Website nature photos 2 (2)

Stacking Lion’s Mane

Lion’s mane, in Japan mountain priest mushroom genoemd, wordt in de gebieden van herkomst al heel lang gebruikt als versterkend gezondheidsproduct en ter ondersteuning van de hersenfuncties.

Lion’s mane en de hersenfuncties

Lion’s mane zet de hersenen aan tot het aanmaken van meer NGF (zenuwgroeifactor of nerve growth factor). Deze neuropeptiden zorgen voor de productie, groei en het onderhoud van neuronen in de hersenen. Naarmate we ouder worden neemt de activiteit van de neuropeptiden af, wat leidt tot een verslechtering van de hersenfunctie. NGF helpt de hersenen vitaal en gezond te houden.

NGF zorgt ook voor de aanmaak van nieuwe myelinescheden. Een myelineschede is een beschermend laagje om de zenuwen dat de prikkelgeleiding tussen de cellen versnelt. Als deze scheden beschadigd zijn, zoals bij de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson, verloopt deze prikkelgeleiding veel trager. Momenteel worden lion’s mane en NGF gebruikt bij de ontwikkeling van behandelingen voor deze ziekten.

Lion’s mane heeft ook neurotrofe eigenschappen. Dat houdt in dat het de groei en differentiatie van neuronen stimuleert. Neuronen spelen een belangrijke rol bij het leren en de ontwikkeling van de hersenen.

Stacking Lion’s Mane bestellen? Klik op de afbeelding

Mycoloog Paul Stamets

Paul Stamets is een wereldberoemde Amerikaanse mycoloog, auteur en voorvechter van bioremediatie en medicinale paddenstoelen, ontwikkelde en testte een nieuwe microdosing formule. De combinatie psilocybine, niacine en Lion’s mane zou volgens hem een positieve, duurzame uitwerking op de hersenen hebben. Stamets heeft trouwens patent op deze formule.

Luister hier naar zijn uitleg in de podcast van Joe Rogan.

Stacking formule

De methode die Stamets beschrijft wordt ‘stacking’ genoemd. Hieronder vind je de formule.

Stamets Protocol

Het protocol dat volgens Paul Stamets het beste past bij deze formule is:

 • 4 dagen achter elkaar microdoseren met de bovengenoemde substanties
 • 3 dagen rust
 • 4 dagen microdoseren
 • 3 dagen rust
 • 1 maand aanhouden

 

Microdosing Institute Protocol

In samenspraak met Dr. James Fadiman, die het Microdosing Institute coaching team sinds 2017 adviseert, is het Microdosing Institute protocol inmiddels een erkende methode geworden waarmee ons team nu 2 jaar met groot succes werkt. Het ‘Every other Day’ Protocol, ofwel het ‘Om de dag’  protocol is een afgeleide van het welbekende Fadiman Protocol, waarbij je één keer per drie dagen microdoseert.

Wij hebben dit protocol ontwikkeld voor mensen die het Stamets Protocol teveel vinden, voor mensen met een burn-out, depressieve klachten en ADHD. Let wel, dit protocol wordt voornamelijk toegepast waneer het aansluit bij iemands persoonlijke situatie. Het dient weloverwogen en op basis van vooronderzoek ingezet te worden. In het geval van depressie, burn-out of PTSS is vooronderzoek belangrijk. Onze ervaren microdosingcoaches en therapeuten ondersteunen je graag bij jouw Microdosing traject.

 • DAG 1: Microdosingdag
 • DAG 2: Overgangsdag
 • DAG 3: Microdosingdag
 • DAG 4: Overgangdag
 • CYCLUS: 4 tot 8 weken
 • RESETPERIODE: 2 tot 4 weken rust 

Niacine

Nicotinezuur, ook wel vitamine B3, vitamine PP of niacine genoemd, is een vitamine dat in het lichaam uit het aminozuur tryptofaan kan worden gemaakt. Als additief is het toegestaan onder E-nummer E375. Bij het koken treedt gemakkelijk verlies van niacine op omdat het gemakkelijk in het kookvocht oplost, dat vaak afgegoten wordt.

Note: Niacine niet innemen op een lege maag.

Hoewel de namen overeenkomen, is nicotinezuur wezenlijk iets anders dan nicotine in tabak. Om verwarring met nicotine te voorkomen, wordt nicotinezuur ook wel aangeduid met niacine.

Biochemische functie

Nicotinezuur heeft een belangrijke rol in de energiestofwisseling en de proteïnenstofwisseling. Nicotinezuur is de precursor van het nicotinamide-deel van belangrijke co-enzymen, zoals nicotinamideadeninedinucleotide (NAD/NADH en NADP/NADPH), welke bij een groot aantal biochemische reacties zijn betrokken, zoals de citroenzuurcyclus. Zonder dit vitamine kan er geen goede stofwisseling bestaan, zoals de synthese van eiwitten, vetten en koolhydraten.

Nicotinezuur heeft een anti-oxidatieve werking en neemt aan vele enzymatische processen deel. Het is belangrijk voor de regeneratie van de huid, spieren, zenuwen en het DNA.

Contra-indicaties

 • Overgevoeligheid voor vitamine B3
 • Leverziekten
 • Ulcus pepticum (zweer van maag en/of twaalfvingerige darm)
 • Jicht
 • Alcoholisme
 • Zeer lage bloeddruk
 • Verminderde nierfunctie
 • Interactie

Antibiotica, orale contraceptiva, isoniazide en alcohol kunnen de vitamine B3-status negatief beïnvloeden. Inname van extra vitamine B3 kan dan gewenst zijn.
Niacine remt de afbraak van anticonvulsiva als primidon, fenobarbital en carbamazepine, wat de kans op overdosering en toxiciteit van deze middelen vergroot.

Een hoge inname (meer dan 500 mg) van niacine dient vermeden te worden bij een verminderde leverfunctie, galblaasziekten, astma, jicht, hartaritmie, darmontstekingen, migraine, een actieve ulcus pepticum en bij het gebruik van bloeddrukverlagende medicijnen.
Niacine in hoge doseringen (meer dan 500 mg) kan de bloedglucose stofwisseling beïnvloeden. Diabetici dienen hierop bedacht te zijn.

Veiligheid

Niacine bevordert insulineresistentie en vermindert de glucosetolerantie op dosisafhankelijke wijze. De bloedglucosespiegel blijft bij mensen zonder diabetes meestal binnen de normaalwaarden; bij diabetici is het goed een maximale dosis van 1,5 gram niacine per dag aan te houden (bij deze dosis is het effect op de bloedglucosespiegel minimaal).

Niacine in een dosis boven 50 mg kan een ‘niacine flush’ veroorzaken met het rood worden van gezicht, armen en borst (soms met lichte zwelling van de huid) en een branderig, prikkelend en/of jeukend gevoel en soms hoofdpijn. Deze verschijnselen houden doorgaans 30 minuten tot een uur aan. Deze reactie kan heftig zijn, maar is ongevaarlijk en van voorbijgaande aard. Er is hierbij geen sprake van een allergische reactie. Deze flush kan beperkt worden door de dosis geleidelijk op te voeren en niacine te combineren met een vitamine B-complex en vitamine C.

 • Niacine is een suprafysiologische dosis verlaagt de uitscheiding van urinezuur, waardoor de kans op hyperuricemie en jicht kan toenemen.
 • Een dosis niacine boven 3 gram per dag kan toxisch zijn voor de lever (verhoogde leverfunctietesten, geelzucht) en maagdarmklachten veroorzaken (misselijkheid, braken, zuurbranden, gebrek aan eetlust, winderigheid, diarree, maagzweer).
 • Niacine kan een allergische reactie verergeren door de afgifte van histamine te stimuleren.
  Een dosis niacine vanaf 1000 mg per dag kan de homocysteinespiegel significant verhogen; door naast niacine ook vitamine B6 te geven wordt stijging van de homocysteïnespiegel voorkomen.

De Toekomst

Mensen hebben meer gemeenschappelijke voorouders met schimmels dan enig ander koninkrijk; mensen kwamen van schimmels en ze zijn onze oudsten. Paddenstoelen kunnen ons doden, voeden, op een spirituele reis sturen en ze kunnen ons genezen. Op het niveau van de microdosis heeft psilocybine geen merkbaar effect. In plaats daarvan heeft het de potentie om de angst te verminderen, de prikkelbaarheid te verminderen, de cognitieve functie en creativiteit te vergroten, de gezelligheid te vergroten, een groter algemeen gevoel van welzijn te geven, en de effecten van het ouder worden te verminderen.

Deze combinatie van psilocybine, leeuwenmanen en niacine heeft het potentieel om de richting van de mensheid te corrigeren door het bevorderen van zelfbewustzijn, gezondheid, welzijn en erkenning van de onderlinge verbondenheid van al het leven.

Ervaringen

Onlangs publiceerde psychedelica-kenner, auteur en podcaster James W. Jesso een podcast waarin hij vertelt over zijn ervaring met stacking:

 

 

 

 

Lion’s Mane artikelen

 • Onlangs verscheen er een interessant artikel over de hele werking van Lion’s Mane in de Huffpost.

Mushrooms provide a vast array of potential medicinal compounds. Many mushrooms are well-known for these properties, but the lion’s mane mushroom, in particular, has drawn the attention of researchers for its notable nerve-regenerative properties. READ MORE>>

 • Ook het online blog website Medium staat een mooi blog over de werking van Stacking met Lion’s Mane.

A few months ago, wrote about my own perspective on Stamet’s niacin, psilocybin, lion’s mane, stack (NPLS). The article left myself and readers hungry for more information. Lion’s Mane gave me back my brain after years of epilepsy, but Stamets was clearly talking about something more than that. He was talking about a nootropic game changer. He even used the words “Quantum Leap.READ MORE>>

 • Een verhelderende online blog op Rosetta eats Roses:

I’m all for experimenting. Especially with mushrooms – hallucinogenic or otherwise. Medicinal mushrooms have been hella trendy these days and I’ve shamelessly jumped on the bandwagon. I’m curious, k! After hearing a Tim Ferris podcast with Paul Staments and then receiving an email from one of my spiritual teachers both of whom were promoting lions mane, I took it as a sign to give it a try. 

 • Top 10 voordelen van Lion’s Mane onderbouwd door de wetenschap:

A medicinal mushroom with the name “bearded tooth fungus” may not sound like something you want to eat. But adding it to your diet could support cognitive function.

Lion’s mane mushroom — also known as “bearded tooth fungus” or “hedgehog mushroom,” (or hericium erinaceus in the fungi kingdom) — grows wild in North America, Europe, or Asia, but you may also find it in many nootropic supplements available today. Its use goes back hundreds of years in traditional Chinese culture as a tonic for supporting overall health and longevity.

Fortunately, its use has spread from China and Japan, and it’s now easily available to anyone who wants it. Here’s a closer look at some of the benefits of this fantastic fungus — all of which are supported by research. READ MORE>>

WHAT IS LION’S MANE?
Lion’s mane mushroom has been recognized as a powerful food for enhancing brain function and helping with a number of physical aliments, depression and anxiety. It’s also know as the “bearded tooth fungus” (eeerrrrmm, appetizing?) or “hedgehog mushroom” (kinda cute?). I quite like the name, “pom pom blanc”, a reference to a cheerleader’s white pom poms. READ MORE>>

 

Wil je graag leren microdoseren?
Krijg GRATIS toegang tot de eerste les van onze videocursus EXPLORE MICRODOSING*.

* De cursus is Engelstalig. Door je in te schrijven ga je ermee akkoord dat Microdosing Institute jou gepersonaliseerde, Engelstalige e-mails mag sturen waaronder, maar niet beperkt tot berichten over events en speciale aanbiedingen.