Microdosing blog

Zelfmedicatie met paddo’s: positiever en minder piekeren

Screenshot_20170602-193543

Dit verhaal vormt een vervolg op mijn eerdere verhaal ‘Zelfmedicatie met paddo’s maakt de verwachtingen (nog) niet waar.’ Daarin vertelde ik over mijn 10 weken/2x per week microdosering met een kwart gram paddopoeder (Golden Teacher). Ik ondervond daarvan weinig effect, zowel mentaal als fysiek en stelde in mijn slot het vooruitzicht van een nieuwe cyclus microdosering na de zomer, met de voorraad poeder die ik nog had. Daarover gaat het hieronder.

Dagelijkse dosis

In tegenstelling tot mijn microdoseer-experiment van vóór zomer 2017 besloot ik na de zomer om mij niet aan het protocol van 10w/2xpw te houden. Ik begon in week 1 nog wel met 2x een (hogere) dosis (namelijk 0,5 gram), maar dit haalde weinig uit. Daarom heb ik in de 9 weken daarna geëxperimenteerd met dagelijks een dosis poeder van 0,25-0,30 gram bij mijn ontbijt. Elke dag. En dat maakte voor mij het verschil.

Effecten dagelijkse inname

De effecten waren voornamelijk geestelijk. Mentaal: minder malen en piekeren, meer stilte in mijn hoofd waardoor ik meer in het ‘nu’ leefde, meer positieve gedachten, meer concentratie op één taak tegelijk, meer ‘flow,’ meer werktevredenheid. En emotioneel: positievere, relaxtere, blijere en tevredener stemming, soms uitmondend in innerlijke vrede, vreugde en geluk. Sociaal: meer accepterend en open naar anderen. Ook spiritueel: mij meer in harmonie met het universum voelen, meer acceptatie van, zelfs dankbaarheid voor mijn levensloop en mijn heden, ervaring van zinvolheid van mijn leven in het grotere verband van geschiedenis, Aarde en Universum. Grote woorden, met hoofdletters geschreven, daarom een woord van relativering: meer dan eerst betekent dat het een kwestie van gradatie blijft. Maar geen onbelangrijk positief verschil dus.

Ten slotte, Ik aarzel het te zeggen, maar ook seksueel was er een verbetering: ik kwam lekkerder klaar. De lichte hinder die ik daarbij ondervond als nasleep van een liesbreukoperatie in 2006 was over en is na de tien weken dagelijkse dosis ook weggebleven. Een verder opvallend verschil met de protocol-cyclus van vóór de vakantie was dat bij dagelijks gebruik zich meestal geen duizeligheid meer voordeed.

Deze effecten verminderden niet in de gebruiksperiode, namen misschien zelfs toe!, en ijlen nu, anderhalve maand na de afronding van de cyclus, nog steeds na. Gemakkelijker dan voorheen kom ik in een staat van innerlijke rust.

Vergelijking met antidepressiva

De effecten van dagelijks microdoseren met paddo’s lijken op die van lichte antidepressiva. Met name de mentale, emotionele en sociale effecten. Tweemaal een halfjaar heb ik vroeger deze reguliere ‘psychedelica’ dagelijks geslikt om de maalstroom in mijn kop te stoppen en mijn gedrukte stemming te verbeteren. Wat lukte, maar daar was wel sprake van enig ‘verwatering’ gedurende de gebruiksperiode, van tolerantie. En de gunstige effecten ebden na de periode eerder weg dan na het dagelijkse microdoseren.
De gelijkenis met de effecten van antidepressiva kan misschien een handvat (een ‘model’) bieden aan onderzoekers van microdoseren met psilocybine (en andere psychedelica?). Misschien moet de psilocybine een bepaald (micro)niveau in het bloed en de hersenen bereiken en (door dagelijks gebruik) behouden om maximaal effectief te zijn. Dan mag er geen of niet te veel tolerantie optreden. Dit zou in tegenstelling zijn met macrodoses, waarbij wel veelal een snel optredende tolerantie plaatsvindt. Overigens kan dit ‘model’ niet goed eventuele blijvende veranderingen na microdoseren verklaren. Mogelijk brengt de psilocybine blijvende veranderingen aan in de structuur of het functioneren van de hersenen. Maar persoonlijk ben ik de dwang tot het geven van materialistische verklaringen wel voorbij en meen ik dat er een geestelijke factor in het spel is die niet tot de materie, ook niet hersenmaterie, is te herleiden.

Tot slot

Ik heb de dagelijkse dosis paddopoeder nog niet hervat. Zolang de werking aanblijft zie ik er geen noodzaak toe. Ik ben benieuwd of er meer mensen zijn die hun microdosis dagelijks innemen en hoop dat zij mijn bevindingen kunnen bevestigen. Het zou mooi zijn als een protocol ’8-10 weken dagelijks’ ook meegenomen kan worden in  wetenschappelijk onderzoek. Ik ben de (geest van de) paddenstoel dankbaar voor diens hulp. Misschien dat ik die hulp later weer eens inroep.

Ruud

All rights reserved©

Microdosing.nl is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de ervaringsverhalen, wij kunnen deze niet op waarheid, correctheid of nauwkeurigheid controleren. Het beschrevene is niet noodzakelijkerwijs ondersteund door wetenschappelijk bewijs of door artsen of deskundigen. De ervaringen mogen in geen geval worden gelezen als een advies of aanbeveling.

 

Deel deze post

4 gedachten over “Zelfmedicatie met paddo’s: positiever en minder piekeren”

 1. Dank je voor het delen Ruud. Als ik je verslag lees, lijkt het er op dat er bij microdosering een groter gevoel is dat er iets *geheeld* wordt, dan bij antidepressiva. Ook fijn te horen dat de tolerantie niet toeneemt, en dat je lang nadat je bent gestopt, nog stress een positief effect voelt. Dagelijks doseren is (on ieder geval voor jou) een goede zet geweest.

 2. Dank je voor je vervolg.

  Voor mij onderstreept dit wederom dat bij depressie afgeweken dient te worden van het Fadiman protocol.

  Met micro doseren treed volgens mij geheel geen tolerantie op, of verwaarloosbaar.

  Inmiddels al bij meer dan 200 mensen met depressie verschijnselen het zelfde resultaat gezien bij om de dag inname, of elke dag inname gedurende 2 weken tot 3 maanden.

 3. Hallo ik heb adhd bipolair , wil graag microdoses truffels gaan proberen . Heb ook wel eens last van angsten en in t verleden 8 jaar terug een psygose gehad. En ben af en toe bij heel veel druk paronoide .
  En deprie . Heb t idee dat t me toch kan helpen .
  Kan ik met de laagste doses van 20 mg starten .?

  1. Beste PC

   In jouw specifieke situatie is het raadzaam om even contact op te nemen met ons coaching team. Veel mensen met paranoide rapporteren dat door Microdosing hun paranoia versterkt wordt en dat lijkt mij niet de bedoeling. Stuur even een mailje naar info@microdosing.nl om te bespreken of microdosing iets voor jou is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *