Microdosing blog

Meer empathisch vermogen door Microdosing met San Pedro cactus resulteert in dichtbundel

person in field

Na het lezen van informatie op Microdosing.nl over microdoseren met de mescaline houdende San Pedro cactus, ben ik mij er eens verder in gaan verdiepen, want wilde dit graag eens uitproberen. San Pedro is een cactus die in de Andes regionen groeit. De cactus is een van de meest bijzondere manifestaties op deze planeet, iets wat midden in een bloedhete, onvruchtbare woestijn groeit, water opslaat en dan, vaak midden in de nacht, een bloem produceert welke voornamelijk door vleermuizen wordt bestoven. Klinkt dat niet al als een trip?

Wel, dat is het ook, want de natuur is één grote trip voor mensen die hun zintuigen niet lieten verstoffen. En het gros der cacti bleef door de mens onbeproefd, dus we hebben geen flauw benul wat voor werking het zou kunnen hebben, maar dankzij de indianenstammen uit Zuid Amerika weten we dat in één geval wel: de San Pedro cactus wordt daar al duizenden jaren gebruikt in een rituale context en ook wel Huachuma wordt genoemd, en bijnaam van de entiteit is De Zachte Grootvader en dat is vast niet zonder reden.

Het verschil tussen San Pedro en andere microdose substanties zoals bijv de microdosing truffels of 1cP-LSD mag helder zijn: mescaline werkt niet uitsluitend op het serotonine netwerk, en heeft meer gemeen met emphatische drugs als MDMA dan met klassieke hallucinogene middelen als LSD of psilocybine. Ik vind het een typische schrijversdrug: veel schrijvers net als Jean Paul Sartre lieten zich vroeger met mescaline injecteren in klinieken, waar men onderzocht of het middel nuttig was bij mentale ziekten.

San Pedro leerde mij empathisch te zijn

San Pedro is anders dan de tryptamine microdoses als truffels en LSD.  Waar triptamines de tijd eerder vertragen lijkt San Pedro in mijn ogen precies het tegenovergestelde: het geeft mij een ‘ROLL’, dus de tijd gaat vloeiender en sneller lopen, dingen gaan veel meer ‘vanzelf’ zonder dat ik er moeite voor hoef doen.

Tegelijkertijd vergroot het mijn emphatische vermogen, maar wat ik ook merk is dat dat emphatische vermogen geen psychologisch vermogen is, met andere woorden ik leerde dat empathisch zijn helemaal geen psychologische ‘reden’ nodig heeft maar meer een direct beschikbare kracht is waarover mijn lichaam beschikt. De San Pedro cactus lijkt mij om die reden met name geschikt voor mensen die zich niet in andere mensen in kunnen leven, aan wiens emphatische vermogens dus iets schort.

Ik nam de microdose na wat experimenteren uiteindelijk met 3 gram (zelf gemaakte) San Pedro cactus poeder tegelijk, dat is een microdose die een heel klein beetje aanleunt tegen een museumdosis, dit omdat ik zo de effecten van de mescaline goed zou merken. En wat merk ik wanneer ik de microdose neemt? In eerste instantie lijk ik relaxter en dromeriger te worden, en lijkt het leven wat sneller en gemakkelijker voorbij te trekken.

Geen Mescaline maar Droomadrenaline

Maar dat is de eerste indruk: dat dromerige verhult iets, namelijk dat het dus wel degelijk een variant op adrenaline is, en een meditatie wees mij uit dat de naam van mescaline eigenlijk droomadrenaline zou moeten zijn, het is het verzachtende broertje van adrenaline, het maakt mij ook actief en verandert mij bij langdurig gebruik in een actiever en zachtaardiger mens.

Wat San Pedro ook met name heel goed doet bij mij is iets wat ik ZONING noem, dat wil zeggen een soortspectrum van alles maken. Hierdoor zie ik heel goed hoe betrekkelijk elk probleem is waarover ik mij voorheen zorgen maakte. Mij liet de cactus bijvoorbeeld zien hoe de mensheid vanuit zijn perspectief nauwelijks een oogwenk oud is, en hoe die duizenden jaren die ik in mijn geest als enorme tijdperiodes zie dat in werkelijkheid helemaal niet zijn, waardoor je eigenlijk heel anders naar alle fenomenen gaat kijken die je op deze planeet ziet.

San Pedro cactus een schrijfdrug?

Ik ben San Pedro ook gaan gebruiken als schrijfdrug. Dat is immers een van de manieren waarop het bekend staat en het is toevallig iets waar ik als schrijver en dichter veel ervaring mee heb, en ik kan dus iets zinnigs zeggen over de effecten in deze. In de Nederlandse literatuur raakte mescaline overigens vooral bekend door het boek Handschreeuwkoor van Tonnus Oosterhoff, een met de handgeschreven hallucinante bundel waarin regelmatig de zin “lees dit met mescaline in je donder en je weet alles” terugkomt.

Het leek me dus een leuk idee om de cactus eindredacteur te maken van mijn op stapel staande bundel Ginneninne, die inmiddels bij de Kaneelfabriek is verschenen. Hoe ik dat precies doe – je geeft de controle over je schrijven en vooral ook de compositie van de bundel aan Mijnheer San Pedro over. Ik merkte dat ik op San Pedro bijzonder voortvarend kan schrijven, dus dat het bekend staat als een schrijversdrug vind ik verre van vreemd. Pedro schonk me enkele gedichten en invalshoeken waar ik zelf denk ik niet zo snel op had weten komen. Al met al is de schrijfproef met San Pedro in microdosering geslaagd, de bundel is gepubliceerd en ik wacht momenteel op de eerste recensies.

Nieuwsgierig naar het eindresultaat van mijn schrijfproef?

Klik op afbeelding om de bundel te bestellen.

San Pedro hielp mij om de kern van mijzelf te vinden

Wat betreft de vraag voor wie deze entiteit geschikt zou zijn: ik denk dat San Pedro zich met name leent voor mensen die een directe vorm van emphatie willen leren, geschikt ook voor mensen die van nature ertoe neigen veel te hard te zijn voor anderen of voor zichzelf, mensen die moeite hebben hun problemen te relativeren, en mensen die toch een soort stimulans nodig hebben, actievermoeten worden, San Pedro hielp mij om weer de kern van mijzelf te vinden buiten die psychologische probleembubbel.

Voor deze wereld zou het met name goed zijn als empathie niet langer een psychologisch maar een natuurlijk en lichamelijk fenomeen weet worden, zodat de mensaap niet langer een ‘reden’ nodig heeft om zich in een ander in te kunnen leven.

Martinus Benders,

Noordwijkerhout,

03 november 2020

Microdosing Institute is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de ervaringsverhalen, wij kunnen deze niet op waarheid, correctheid of nauwkeurigheid controleren. Het beschrevene is niet noodzakelijkerwijs ondersteund door wetenschappelijk bewijs of door artsen of deskundigen. De ervaringen mogen in geen geval worden gelezen als een advies of aanbeveling.

Deel deze post

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JOIN OUR COMMUNITY!

Want to stay updated about microdosing research, the latest news, tips & tricks, and more? Subscribe to our newsletter below and stay in the loop about everything microdosing!