Website Header - Butterfly wings

Tips voor microdosing met magic truffels

De meest eenvoudige en legale manier om het microdosing avontuur aan te gaan is met het gebruik van truffels. Deze zijn gewoon legaal online in diverse smartshops te verkrijgen. Hier leggen wij uit hoe je moet microdoseren met magische truffels. Met een kant en klaar microdosing truffels XP product, of grotere porties zelf bewerken om veilig te kunnen microdoseren.

Laat je goed voorlichten over de truffels en de ‘standaarddosering’ voordat je besluit welke je koopt. De verschillende soorten hebben spacey klinkende namen. Echter, dit is een marketingtruc. Wij vinden deze namen bovendien nogal misleidend want ze zijn niet gebaseerd op de specifieke eigenschappen van de truffels.
Het enige verschil tussen ‘soorten truffels’ wat ertoe doet is de sterkte (hoeveel psilocybine, psilocine and baeosystine ze bevatten). Deze sterkte ligt volgens de kweker niet heel veel uit elkaar.

Magische Truffels: De waarheid achter de marketing

Nog even dit voordat wij uitleggen hoe je jouw truffels bereidt voor microdosing. Wij hebben gemerkt dat er nogal wat verschillende “Magische Truffel” fantasie namen worden aangeboden waarbij mensen denken met een andere soort te maken te hebben maar eigenlijk de zelfde truffel kopen in een andere verpakking en/of alleen het verschil in het formaat. Laat je dus niet misleiden door mooie fantasie namen met een waslijst aan voordelen en beloftes.

Wat betaal je gemiddeld voor Magic Truffels?

Een gemiddeld portie van 15 gr Magic truffels kost niet meer dan € 17. Er worden de laatste tijd voor extreem hoge prijzen truffels aangeboden die zogenaamd speciaal microdosing geschikt zijn. Deze worden soms wel voor 2 tot 3x zoveel als normaal aangeboden. Dit zijn voornamelijk bedrijven die zich helemaal suf adverteren op Facebook en Instagram om jou over te halen deze veel te dure truffels aan te schaffen.

De soorten paddenstoelen op een rij welke sclerotia (truffels) aanmaken en in omloop zijn op volgorde van sterkte:

 • Psilocybe Mexicana
 • Psilocybe Pajaritos
 • Psilocybe Tampanensis
 • Psilocybe Atlantis

Er is nog een aantal kruisingen:

 • MiniMexicana
 • Gallindoii
 • Hollandia
 • Utopia

Kwekers hebben wel met deze soorten door gekweekt Voor de truffels is het voornamelijk dat ze deze langer of korter laten groeien om zo “onderscheid” te kunnen maken, dus het verschil zit vooral in het formaat.
Een argument die je wel eens hoort; “Maar ik merk verschil in sterkte!”

Dat kan kloppen, zo zijn er ook verkopers die de truffels eerder laten “luchten” waardoor de bovenste laag licht indroogt. Dus per gram klopt het dat deze dan als “sterker” worden ervaren. Simpelweg omdat er wat minder vocht in zit.
Het kan ook zijn dat de ene “batch” (oogst) iets minder potent was dan de andere. En natuurlijk of dat je zelf veel of weinig had gegeten, moe was, tijdstip inname, etc.

Heb je echter een slechte ervaring met 1 soort (hoofdpijn, misselijkheid etc.) dan kan misschien de andere soort uitkomst bieden. Daarom is het van belang dat wanneer je dit gebruikt voor zelf medicatie en niet voor het trip effect dat gebruikers hiervan op de hoogte moeten zijn.
Er is nog een hoop onbekend welke truffel welke uitwerking heeft op een persoon/lichaam. Dat komt omdat er per soort (maar ook per paddenstoel, truffel individueel) de actieve stoffen kunnen verschillen.
We hebben het hier dan niet alleen over de Psilocybine en Psilocine maar ook de recentere ontdekte stoffen welke een zogenaamd Entourage Effect geven i.c.m. de meest onderzochte stoffen Psilocybine en Psilocine.

Kant-en-klaar: Microdosing XP Truffles

Mocht je geen tijd of zin hebben om de truffels te bewerken en af te wegen, dan zijn de originele Microdosing XP truffels wellicht een goede optie voor jou. Handige strips met 6×1 gram verse Microdosing XP Truffels ‘Mexicana’ vacuüm verpakt. 

Wil jij ons onderzoeksplatform steunen, bestel jouw Microdosing XP truffels dan bij onze partnerwebshop. Zij sponsoren onze onderzoeksprojecten. Lees ook het blog Waar staat Microdosing XP voor?

Op zoek naar microdosing producten? 🎁

Bij onze partner Microdose.nl vind je al sinds 2017 het grootste aanbod aan betrouwbare, legale microdosing producten van natuurlijke herkomst. Verzending alleen binnen de EU.

Hoe bewaar ik verse magic truffels?

Wanneer je de psychedelische Magische truffels vers wilt houden, bewaar de truffels dan altijd in de koelkast. Ze zullen ongeopend ongeveer 1 ot 2 maanden vers blijven (afhankelijk van welke shop je ze hebt gekocht) Bewaar ze in de koelkast op de aanbevolen temperatuur van 4 graden Celcius. (zie houdbaarheidsdatum op de verpakking)
Zodra je de vacuüm verpakking van het grote portie hebt opengemaakt om te microdoseren, is het zeer aan te bevelen om je truffels direct te drogen om trichoderma te voorkomen.

Je ideale dosering bepalen

Sterkere truffels zijn iets duurder, je hebt er dan ook minder van nodig. Heb je ervaring met trippen en weet je van jezelf hoe gevoelig je ongeveer bent voor psychedelica? Houd hier dan rekening mee in het bepalen van je keuze.

Wanneer je begint met je eerste microdosering, is het raadzaam om op een vrije dag te beginnen met 0.3 gr zelf gedroogde truffels, of met 1 gram verse truffels. Als je niets merkt, kun je het per keer iets verhogen met 0,2 gram tot ongeveer 1 gram. Voor sommigen zal 0.7 g gedroogde truffel al een licht psychedelisch effect teweeg kunnen brengen, dus houd hier rekening mee.

Truffels bestaan voor 70% uit water en 30% uit truffel. Dit in tegenstelling tot paddo’s, die voor 90% uit water bestaan.

Lees meer over het verschil tussen truffels en paddenstoelen dat wetenschappelijk is onderzocht door Dr. Gartz.

Jouw ervaring telt! ✍️

Jouw ervaring kan anderen helpen tijdens hun eerste microdosing avontuur. Overweeg daarom om jouw microdosing ervaring — positief of negatief (!) — te delen met de community.

Zelf microdoseringen klaarmaken van magic truffels

Je kunt de truffels direct uit de koelkast afwegen en opeten. Maar het heeft voordelen om ze eerst te drogen. Dan blijven ze in een afgesloten verpakking (potje of tupperwarebakje) namelijk heel erg lang goed.

Waarschuwing: Het bewerken van truffels is in Nederland verboden. Drogen, vermalen en capsuleren is dus niet legaal. Microdosing Institute raad dus ook niet aan om dit te doen. Teglijkertijd willen wij wel vanuit harm reduction standpunt informeren hoe dit te doen, zodat mensen zo veilig mogelijk microdoseren.

Wanneer je voor grote porties truffels gaat, is het raadzaam om alle truffels te drogen en samen te vermalen om zo een consistente microdosis te verkrijgen. Dit omdat er anders schimmel kan ontstaan na 6 tot 10 dagen. Elke truffel kan verschillen van sterkte. Het wegen als ze nog vers zijn, kan zeer vertekenend zijn. Je weet immers nooit precies hoeveel water de truffels nog bevatten en is nooit exact te meten.

Aan de slag

1. Voorbereiding

Benodigdheden:

Deze koop je in één keer samen als Starterskit voor Microdosing magic truffels

Optioneel:

2. Drogen

 • Snijd de truffels met een mesje zo fijn mogelijk. Er bestaan ook speciale truffelgrinders, maar met een mesje geniet de voorkeur. De dunne plakjes drogen sneller en voorkomt schimmelvorming

Note: Schimmel vormt zich wanneer er sporen op een daarvoor geschikt oppervlakte belanden. Een van de voornaamste omgevingsfactoren waar schimmel goed in gedijt is vocht. Het is daarom belangrijk om het vochtgehalte zo snel mogelijk in je truffels terug te dringen om ze zo te beschermen tegen schimmel. Sommige schimmels zoals Trichoderma produceren gevaarlijke mycotoxinen die de gezondheid van mensen kunnen aantasten en dat wil je niet eten. Ook begint schimmel te verteren. Het zal het materiaal waar het op groeit dan ook aantasten. Dit betekent dat als je je truffels op een verkeerde manier bewaard en er schimmel opgroeit, je je truffels weg kunt gooien.

 • Laat de fijngehakte truffels op een schone theedoek drogen.
 • Gebruik bij het voor drogen evt een ventilator om het drogingsproces te versnellen, maar dit is niet noodzakelijk.
 • Gebruik liever geen hittebron zoals een kachel, direct zonlict of een magnetron. Theoretisch zou je de de werkzame stof psilocybine kunnen vernietigen. Dit zal echter niet zo snel gebeuren, maar de voorkeur heeft het om de truffels geleidelijk te drogen.
 • Wanneer je een oven hebt die je op de graad nauwkeurig kan instellen, kun je ze drogen op 41 graden celcius.

Note: Hitte breekt namelijk de actieve bestanddelen van de truffels af, dus dit dien je te vermijden. Het smeltpunt van psilocybine ligt rond de 220-228° C.

 • Wacht tot de stukjes truffel kurkdroog zijn. De stukjes truffel zijn dan zo hard als kleine steentjes. Dat is een goed teken. Dit betekent namelijk dat al het vocht verwijderd is en dat de dreiging van een schimmelinfectie afgewend is. Na 3 dagen zijn de truffels kurkdroog.
 • Vermaal de kurkdroge truffels fijn met een koffiemolen
 • Vul een capsule met een minimale microdosis van 0.30 gr truffel
 • Je bent nu klaar om aan je ‘innerlijke ontdekkingsreis’ te beginnen. Heb je de Microdosing routine al doorgenomen?
 • Na het vinden van je ‘sweet spot’ vul je een aantal capsules met deze dosering. Dat kan met de hand of met een capsule machine

3. Fijn malen

Vermaal alle gedroogde truffels fijn tot poeder met bijvoorbeeld een koffie molen. Het is een belangrijke stap om alle truffels samen fijn te malen en daarmee ook te vermengen. De truffels kunnen namelijk in sterkte verschillen. Op deze manier krijg je toch een constante sterkte.

Zo kom je niet voor verrassingen te staan tijdens het vinden van jouw juiste microdosis. Deze zal liggen tussen de 0.20 gr. en 0.80 gr.

4. Test capsules

Maak met behulp van de electrische weegschaal 3 capsules van verschillende hoeveelheden: 0.2 gram, 0.4 gram en 0.6 gram. Dit doe je handmatig. Het is belangrijk dat je een weegschaal hebt die 0,01 gram kan afwegen. Let hier goed op bij het aanschaffen. De goedkopere weegschaaltjes ronden af op een 10e. Dan wordt het wel onnauwkeurig microdoseren.

Belangrijk: Haal het gewicht van de lege capsule van je totale gewicht. Bij de meeste weegschaaltjes leg je een lege capsule op het weegschaaltje en druk je op ‘Tare’ De weegschaal zal dan het gewicht van de capsule niet meerekenen.

Ga je voor het eerst microdoseren? Hier lees je alles over de microdosingroutine.

5. Capsuleren

Op zoek naar microdosing producten? 🎁

Bij onze partner Microdose.nl vind je al sinds 2017 het grootste aanbod aan betrouwbare, legale microdosing producten van natuurlijke herkomst. Verzending alleen binnen de EU.

Als je eenmaal hebt bepaald met welke hoeveelheid je verder wilt experimenteren, maak je daarvan een groter aantal capsules met een capsuleermachine.

Het is essentieel om de dosering altijd zorgvuldig af te wegen.  Als je je wilt verzekeren van de juiste dosis, begin dan met de kleinste hoeveelheid. Voel je dat deze dosis te laag is, neem dan de volgende microdosing dag een hogere dosis om het verschil te voelen. Alleen zo leer je je sweet spot kennen.

Je zult na het capsuleren de capsules nog na moeten wegen en evt bijvullen of verminderen.  Zodat je de ideale dosis hebt waar jij je prettig bij voelt. Dit is even een beetje een geklooi en gedoe, maar het gaat altijd sneller dan wanneer je ze 1 voor 1 moet vullen.

Check voor meer informatie over deze producten bij de verschillende online smartshops.

6. Bewaren

Vermijd zonlicht! Bewaar je volledig gedroogde truffels op een koele, droge en donkere plaats. Door ze voor langere tijd in direct zonlicht te leggen, worden ze blootgesteld aan UV-straling, waardoor de cellulaire structuur schade kan oplopen. Dit kan de kwaliteit van de truffels aantasten. Voor extra verzekerde bescherming kun je ze het beste bewaren in luchtdichte potten die geen licht doorlaten.

Sluit je aan bij de microdosing community 🌱

Ervaar hoe onze community van 5000+ microdosers zich verbinden en bijdragen aan elkaars (microdosing) pad. #FindTheOthers
Wil je graag leren microdoseren?
Krijg GRATIS toegang tot de eerste les van onze videocursus EXPLORE MICRODOSING*.

* De cursus is Engelstalig. Door je in te schrijven ga je ermee akkoord dat Microdosing Institute jou gepersonaliseerde, Engelstalige e-mails mag sturen waaronder, maar niet beperkt tot berichten over events en speciale aanbiedingen.