buurt van het plaatsje Huautla de Jimenez woont de oude curandera Maria Sabina. Zij is het uiteindelijk die Wasson en zijn fotograaf Richardson uitnodigt voor een nachtelijke Velada.

Terug in New York begint Wasson een studie naar de Magic Mushrooms en een jaar later reist hij opnieuw naar Mexico, in gezelschap van de franse mycologist Roger Heim. Samen identificeren zij zeven verschillende hallucinogene paddenstoelen.

Wasson schreef er in 1957 een groot artikel over wat de titel ‘Seeking the Magic Mushroom’ draagt. De subtitel is: ‘Great adventures in the discovery of mushrooms that cause strange visions.’ Het wordt geplaatst in het Amerikaanse tijdschrift Life wat zowel in het Engels als in het Spaans over de hele wereld wordt uitgegeven. Het slaat in als een bom: er komt een paddenstoelrage op gang die zijn weerga niet kent.

Chemische samenstelling

De voornaamste actieve stoffen van de paddenstoel zijn psilocybine en psilocine. De verhouding van deze stoffen verschilt van soort tot soort. Het belangrijkste verschil is dat psilocine onstabiel is en dat het afbreekt wanneer je de paddenstoel droogt, terwijl psilocybine veel langer kan blijven bestaan (er is eens een 115 jaar oude paddenstoel gevonden die het nog steeds bevatte). Alleen psilocine is psychoactief. Psilocybine wordt in de lever omgezet naar psilocine. De hallucinogene effecten zijn ongeveer gelijk aan die van LSD; hoewel psilocybine 200 keer minder sterk is en bovendien een kortere duur heeft. Het effect kan 4 tot 6 uur aanhouden. Lees hier welke andere moleculen er nog meer ontdekt zijn in Magic Mushrooms.

Mycelium is een ondergronds netwerk van cellen dat zich over de hele bak heeft uitgespreid. De vrucht van dit mycelium is de paddenstoel. In de natuur kan mycelium zeer grote netwerken vormen. Sterker nog, het netwerk van schimmel in de bodem van de Amerikaanse staat Oregon is het grootst bekende schimmelnetwerk ter wereld. Het strekt zich uit over een gebied van 8,9 vierkante kilometer (1750 voetbalvelden).

Medische onderzoekers herontdekken psilocybine

De medische toepassingen van psilocybine in hoge dosering zijn veelbelovend. Het zijn spannende tijden voor de wetenschappers die zich hiermee bezighouden. PTSD, angst voor de dood bij terminale patiënten en depressie zijn de onderzoeksvelden waar op dit moment zeer goede resultaten behaald worden.

Wetenschappers ontdekken wat psilocybine teweegbrengt in de hersenen

Geschiedenis van de Magic Mushrooms.

 

Microdosing met paddo’s en truffels

Wanneer je wilt gaan microdoseren met psilocybine is het werken met magische truffels de eenvoudigste en snelste manier. Ook is het mogelijk om een paddokweekset te werken. Dit vergt iets meer tijd en werk, tegelijkertijd is dit veel goedkoper om te doen. De oogst van zo’n kweeksetje loopt al snel op naar 30 en 40 gram gedroogde paddo’s. Hier kun je ongeveer een half jaar mee microdoseren. Wij raden echter aan om per periode niet langer dan 10 weken te microdoseren, om gewenning en afhankelijkheid te voorkomen.

Stappenplan paddenstoelen kweken en doseren

Wil je graag leren microdoseren?
Krijg GRATIS toegang tot de eerste les van onze videocursus EXPLORE MICRODOSING*.

* De cursus is Engelstalig. Door je in te schrijven ga je ermee akkoord dat Microdosing Institute jou gepersonaliseerde, Engelstalige e-mails mag sturen waaronder, maar niet beperkt tot berichten over events en speciale aanbiedingen.