A Really Good Day. How Microdosing made a Mega Difference in my Mood, my Marriage and my Life.
Er wordt steeds vaker over microdosing geschreven in de media. De meest nieuwsgierige geesten hebben er inmiddels ervaring mee opgedaan. Maar er zijn ook nog massa’s mensen die deze stap nog niet hebben gewaagd. Dit heeft mogelijk te maken met het gebrek aan onderzoeksresultaten en goede boeken over dit onderwerp, die je op weg kunnen helpen. En ook belangrijk: ze halen het uit de experimentele sfeer. Wij vroegen ons al een tijdje af waarom er nog nauwelijks boeken zijn verschenen over microdosing; het innemen van een microdosis was voor Albert Hofmann namelijk decennia geleden al onderdeel van zijn dagroutine. En we leven toch in het informatietijdperk?
Er is nu dus eindelijk een (Engelstalig) boek, dat ook nog eens uitgegeven is door een gerenommeerde Amerikaanse uitgever, Random House, en geschreven door een nuchtere Amerikaanse juriste en moeder van vier kinderen.
Wat kun je verwachten?
A Really Good Day is geen boekje met alle microdosing ins en outs, maar in de eerste plaats een openhartige memoire waarin Waldman verschillende van haar persoonlijke worstelingen met je deelt, waaronder haar stemmingsstoornis, slaapproblemen en haar kwakkelende huwelijk. Problemen die voor velen onder ons herkenbaar zullen zijn. Voor iemand die alle gangbare therapieën en medicijnen al geprobeerd heeft, lijkt microdosing een veelbelovende methode. Haar ervaringen met microdosing wisselt ze af met kraakheldere uiteenzettingen over onder andere drugs en het Amerikaanse rechtssysteem, medicijngebruik en het therapeutisch potentieel van verschillende psychedelica als LSD, psilocybine, ayahuasca, ibogaïne en MDMA. Haar gesprekken met experts als microdosing expert James Fadiman, lifehacker Tim Ferris en neurowetenschapper Carl Hart geven hier extra kleur en inhoud aan.
Uit onverwachte hoek
Ayelet Waldman is misschien wel de laatste van wie je een boek over microdosing zou verwachten. Wijzelf keken al een tijdje uit naar een opvolger van The Psychedelic Explorer’s Guide van James Fadiman, waarvan overigens niet gezegd is dat die er komt. En in het kader van de hernieuwde, alsmaar toenemende aandacht voor wetenschappelijk onderzoek naar psychedelische middelen als LSD en psilocybine, maar ook MDMA, lagen andere publicaties meer voor de hand. Waldman, hoewel ze opgegroeid is in Californië en al ervaring heeft met MDMA als therapeutisch hulpmiddel, is aanvankelijk te nuchter om in de werking van een microdosering te geloven en bovendien te bang om een illegale drug te bemachtigen en in te nemen.
Wat best begrijpelijk is, aangezien de War on Drugs nog steeds duidelijke sporen door de Amerikaanse samenleving trekt. Zo kan Waldman haar eerste microdosering LSD niet innemen voordat zich in haar gedachten allerlei horrorscenario’s hebben voltrokken. Pas nadat ze alles wat erover te lezen valt heeft gelezen, en een batterij aan deskundigen heeft gesproken, beseft ze hoe weinig schade deze drug überhaupt aan zou kunnen richten, en durft ze het aan. Bij een onbekende illegale drugs kopen, of zelfs alleen al daarover praten via telefoon of tekstberichten, brengt grote risico’s met zich mee in de VS. Tijdens haar loopbaan als advocaat had ze ervaring met een DEA informant die onschuldige mensen liet arresteren voor medeplichtigheid aan (niet bestaande) drugsdeals, met zware straffen als gevolg. Dit heeft haar doen afzien van het aanschaffen van LSD via een dealer. Amerikanen die letterlijk en figuurlijk hun coming out of the psychedelic closet maken steken in veel opzichten hun kop verder boven het maaiveld uit dan in Nederland.
Alle lof dus voor Waldman wat betreft het schrijven van dit boek.
Waarom zou je dit boek moeten lezen?
- Dit is het eerste boek dat het onderwerp microdosing vanuit alle hoeken belicht en waarin de auteur haar eigen, tien weken durende microdosing experiment beschrijft.
- De frisse invalshoek. Het is eens een keer geen psychonaut of neurowetenschapper die hier spreekt, maar iemand van buiten deze kringen die met beide benen op de grond staat (en ook na het microdoseren niet is gaan zweven). Het boek is zeer toegankelijk en begrijpelijk, je kunt het aan je moeder laten lezen!
- Goede achtergrondinformatie. Voor iedereen die niet precies weet wat er sinds de jaren zestig allemaal gebeurd is op het gebied van ontdekkingen en -experimenten met psychedelische drugs. De kleurrijke geschiedenis van LSD komt uitgebreid aan bod, net als wat deze drug zo interessant maakt voor wetenschappers en therapeuten (en uiteraard hun patienten).
- Een politieke lading. De War on Drugs is dan wel op zijn retour maar nog niet voorbij, dus welke rol spelen de huidige wetgeving en -handhaving voor microdosers? En wat is er in maatschappelijk, sociaal en medisch opzicht wenselijk nu de grens tussen medicijnen en recreatieve drugs langzaamaan begint te vervagen?
- Het boek is een overtuigend pleidooi voor een beter drugsbeleid en het uitbreiden van wetenschappelijk onderzoek zodat psychedelica op korte termijn ingezet kunnen worden als effectieve therapeutische tools. Wat dat ze die potentie hebben, is inmiddels glashelder.
Waarom zou je dit boek niet moeten lezen?
- Als je op zoek bent naar een self-help boek; een microdosing startershandleiding. Dit boek vertelt je niet hoe te microdoseren, waarom microdosing iets voor jou is, waar je de geschikte substanties kunt verkrijgen, etc etc.
Meer weten?
Bekijk hier een lezing van Ayelet Waldman over A Really Good Day