Microdosing Iboga (iboga√Įne)

Wij willen allereerst vermelden dat iboga niet zonder risico’s is. Wanneer je een zwak hart hebt, hartklachten hebt, is het zeker niet aan te raden met iboga te werken. Met deze krachtige plant geld: Doe eerst grondig voor onderzoek.

De ibogaplant is een altijd groen, bloeiende struik, die voorkomt in de regenwouden van West-Midden-Afrika. Onder de juiste omstandigheden kan de struik groeien tot een hoogte van 10 meter. De ‚Äėmagie‚Äô van de iboga is te vinden in de wortelschors, de thuisbasis van de krachtige leraar die in deze buitengewone plant leeft.

Historische oorsprong van iboga rituelen

De iboga plant heeft voor vele generaties een belangrijke rol gespeeld voor beoefenaars van de inheemse Bwiti-religie in Gabon in Centraal-Afrika. Het wordt al 5000 jaar gebruikt. De Bwiti initiatierite wordt gedaan om geestelijke volwassenheid te verkrijgen en bestaat uit de inname van een zeer sterke dosis iboga, gevolgd door een intense, geestverruimende ervaring. Lagere doses worden genomen tijdens wekelijkse ceremonies, als collectief religieus sacrament, een moment voor intense liefde en wederzijds begrip, terwijl het dansen en drummen tot laat in de nacht doorgaat. Door de ibogaplant voelen zij dat ze hun band met het goddelijke rijk versterken en een diep inzicht hebben in de levenscyclus, de dood en de wedergeboorte.

 

Eigenschappen van iboga√Įne

Het bijzondere kenmerk van iboga√Įne (nadat het door de lever is omgezet in noriboga√Įne) is dat het de receptoren bezighoudt die je aanmoedigen voor het herhalen van een gedragspatroon of verslaving. Dit kan er voor zorgen dat het zelfs effectief maakt in de meest ernstige gevallen van drugsverslaving. De meeste verslaafden die voor een behandeling met iboga√Įne kiezen, genezen binnen een dag of vier, zonder ontwenningsverschijnselen en weinig kans op terugval.

Ibogatherapie bij drugsverslaving

In de afgelopen decennia heeft een ibogaritueel als behandelmethode zijn weg gevonden naar de westerse maatschappij. Professioneel begeleide, intense therapie met iboga bleek een succesvol traject voor het genezen van drugsverslaving. Recente studies hebben aangetoond dat iboga de dopamine concentraties in het lichaam vermindert, waardoor de effecten van bepaalde misbruikende en zeer verslavende geneesmiddelen verminderen.

Bekijk deze uitzending van Nova voor een verslag over ibogatherapie in Nederland:

Helaas is het inzetten van iboga of iboga√Įne nog niet vanzelfsprekend. De plant en de stof iboga√Įne zullen meer klinisch onderzoek moeten ondergaan om een ‚Äč‚Äčofficieel geregistreerd medicijn te worden, maar tot nu toe zijn de resultaten veelbelovend.

Sara Glatt, de vrouw uit het filmpje, die in het alternatieve circuit behandelingen gaf in Nederland, heeft onlangs een rechtszaak verloren omdat er onder haar verantwoording iemand is overleden na een iboga behandeling. Voor mensen met een zwak hart vormt een behandeling met een hoge dosis iboga een risico. Dit bewijst maar weer dat meer onderzoek nodig is.

Meer details over wat we tot nu toe weten over de werking van iboga in deze video van The Drug Classroom:

Microdosing met iboga 

De informatie hieronder is samengesteld op basis van informatie van DMT Nexus en Reset.nu.

Microdosing met de schors van de ibogawortel of met een tinctuur is een toegankelijke, gecontroleerde manier om veilig met iboga te werken. Mensen die met iboga microdoseren, doen dit vaak om van een alcohol- of rookverslaving af te komen. Ook wordt het als effectief ervaren bij depressieklachten. In algemene zin brengt het je op een pad van verhoogd bewustzijn en meer zelfinzicht. Om van harddrugsverslavingen af te komen worden hoge doseringen aangeraden door diverse behandelaars.

Als je nieuwsgierig bent naar iboga en met de plant wilt werken, kan microdosing geschikt zijn om te kijken hoe je op de plant reageert, alvorens je je zou willen wagen aan een hoge dosis.

Ongeveer 400 mg tot 500 mg wortelbast van de ibogaplant wordt elke vier dagen gebruikt als anti-verslaving en antidepressivum. Lagere doses zullen ook effectief zijn, aangezien de effecten cumulatief zijn. Volgens velen is het belangrijk om – ondanks de vieze smaak – toch een ‚Äč‚Äčkleine stukje van de wortelbast te proeven, zodat al je zintuigen de plant kunnen ervaren. Omdat het om een natuurlijk middel gaat, is het nooit met zekerheid te zeggen wat de sterkte van de plant is. Dit verschilt dus per plant.

Het belang van een intentie uitspreken

Volgens verslavingsbehandelaars die met iboga werken, is het een essentieel onderdeel van een behandeling om een ‚Äč‚Äčintentie uit te spreken en een positieve affirmatie te geven bij het innemen van de wortelbast.

“Door een krachtige bevestiging of intentie uit te drukken op het moment dat de iboga je zintuigen en zenuwstelsel binnentreedt, draagt je stem de iboga en geef je via de intentie aanwijzingen aan de plantleraar.”

Deze techniek is in wezen een combinatie van neuro-lingu√Įstisch programmeren (NLP) en ibogatherapie. Met andere woorden: je combineert een zeer toegankelijke, integrale benadering van psychotherapie met de zeer krachtige genezende plant iboga.

Waar je eigenlijk naartoe wil met microdosing is: “het kleine beetje ibogaine naar precies die receptor zenden die verantwoordelijk is voor de gedachten en gedragspatronen die je in hun greep houden.”¬†Is dit werkelijk mogelijk of slechts een metafoor? Dat laten we voor nu even op de spreekwoordelijke tafel liggen.

Stoppen met roken

Dit filmpje toont een persoonlijke ervaring van een man die met microdosing iboga is gestopt met roken. Een bijzonder verhaal. Tegelijkertijd blijft het een experiment en is dit niet wetenschappelijk aangetoond.

Let op: iboga niet gebruiken als je een zwak hart hebt.

Lees ook dit verslag van onze vriendin Dara die 7 weken lang microdoseerde met iboga.

Er is een nieuwe website gemaakt, speciaal over microdosging met Iboga. Kijk  voor meer informatie op www.ibogainemicrodosing.org/

Disclaimer: Dit artikel is gebaseerd op praktijkervaringen van mensen die microdoseren met iboga, medicijnmannen en deskundigen die werken met iboga. Niet alle genoemde (medische) informatie is wetenschappelijk aangetoond. Wel wordt er veel onderzoek gedaan naar de werkingsmechanismen en de inzetbaarheid van iboga√Įne. Bovenstaande informatie mag niet als een gezondheidsclaim of garantie voor succesvolle genezing worden ge√Įnterpreteerd. Wij claimen dan ook geen garantie voor succes.

 

PresentationMicrodosing Iboga : Frontiers in Psychedelic Science ‚Äď Tobias Erny: Microdosing of Iboga and Ibogaine

JOIN OUR COMMUNITY!

Want to stay updated about microdosing research, the latest news, tips & tricks, and more? Subscribe to our newsletter below and stay in the loop about everything microdosing!