Microdosing blog

Het Microdosing Institute ‘every other day’ protocol: microdosing zonder dip

microdosing every other day schema

Sinds de begindagen van het Microdosing Institute begeleiden wij mensen tijdens hun microdosing-traject. We willen immers dat onze coachees het maximale uit hun microdosing ervaring halen. Vrijwel iedereen die wij begeleiden komt op een bepaald moment de vraag tegen welk protocol het meest geschikt voor hen is. Voor veel mensen is het antwoord: ons eigen ‘every other day’ protocol. Hier lees je meer over wat het is, waarom het wordt ingezet, en wat de ervaringen van mede-microdosers zijn.

Wat is het Microdosing Institute ‘every other day’ protocol? Ofwel ‘Om de dag’ protocol

Ons team van microdosing-coaches heeft zelf uitgebreid ervaring opgedaan met verschillende microdosing protocollen. Ook hebben we vanuit onze jarenlange coachingservaring geobserveerd welke protocollen het beste leken te werken. Eén ding viel ons daarbij op. We ontdekten dat sommige groepen mensen, met name zij die microdoseren voor medische doeleinden, zoals depressieve klachten, burn-out, sociale angst, ADHD, ADD, migraine en clusterhoofdpijn, meer positieve resultaten behalen wanneer zij om de dag microdoseren. Dit experiment nu zo vaak empirisch bewezen dat de internationale microdosing community het heeft omgedoopt tot het Microdosing Insitute protocol. Dit is iets waar we behoorlijk trots op zijn.

In samenspraak met James Fadiman, die ons Microdosing Institute coaching team sinds 2017 adviseert, is het Microdosing Institute protocol inmiddels sinds 20-08-2019 een erkende methode geworden. Wij bevelen hem nu ook al ruim twee jaar met groot succes aan. Het ‘Every other Day’ Protocol ofwel het ‘Om de dag’ protocol is een afgeleide van het welbekende Fadiman Protocol, waarbij je één keer per drie dagen microdoseert. James Fadiman heeft dit protocol speciaal ontwikkeld als onderzoeksprotocol. Op de eerste dag microdoseer je, op de tweede dag ervaar je waarschijnlijk nog steeds effecten van de microdose, en op de derde dag ben je weer terug op je ‘baseline’. Die derde dag is belangrijk om te reflecteren op het effect dat microdosing op je heeft, ten opzichte van hoe je zonder microdose functioneert.

Echter, voor sommige mensen is deze derde rust- en reflectie dag niet van belang. Zij ervaren op de derde dag van hun microdosing-traject vaker een dip, veelal als gevolg van hun onderliggende psychische conditie. Door het overslaan van deze rustdag blijft de focus op de positieve werking en het integreren van deze positieve ervaring. Hierdoor kan men – als dit het juiste protocol voor hen is – structureel verbetering ervaren.

Let wel: dit protocol wordt voornamelijk toegepast waneer het aansluit bij iemands persoonlijke situatie. Het dient weloverwogen en op basis van vooronderzoek ingezet te worden. In het geval van depressie, burn-out of PTSS is vooronderzoek belangrijk. Onze ervaren microdosingcoaches en therapeuten ondersteunen je graag bij jouw Microdosing traject.

Hoe werkt het Microdosing Institute ‘every other day’ protocol?

 • DAG 1: Microdosing-dag
 • DAG 2: Overgangsdag
 • DAG 3: Microdosing-dag
 • DAG 4: Overgangsdag
 • CYCLUS: 4 tot 8 weken
 • RESET-PERIODE: 2 tot 4 weken rust 
Microdosing.nl Protocol

Hieronder een kleine greep uit de ervaringen die mensen uit onze community met ons delen:

Het ‘every other day’ protocol bij ADD en Depressie

Worstelend met ADD, en in mijn geval helaas bijbehorende negatieve gevoelens, heb ik een heel traject doorlopen waarbij ik bijna alle medicijnen voor ADD en depressie voorgeschreven kreeg. Het bleek dat ik van bijna alle antidepressiva een serotonine syndroom kreeg. Van de ADD medicijnen werd ik zo duf dat het voelde als of ik een lobotomie had gekregen. Kortom: het gaat niet van een leien dakje.

Na het lezen van zoveel positieve verhalen, besloot ik te gaan microdoseren met microdosing XP Truffels. Ik volgde het Fadiman protocol. Ik moet zeggen dat het best wel goed werkt, echter de dip op dag 3 is zo diep dat ik toch overweeg te stoppen. Deze dag kenmerkt zich alleen maar door negatieve gevoelens waarbij ik niet zelden over de zin van het leven nadenk. Op dag 4 ben ik weer OK, maar het iedere keer door dag 3 heen worstelen is een hel.

Nadat ik het advies van één van jullie microdosing coaches had opgevolgd om het ‘Every other Day’ protocol te gebruiken, nam mijn Microdosing ervaring meer positieve vormen aan. In mijn situatie dus zeker een beter afgestemd protocol. Ik ervaar nu minder mentale ruis, waardoor ik meer aanwezig lijk te zijn.

Prettig gevoel van stabiliteit

Ik begon met microdosing toen ik in een negatieve spiraal was geraakt die ik ervoer door het stoppen met mijn antidepressiva en antipsychotica. Ik merkte op microdosing dagen dat het beter met me ging. Ik had wat meer geduld en innerlijke rust, en minder uitschietende emoties. Dat gaf me een enorm gevoel van opluchting. De rustdagen waren helaas beduidend slechter. Ik had aan het begin veel angst, verdriet en woede. Alles frustreerde me en ik had een heel kort lontje. Door het gebruik van de Microdosing XP truffels was een proces in mij gestart dat dus aanvankelijk best heftig was.

Dat op-en-af achtbaan-gevoel veranderde langzaam, het werd minder turbulent en leidde tot een soort verstilling in mezelf waarin de microdosing-dag en rustdag wat meer op elkaar leken. Dit geeft mij een prettig gevoel van meer stabiliteit. Ik ben benieuwd of microdoseren met 1cP-LSD een zelfde effect op mij heeft. Met deze substantie wil ik de komende tijd gaan microdoseren.

Samen weten we meer

Het Microdosing Institute platform is ontstaan omdat wij in kaart wilden brengen welke mensen microdoseren, om welke redenen zij dit doen, en welke voor- en nadelen men bij het microdoseren ervaart. Het delen van elkaars ervaringen zien wij als zeer belangrijk en waardevol. Hoewel microdosing al lang geen hype meer is, en steeds meer mainstream wordt, proberen wij mensen ervan bewust te maken dat het onderzoek naar Microdosing en de potentiële helende werking ervan nog altijd in de kinderschoenen staat.

Wij zijn allemaal nog steeds aan het ontdekken. Jouw ervaring, of deze nou positief of negatief is, is voor ons van onschatbare waarde. Wij delen jullie ervaringen weer met alle wetenschappers waar wij mee samen werken.

Op zoek naar meer microdosing protocollen? Hier lees je meer over de protocollen van Fadiman, Stamets, Microdosing Institute en de overige opties.

Deel deze post

2 gedachten over “Het Microdosing Institute ‘every other day’ protocol: microdosing zonder dip”

 1. Im so glad i stumbled across this, I have only been micro dosing a little while now. I saw extremely noticible differences in my mood, ability to “not” react, clarity, abilities to complete a task without a screaming match going on in my head.<- this was monumental for me, in fact i enjoyed doing them.
  one of the noticible issues was the third day slump. (I was unaware it was a thing). Reading this has been great. I was apprehensive about bringing the dosage from 3 to 2 days in case i built an immunity. I am going to trial it.
  The delivery time to ireland in mid covid has been 10-14 day , so When my months supply run out, i order on the last dosage. it gives me a rest period. Thanks guys.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JOIN OUR COMMUNITY!

Want to stay updated about microdosing research, the latest news, tips & tricks, and more? Subscribe to our newsletter below and stay in the loop about everything microdosing!