Over ons

Hallo mede-ontdekkers,

Wij zijn twee enthousiaste ‘onderzoekers’ die zich al meer dan twintig jaar verdiepen in psychedelica. Onze interesse gaat vooral uit naar de achtergronden, effecten, en mogelijkheden voor zelfontwikkeling en medicinaal gebruik die deze substanties bieden.

Over microdosing wordt al een tijdje veel geschreven en steeds meer mensen lijken ermee te experimenteren. Onze nieuwsgierigheid werd aangewakkerd door de overwegend positieve bevindingen die gebruikers door de jaren heen rapporteerden aan wetenschapper James Fadiman, die al sinds 2010 onderzoek doet naar microdosing. We namen de proef op de som en deden mee aan Fadiman’s experiment (lees hier de bevindingen van Jakobien en hier van Hein) en daarna aan het eerste onderzoek van Dr. Vince Polito.

Deze grotendeels positieve ervaring was de aanleiding om ons nog verder te verdiepen in dit fenomeen. We vinden het belangrijk om alle aspecten van microdosing met een gezonde dosis nuchterheid te benaderen. Op deze site bieden we het overzicht. Dit is pas het begin, dus verwacht nog veel meer te weten te komen!

Een nieuwe kijk op psychedelica

Psychedelica worden al sinds de oertijd door de mens gebruikt voor genezing en inzicht, in de vorm van planten, lianen, paddenstoelen, wortels of zaden. Deze natuurlijke entheogenen (letterlijk: spirit plants) zijn dus niet te vergelijken zijn met de klassieke drugs of medicijnen die toxische, stimulerende of kalmerende en vaak ook verslavende eigenschappen hebben.

Een psychedelische ervaring zorgt ervoor dat een aantal hersengebieden beter met elkaar gaat communiceren. Maar wat brengen deze nieuwe verbindingen teweeg in onze psyche? Hoe kunnen we hier als mens gebruik van maken? In de westerse wereld wordt dit onderzocht door een groeiend aantal wetenschappers. Maar ook door nieuwsgierige mensen die dit proefondervindelijk willen ondergaan. Het is inmiddels aangetoond dat depressie, angst, PTSS en clusterhoofdpijnen hierdoor kunnen verminderen.

Maar we staan nog aan het begin. Het wordt tijd dat er een wijdverbreid begrip en aanvaarding komt voor de bijzondere werking van psychedelica. Meer onderzoek en kennisoverdracht zullen er voor zorgen dat het stigma rond deze middelen verdwijnt en ze als medicijn gezien gaan worden.

Het is daarom heel belangrijk dat mensen elkaar ontmoeten en over dit onderwerp van gedachten kunnen wisselen. En die behoefte is er ook. Op meetups en conferenties ontstaat telkens weer een waardevolle uitwisseling tussen mensen, wat zelfs kan leiden tot het maken van toekomstplannen. Wat is er mooier dan anderen helpen of ondersteunen bij hun uitdagingen, en samen een zonnige toekomst creëren?

Ons netwerk

Wij staan in nauw contact met organisaties en mensen die zich bezighouden met wetenschappelijk onderzoek naar microdosing en psychedelische middelen, zoals de onderzoekers Jim Fadiman en Sophia Korb, Vince Polito en The Third Wave-oprichter Paul Austin. In Nederland werken we samen met neurowetenschappers, psychologen, journalisten, smartshops, Stichting OPEN en de Psychedelic Society of the Netherlands.

We zien het als onze missie om de ervaringen met microdosing verder in kaart te brengen. Zo kunnen we met zijn allen de brug blijven slaan, of het nu gaat om kennis, ervaring of begeleiding.

Doe mee!

Graag nodigen wij je uit om jouw microdose-ervaringen met ons te delen. Ook tips, opmerkingen en feedback over microdosing en deze website zijn meer dan welkom. Met jouw betrokkenheid kunnen we nog meer puzzelstukjes van de grote microdosingpuzzel op hun plaats leggen.

We zien je natuurlijk ook graag terug op één van onze meetups of events.

Tot snel!

Hein & Jakobien

 

PS: Ik (Hein) draag deze website op aan mijn goede vriend Guido, die niet meer onder ons is. Hij leed aan clusterhoofdpijn. Door hem kreeg ik de drive en doorzettingsvermogen om deze missie aan te gaan en deze website tot stand te brengen.

‘The story of life is quicker than the blink of an eye, the story of love is hello and goodbye…until we meet again’

Jimi Hendrix