LSD

LSD of 25-LSD (lysergeenzuurdi-ethylamide) een chemische basisstructuur die voorkomt in de ergotalkaloïden van de graanschimmel moederkoorn. Het werd in 1938 gesynthetiseerd door de Zwitser Albert Hofmann. Hij ontdekte echter pas op 19 april 1943 bij toeval de zeer krachtige werking van dit middel. Hoewel LSD in een laboratorium geproduceerd wordt, is het semi-synthetisch aangezien de grondstof uit de natuur komt.

LSD werd populair in de flower power-periode in de jaren ’60 en ’70. Daarna nam het gebruik af. Onder psychonauten en in het uitgaanscircuit is het echter altijd een geliefd middel gebleven.

Een van de bijzondere eigenschappen van LSD is dat het al bij het innemen van extreem kleine hoeveelheden (25 microgram) een sterke psychoactieve, hallucinogene werking vertoont. LSD wordt via de mond ingenomen. Een papertrip wordt op of onder de tong gelegd of ingeslikt. Onder de tong werkt het sneller dan bij inslikken. Bij het doorslikken merk je de effecten na 30 tot 90 minuten. Wanneer het onder de tong wordt gelegd, merk je de effecten eerder. Dit komt doordat LSD dan direct door het mondslijmvlies wordt opgenomen.

Een LSD-trip duurt gemiddeld 8 tot 12 uur maar afhankelijk van je gevoeligheid kan het langer duren. Net als andere psychedelica is LSD niet verslavend. Bij een lichte trip ben je high en houd je een zekere mate van controle en overzicht. Bij een heftige trip verdwijnt dit en is er geen controle meer. De trip verloopt in golven. Het denken verloopt vaak sterk associatief en lijkt in cirkels te gaan.

Het ondergaan van een LSD trip is een buitengewoon intensieve ervaring. Het is niet iets wat iemand vaak wil doen. Kans op verslaving is er dan ook nauwelijks. Het lichaam raakt snel gewend aan LSD. Al spoedig treden in het geheel geen tripeffecten meer op. De gewenning of tolerantie bouwt zich ook weer snel af. De meeste gebruikers wachten enkele weken of maanden voor ze weer LSD gebruiken. Je wordt niet ziek na stoppen van het gebruik. Als je enkele dagen achtereen gebruikt, werkt het niet meer. Na enkele dagen is het effect weer terug. Mensen raken in een zeer uitzonderlijk geval geestelijk afhankelijk van trippen. Dit kan vooral gebeuren bij mensen die ook veel andere bewustzijnsveranderende middelen nemen.

Feiten op een rij

Microdosing met LSD

LSD is een verboden middel, maar toch is het wereldwijd een populaire keuze voor microdosing. Ga je voor het eerst met microdosing experimenteren, dan kun je kiezen voor (semi-)legale opties: truffels of paddo’s. Fadiman heeft bij zijn eerste resultaten van zijn onderzoek weinig tot geen verschillen in effect kunnen onderscheiden tussen LSD en paddo’s.

Toch zijn er wel wat verschillen om rekening mee te houden:

  • LSD heeft een langere werking dan paddo’s. Het sub-perceptuele effect van een microdosis LSD kan wel 10 uur aanhouden. Vooral de tijd van inname is hierdoor extra belangrijk. We raden dan ook zeker aan om voor 10.00 uur ‘s ochtends je microdosis in te nemen.
  • LSD is het meest potente psychedelicum dat er bestaat. Het feit dat de dosis in microgram (mcg) wordt aangeduid zegt al genoeg. Het is moeilijk om vast te stellen hoeveel LSD een paper trip of blotter precies bevat. Hierdoor is het doseren van kleine doses extra lastig. Onderzoek hoe je je LSD het meest secuur kunt onderverdelen in microdoseringen. Hieronder meer daarover.
  • Sommige mensen reageren gevoeliger op LSD. De drempelwaarde (dat is de hoeveelheid waar mensen effect beginnen te merken) varieert van persoon tot persoon en is 10 – 50 microgram.
  • Mensen reageren verschillend op gelijke doseringen. De nadruk lijkt bij de meeste mensen te liggen op meer creativiteit, energie, probleemoplossend vermogen en focus. Maar dit blijft natuurlijk een subjectieve ervaring. Dit komt voornamelijk ook omdat het een non-specifieke versterker is. Bij iemand die zeer creatief is, zal misschien de nadruk en het voordeel niet direct op creativiteit liggen. Maar meer op een ander vlak.

Nauwkeurig doseren

LSD is in het illegale circuit te verkrijgen in vloeibare vorm of op een papiertje (blotter of papertrip). Bij dat laatste is vloeibare LSD al op een papiertje gedruppeld.

Bij microdosing gaan we uit van1/20 tot 1/10 van een volledige trip. Je moet dus eerst te weten komen hoeveel microgram LSD jouw blotter bevat.

Het lijkt makkelijk om het papiertje vervolgens in 10 of 20 gelijke stukjes te knippen of snijden. Echter, de LSD is nooit helemaal gelijkmatig over het papiertje verdeeld, dus je kan hiermee echt voor verrassingen komen te staan!

Volumetric dosing

Om te voorkomen dat elke poging te hoog of te laag uitvalt, is het verstandig om over te gaan op volumetric dosing. Dat werkt zo: schaf een 10ml pipetflesje van donker glas aan. Doe hier 10 ml  gedestilleerd water of eventueel alcohol in en drenk de blotter hierin. Schud en laat minstens 24 uur staan. Daarna zou alle LSD in de vloeistof moeten zijn gaan zitten. Schud opnieuw. Nu kun je per keer 1 ml in een glaasje water druppelen. 1ml is gelijk aan 20 druppels gedestilleerd water. Wanneer je een 5ml pipetflesje hebt, is 1 microdosis van ongeveer 10mcg gelijk aan 10 druppels. Wanneer je alcohol gebruikt zal 1ml ongeveer 40 druppels bevatten. Check dit voordat je eraan begint.

Gebruik in geen geval kraanwater, want daarin zit chlorine, dat vernietigt LSD ,ook de bekende analogen zoals 1P-LSD worden hierdoor vernietigt. Gebruik dus gedestilleerd water, alcohol of vodka voor volumetric dosing om er zeker van te zijn dat de substantie actief blijft. Ook (zon)licht breekt LSD af, donker bewaren dus!

Let op! Het effect kan per keer en per persoon verschillen. Je stemming, maaginhoud, omgeving, lichamelijke en mentale conditie en de sterkte van de LSD hebben allemaal invloed op je ervaring. Neem dus nooit zomaar een microdosis over van een ander. Jouw ideale dosis kan namelijk werkelijk verschillen.

Let op! Mocht je ervoor kiezen om met LSD te gaan werken, dan is het een must om een LSD testkit aan te schaffen. Zo ben je er zeker van dat je ook daadwerkelijk LSD hebt. Er worden in het illegale circuit namelijk dikwijls andere substanties als LSD verkocht zoals DOB  en 25i-NBOMe.

Dit verhaal op Erowid vertelt de geschiedenis van het fabriceren van LSD en de verschillende makers.

 

 

Bronnen:

  1. Drugsinfoteam
  2. The Pharmacology of LSD
  3. The Third Wave