Microdosing blog

Zo maak je de effecten van microdosing (objectief) meetbaar

meetbaar

Op Reddit werd de vraag gesteld hoe je objectiever kunt zijn bij het bijhouden van je microdosing evaringen. Elke dag een paar regels opschrijven over hoe je je voelt, hoe productief je bent geweest, enzovoort is natuurlijk goed begin, en dit helpt je waarschijnlijk wel om te zien of je vooruitgang boekt.

Maar wat je eigenlijk wilt weten is HOEVEEL vooruitgang je boekt.

Meten is weten

De gouden tip is vrij simpel: geef je dag een cijfer.

Geef elke dag een cijfer tussen 1-10, gebaseerd op jouw eigen perspectief. Doe dit dagelijks op hetzelfde moment, bijvoorbeeld de volgende ochtend na het wakker worden. Dan heeft de dag even kunnen bekoelen en kijk je er met een heldere blik op terug.

Natuurlijk zijn deze cijfers uiterst subjectief, het gaat tenslotte over je persoonlijke beleving, maar zo genereer je wel een werkbare dataset waarmee je je ervaring in relatief opzicht kunt evalueren. Na een bepaalde tijd kun je de lijst in Excel zetten, maak er een grafiek van, en tadaa!

Meer gegevens

Je kunt de gegevenstabel uitbreiden met de variabele ‘aantal dagen sinds de laatst microdosis’, dus 0, 1, 2 en bij de volgende dosis opnieuw 0.

Ook kun je een kolom toevoegen met de ‘wat droeg het meest bij aan het cijfer’, dus wat zorgde ervoor dat deze dag zo goed/slecht was? Denk bijvoorbeeld aan Sociaal leven, Tijd voor mezelf, Gezondheid (ziek zijn, pijn, fysieke klachten), Werk, Studie, Sport, Relatie, Meditatie. Je kunt op deze manier tracken welke aspecten het vaakst in verband staan met een lager cijfer, en welke het vaakst met een hoger cijfer.

Bijvoorbeeld, heb je slechte dagen vaker gemarkeerd met Werk, dan kan dat een teken zijn dat je op dit vlak misschien iets wil veranderen. Heb je goede dagen vaak gemarkeerd met Meditatie, dan weet je dat dit een heel positieve invloed heeft op je leven en wil je je practice misschien uitbreiden of verdiepen.

Nog even over dat cijfer: in het begin kan het lastig zijn om het juiste cijfer op je dag te plakken, maar het is een kwestie van gewoon doen. Na 10-15 dagen zal je een soort standaard (de baseline) voor jezelf hebben, en zal het makkelijker gaan.

Echte vooruitgang

Je bewuster te worden van die ups en downs en waardoor ze veroorzaakt worden, dat is waar de echte progressie vandaan komt. Dankbaar kunnen zijn voor die dingen die bijdragen aan een topdag. Erkennen dat bepaalde zaken in jouw leven je welzijn negatief beïnvloeden. Dat zijn hele belangrijke stappen. Vervolgens kun je je richten op hoe je daarmee om wilt gaan.

Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen met het evalueerbaar maken van jouw MD-ervaringen. Deel ze gerust in de comments.

 

Deel deze post

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *