Microdosing blog

Wat heeft 3 maanden microdosing mij gebracht?

bloesem

Jakobien probeerde microdosing gedurende drie maanden uit, wat haar in eerste instantie productiever en energieker maakte. Daarnaast hielp het haar bewuster in het leven te staan en van daaruit voor verandering te kiezen.

Jakobien’s verslag van drie maanden microdosing

Drie maanden lang nam ik op regelmatige basis een microdosis. In de beginperiode was ik vooral aan het letten op hoe ik mij gedurende de dag voelde, en vooral of het me hielp productiever te zijn in mijn werk en daarbuiten. Naarmate de tijd verstreek werden die onmiddellijke effecten minder sterk, maar in plaats daarvan begon ik mij meer en meer bewust te worden van de langere termijn-effecten. Die gaan meer over emotie, waarneming, (zelf)bewustzijn en in het nu leven.

Ik zal hier straks uitgebreider op ingaan.

De routine

Ik volgde het protocol van Fadiman, en nam dus elke drie dagen een microdosis. Ik mijn dagboekje markeerde ik de dagen als Microdosing day, Transition day en Normal day, en dat steeds weer opnieuw. Ik heb ongeveer één maand paddestoelen (Psilocybe cubensis) genomen, ongeveer één maand truffels en ongeveer één maand mescalinepoeder. Alledrie de substanties kwamen van betrouwbare bron en waren van prima kwaliteit. Mijn doseringen komen qua hoeveelheid ongeveer overeen met 1/10 van een trip.

Over het algemeen nam ik de doseringen in op werkdagen of op weekenddagen waarop ik iets inspirerends zou gaan doen. Eigenlijk skipte ik de dosering alleen op dagen dat ik veel (alcohol) zou gaan drinken of een kater had. Ik vond dat een beetje zonde om te microdoseren, het effect zou waarschijnlijk ondergesneeuwd raken door de alcohol. Of dit ook echt zo werkt is naar mijn weten niet onderzocht.

Direct waarneembare effecten

De eerste microdosis was fijn. Ik voelde me die dag wat nerveus omdat ik een evenement organiseerde en ik hoopte dat alles goed zou gaan, etc. Op aanraden van Paul van The Third Wave nam ik een dosering paddestoelen (nou ja, een klein paddestoeltje dus). Twee uur later was ik duidelijk in een veel meer ontspannen staat. Het evenement was een succes en ik voelde flow en verbinding met de mensen om me heen. Ik ontmoette veel nieuwe mensen, waarmee het contact erg fijn was.

In de daaropvolgende weken lette ik vooral op de Microdosing dagen op hoe ik me voelde. Het enige duidelijk aanwezig effect was energie. Mijn dagelijkse fietstocht was een eitje geworden. En op werkdagen was ik zeker productief. Ik werkte soms iets langer door. Ik ervaarde meer flow en creativiteit. Presteren onder druk was geen probleem. Toch was het verschil niet wereldschokkend, ik heb me vaak afgevraagd of dit nu een placebo-effect was.

Toen ik een paar weken later met truffels begon te doseren was het effect minder duidelijk sterk aanwezig. En als het aanwezig was, dan niet zonder meer positief. Ik heb een paar keer een rushy, hyperactieve dag gehad. Dat was wel degelijk het gevolg van de microdosis plus een of twee koppen koffie (uren later, dat wel). Was dit nu gewenning, of de aard van de substantie? Of was het op mijn werk net even wat drukker en moeilijker? Of zat ik zelf misschien iets minder lekker in mijn vel in deze periode?

Ik begon te reflecteren op de veranderingen in mijn leven tijdens deze korte microdosing periode:

– Het starten van deze website
– Het plannen van meer initiatieven rondom microdosing, waaronder wetenschappelijk onderzoek
– Waardevolle nieuwe connecties/vrienden gemaakt
– Ori√ęnteren op een koophuis
– Besluit: ik wil meer rust in mijn werk en leven, ik ben te druk en heb onvoldoende balans
РInplannen kloosterretraite

Mescaline is weer een andere substantie, hierover hoorde ik alleen maar goede verhalen. Het zou helderder zijn, zachter, eigenlijk een perfecte substantie voor microdosing. Ik was erg benieuwd, maar inmiddels ook gewend aan het ontbreken van duidelijke onmiddellijke effecten. Ik besteedde er dus niet heel veel aandacht aan, maar nam gewoon de dosering en documenteerde mijn ‘dagen’.

Hein, die al veel meer ervaring met microdosing heeft, gaf aan dat het het beste werkt als je vooraf een intentie meegeeft. En ook dat het middel je ‘staat van zijn’, hoe die op dat moment is, kan versterken. Dit heeft mijn blik ook doen verschuiven naar de subtielere, onderliggende effecten.

‘Diepere’¬†effecten

Tijdens de mescalinemaand was ik enerzijds erg ge√Įnspireerd, maar ik werd me ook meer bewust van mijn grenzen. En die van anderen. De sky was zeker niet de limit. Ik werd me bewust van hoe druk en chaotisch mijn werk eigenlijk is, en besefte hoezeer er verandering nodig in mijn baan (en die komt er ook). Ik merkte dat microdosing op mijn werk niet direct een verschil meer maakte. Ik had vaak genoeg een off-day. Het verschil tussen Microdosing day, Transition day en Normal day was eigenlijk niet meer op te merken.

Maar wel was dit een maand van sterk verhoogde gevoeligheid en bewustwording. Hadden de extra energie en productiviteit plaatsgemaakt voor iets diepers?

Was mijn systeem inmiddels gewend aan de microdoseringen of was ik zelf nu echt wat dieper aan het kijken dan alleen die oppervlakkige effecten? Mijn benadering van dingen is vaak behoorlijk¬†rationeel, ik moet alles voor mezelf kunnen verklaren en met heldere oplossingen kunnen komen als iets niet lekker loopt. Deze maand werd ik me veel beter bewust van hoe ik emotioneel reageer op anderen, op druk(te) en op disbalans. Is dat echt aan de microdoseringen zelf te danken? Of eerder aan de routine van dagelijks observeren, dagboek schrijven en eens in de drie dagen een ‘intentionele’ dosering innemen? Indien dat laatste, dan kan die intentionele dosering net zo goed uit drie druppels water bestaan.

Ik had al een kloosterretraite geboekt en die week heeft me erg goed gedaan. Ik voelde een diepe connectie met ‘het goddelijke’, met de natuur en de elementen. Stilte werkt inspirerend en helend. Ik besefte weer wat focus en rust wel niet kunnen doen. In het klooster heb ik ook gemicrodoseerd, mogelijk heeft dit de ervaring nog iets verdiept.

Na de kloosterretraite werd het me superduidelijk hoe gevoelig ik eigenlijk ben. Enerzijds barstte ik van de ambitie en de plannen. Anderzijds voelde het ‘doen’ en ‘uitvoeren’ als een grote last. Ik besefte dat mijn gevoel en ratio voortdurend met elkaar in conflict waren. En dat ik zo niet door kon gaan.

Veranderingen in mijn leven tijdens deze periode:

– Besluit: starten bij een psycholoog of coach
– Besluit: nog rustiger aan doen en echt luisteren naar mijn gevoel
– Werk en andere projecten niet koste wat het kost proberen te combineren
– Meer tijd vrijmaken voor vrienden en familie
– Voorlopig stoppen met microdoseren

Eind goed, al goed dus? Nou, ja. Ik heb mijzelf weer beter leren kennen. Ik ben niet alleen snel ge√Įnspireerd en daadkrachtig, maar in de eerste plaats een bewuste, gevoelige persoon ben die meer zou mogen luisteren naar zichzelf. In plaats van zomaar mee te gaan in de stroom leuke kansen, projecten en plannen. De beslissing om de balans op te zoeken en meer aan mijzelf te gaan werken, is hierin het allerbelangrijkst geweest.

Eindoordeel

Deze drie maanden microdosing bleken voor mij een effectief middel om zelfonderzoek te doen. Daar komt wel bij dat dit je intentie moet zijn, dat je goed moet observeren, niet te snel resultaat moet verwachten. Sowieso is het beter om geen al te concrete verwachtingen te hebben. Het staat voor mij als een paal boven water dat met alleen microdoseren je niets oplost, maar mogelijk dus wel zaken aan het licht brengt.

En nu? Ik ga uiteraard door met het integreren van deze inzichten, en vorm geven aan de opgedane zelfkennis.

Het lijkt me ook een goed idee om een nieuw experiment te starten waarbij ik alleen nog maar heel bewust microdoseer, op momenten dat ik dit ‘extraatje’ kan gebruiken. Voor een coachingsessie bijvoorbeeld, of een boswandeling of een creatieve bezigheid.

Jakobien

 

Microdosing.nl is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de ervaringsverhalen, wij kunnen deze niet op waarheid, correctheid of nauwkeurigheid controleren. Het beschrevene is niet noodzakelijkerwijs ondersteund door wetenschappelijk bewijs of door artsen of deskundigen. De ervaringen mogen in geen geval worden gelezen als een advies of aanbeveling. 

Deel deze post

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JOIN OUR COMMUNITY!

Want to stay updated about microdosing research, the latest news, tips & tricks, and more? Subscribe to our newsletter below and stay in the loop about everything microdosing!