Microdosing LSD

LSD valt onder de Opiumwet en om die reden willen wij het gebruik ervan niet stimuleren. Ondanks de illegale status van LSD, microdoseren er wereldwijd heel veel mensen met deze substantie. Daarom vinden wij het belangrijk hierover goede informatie beschikbaar te stellen, zodat je zelf een afgewogen keuze kunt maken én je volledig op de hoogte bent van de risico’s.

De belangrijkste redenen waarom mensen met LSD microdoseren zijn:

 • Het is makkelijker verkrijgbaar dan andere substanties. Dit geldt vooral buiten Europa.
 • Het is al decennia lang in omloop en er is sinds de jaren ’50 wetenschappelijk onderzoek naar gedaan waardoor de werking, dosering en risico’s (met hogere doseringen) beter bekend zijn dan van nieuwe, soortgelijke substanties zoals 1P-LSD of ALD-52.
 • De effecten, wijze van inname of de werkingsduur kunnen als prettiger ervaren worden dan andere substanties.

Deze laatste reden is subjectief, hoe LSD microdosing ervaren wordt verschilt van persoon tot persoon. Luister altijd naar je eigen lichaam, en vertrouw op je eigen ervaring.

LSD is dus een verboden middel. Wil je wat legaliteit betreft geen enkel risico nemen dan kun je kiezen voor substanties die niet op Lijst 1 van de Opiumwet staan zoals truffels, 1P-LSD of ALD-52.

LSD is in het illegale circuit te verkrijgen in vloeibare vorm of als blotter (papiertje of papertrip). Bij dat laatste is vloeibare LSD al op een papiertje gedruppeld.

Mocht je ervoor kiezen om met LSD te gaan microdoseren, dan is het een must om een LSD testkit aan te schaffen of je blotter te laten testen bij een Jellinek testservicepunt. Zo ben je er zeker van dat je ook daadwerkelijk LSD in bezit hebt. Er worden in het illegale circuit nog wel eens andere substanties als LSD verkocht, waaronder schadelijke zoals DOB of 25i-NBOMe.

Nauwkeurig doseren

Bij microdosing wordt uitgegaan van 1/20 tot 1/10 van een 100 microgram (mcg) papertrip, een microdosis ligt doorgaans tussen de 5 en 10 microgram.

Blotters zijn er in verschillende sterktes. Het is dus allereerst belangrijk om vast te stellen hoeveel microgram LSD jouw blotter bevat.

Het lijkt gemakkelijk om de blotter vervolgens in 10 of 20 gelijke stukjes te knippen of snijden. Echter, de kans is aanwezig dat de substantie niet helemaal gelijkmatig over het papiertje is verdeeld, dus je kan hiermee echt voor verrassingen komen te staan!

Volumetric dosing

Om te voorkomen dat elke poging te hoog of te laag uitvalt, raden wij aan direct te starten met ‘volumetric dosing’. Alleen zo weet je zeker dat elke dosis dezelfde hoeveelheid heeft. Haal de juiste benodigdheden in huis en maak in enkele simpele vervolgstappen voldoende identieke microdosissen voor een experiment van minimaal 5 weken.

Het werkt als volgt: 

 • Schaf een 10 ml pipetflesje van donkerbruin glas aan, een spuitje om 10ml af te meten en een LSD-testkit
 • Spuit 10 ml gedestilleerd water of eventueel alcohol in het flesje
 • Drenk nu de blotter(s) erin
 • Schud het flesje een paar keer zachtjes en laat minstens 24 uur staan
 • Het flesje is nu klaar voor microdosing
 • Koel bewaren (en indien je een transparant flesje gebruikt: vermijd blootstelling aan licht door het in aluminiumfolie te wikkelen)

Het is belangrijk om te weten dat er verschil is in vloeibaarheid tussen gedestilleerd water en alcohol. Je kunt als volgt zelf uitrekenen hoeveel mcg er in 1 ml zit:

Gedestilleerd water:

 • 1 ml = 20 druppels gedestilleerd water
 • 100 mcg LSD in pipet flesje met ged. water: 20 druppels= 10 mcg
 • 150 mcg LSD in pipet flesje met ged. water: 20 druppels= 15 mcg, enzovoort.

Alcohol:

 • 1ml = 40 druppels alcphol
 • 100 mcg LSD in pipet flesje met alcohol: +/- 40 druppels = 10 mcg
 • 150 mcg LSD in pipet flesje met alcohol: +/- 40 druppels = 15 mcg

Wanneer je zelf verhouding gaat maken met een combinatie van gedestilleerd water en alcohol, dan is het belangrijk zelf eerst te testen hoeveel druppels er in 1 ml gaan.

Gebruik in geen geval gewoon kraanwater, want daarin zit chlorine, dat vernietigt LSD, ook de bekende analogen zoals 1P-LSD en ALD-52 worden hierdoor vernietigd. Gebruik dus gedestilleerd water, alcohol of vodka voor volumetric dosing om er zeker van te zijn dat de substantie actief blijft.

Ook (zon)licht breekt LSD af, donker bewaren dus!

Let op! Het effect kan per keer en per persoon verschillen. Je stemming, maaginhoud, omgeving, lichamelijke en mentale conditie en de sterkte van de LSD hebben allemaal invloed op je ervaring. Neem dus nooit zomaar een microdosis over van een ander. Jouw ideale dosis kan namelijk werkelijk verschillen.

Verschillen van microdosing met LSD vs paddo’s

 • LSD heeft een langere werking dan paddo’s. Het sub-perceptuele effect van een microdosis LSD kan wel 10 uur aanhouden. Vooral de tijd van inname is hierdoor extra belangrijk. We raden dan ook zeker aan om voor 10.00 uur ‘s ochtends je microdosis in te nemen.
 • LSD is het meest potente psychedelicum dat er bestaat. Het feit dat de dosis in microgram (één duizendste milligram) wordt aangeduid zegt al genoeg. Het is moeilijk om vast te stellen hoeveel LSD een paper trip of blotter precies bevat. Hierdoor is het doseren van kleine doses extra lastig.
 • Sommige mensen reageren gevoeliger op LSD dan anderen. De drempelwaarde (dat is de hoeveelheid waar mensen een licht psychedelisch effect beginnen te merken) varieert van persoon tot persoon en ligt tussen de 10 en 50 microgram.
 • Mensen reageren ook verschillend op gelijke doseringen. In de ervaringen van microdosers wordt vaak gesproken van toename in creativiteit, energie, probleemoplossend vermogen en focus. Maar dit blijft natuurlijk een subjectieve ervaring. Net als andere psychedelica is ook LSD een non-specifieke versterker. Zo kan het zijn dat je creativiteit naar boven komt als je met kunst of muziek aan de slag gaat, maar als je er bijvoorbeeld voor kiest om een goed gesprek te hebben met één van je naasten zal er meer nadruk liggen op connectie, reflectie of emoties.

 

 

 

 

 

Bronnen:

 1. Drugsinfoteam
 2. The Pharmacology of LSD
 3. The Third Wave
 4. shop.microdose.nl