Over ons

Hallo Mede-ontdekkers,

Wij (Hein en Jakobien) zijn 2 enthousiaste ‘onderzoekers’ die zich al meer dan twintig jaar verdiepen in psychedelica. Onze interesse gaat vooral uit naar de achtergronden, effecten, en mogelijkheden voor zelfontwikkeling en medicinaal gebruik die deze substanties bieden.

Over microdosing wordt sinds 2015 veel geschreven en sindsdien zijn veel mensen ermee gaan experimenteren. Onze nieuwsgierigheid werd aangewakkerd door de overwegend positieve bevindingen die gebruikers door de jaren heen rapporteerden aan wetenschapper dr. James Fadiman, die al sinds 2010 onderzoek doet naar microdosing. We namen de proef op de som en deden mee aan Fadiman’s experiment (lees hier de bevindingen van Jakobien en hier van Hein) en daarna aan het eerste onderzoek van dr. Vince Polito. Vervolgens heeft Hein zijn medewerking verleent aan het bijzondere Self-blinding microdosing onderzoek van Imperial College in London onder leiding van Balazs Zsigeti.

Deze grotendeels positieve ervaring was de aanleiding om ons nog verder te verdiepen in dit fenomeen. We vinden het belangrijk om alle aspecten van microdosing met een gezonde dosis nuchterheid en scepsis te benaderen. Op deze site bieden we het overzicht en een zo reëel mogelijk beeld van wat microdosing in onze ogen inhoudt. Dit is pas het begin, dus verwacht nog veel meer te weten te komen!

Een nieuwe kijk op psychedelica

Psychedelica worden al sinds de oertijd door de mens gebruikt voor genezing en inzicht, in de vorm van planten, lianen, paddenstoelen, wortels of zaden. Deze natuurlijke entheogenen (letterlijk: spirit plants) zijn niet te vergelijken zijn met de klassieke drugs (of medicijnen) die toxische, stimulerende of kalmerende en vaak ook verslavende eigenschappen hebben.

Een psychedelische ervaring zorgt ervoor dat een aantal hersengebieden beter met elkaar gaat communiceren. Maar wat brengen deze nieuwe verbindingen teweeg in onze psyche? Hoe kunnen we hier als mens gebruik van maken? In de westerse wereld wordt dit momenteel onderzocht aan verschillende universiteiten en wetenschappelijke instituten. Maar ook bij patiëntengroepen en door nieuwsgierige mensen die dit op eigen initiatief proefondervindelijk willen ondergaan. Er is inmiddels ruimschoots anekdotisch bewijs dat erop wijst dat de tryptamines én andere actieve stoffen in psychedelische middelen vaak helpen depressie, angst, PTSS en clusterhoofdpijnen tegen te gaan.

Hierop aansluitend een klein stukje persoonlijke motivatie van onze oprichter Hein:

Ik(Hein)  draag dit platform op aan mijn goede vriend Guido, die niet meer onder ons is. Hij leed aan clusterhoofdpijn. Dankzij hem kreeg ik de drive en het doorzettingsvermogen om deze missie aan te gaan en de website Microdosing.nl tot stand te brengen.

‘The story of life is quicker than the blink of an eye, the story of love is hello and goodbye…until we meet again.’

Jimi Hendrix

Samen creëren wij de toekomst

Deze ontwikkelingen verkeren nog in een vroeg stadium. Het wetenschappelijk aantonen van de effecten en de slagingskans van deze nieuwe vormen van therapie is een jarenlang proces. De wetgeving loopt bovendien ver achter. Het wordt tijd dat er een wijdverbreid begrip en aanvaarding komt voor de bijzondere werking van psychedelica. Meer onderzoek en kennisoverdracht zullen er voor zorgen dat het veroordelende label ‘drugs’ niet meer op deze middelen wordt geplakt, zodat ze in de eerste plaats als medicijn of therapeutische tool beschouwd kunnen worden.

Microdosing en psychedelica zouden een normaal gespreksonderwerp moeten zijn, zonder vooroordelen of stigma. Wat daarbij helpt is dat mensen elkaar live kunnen ontmoeten voor een open gesprek. En die behoefte is er ook. Op iedere meetup, lezing of conferentie ontstaat een waardevolle uitwisseling tussen mensen. Niet zelden leidt dit tot vruchtbare samenwerking, wederzijdse hulp, media-artikelen, vriendschappen en toekomstplannen – zo ook bij ons! Sindsdien is ons motto: together we create the future!

Ons netwerk

Wij staan in nauw contact met organisaties en mensen die zich bezighouden met wetenschappelijk onderzoek naar microdosing en psychedelica, zoals de onderzoekers James Fadiman en Sophia Korb, Vince Polito, Kim Kuypers en team (Maastricht Universiteit), Balasz Szigeti, Beckley Foundation oprichter Amanda Feilding en team, Michiel van Elk, Luisa Prochaszkova en team,  In Nederland werken we samen met neurowetenschappers, psychologen, journalisten, smartshops, Stichting OPEN, studievereniging APRA en de Psychedelic Society of the Netherlands.

We zien het als onze missie om de ervaringen met microdosing verder in kaart te brengen. Zo kunnen we met zijn allen de brug blijven slaan, of het nu gaat om kennis, ervaring of begeleiding.

Doe mee!

Graag nodigen wij je uit om jouw microdose-ervaringen met ons te delen. Ook tips, opmerkingen en feedback over microdosing en deze website zijn meer dan welkom. Met jouw betrokkenheid kunnen we nog meer puzzelstukjes van de grote microdosingpuzzel op hun plaats leggen.

We zien je natuurlijk ook graag terug op één van onze meetups of events.

Tot snel!

Hein, Jakobien, David.