Microdosing blog

Ervaring: Van burn-out naar meer evenwicht dankzij plantmedicijnen en microdosing

Blog Photos (12)

Vijf jaar geleden kwam microdosing-communitylid Amier in een flinke burn-out terecht. Hij doet zijn verhaal en gaat in op de significante rol die microdosing en plantmedicijnceremonies daarin hebben gespeeld.

Amiers ervaring met microdosing

Ik had last van mijn burn-out in bijna alle facetten van mijn leven. Ik snapte niet wat er aan de hand was. Alles leek goed te gaan: Ik had een goed betaalde baan, een vriendin, genoeg vrienden, net mijn nieuwe huis gekocht en was altijd liefdevol naar anderen. En opeens was het afgelopen. Mijn lichaam en geest functioneerden niet meer, ik was burned out. Iets was goed mis, maar wat? Niemand kon het mij vertellen. Een ding dat ik voor mezelf besloten heb is dat ik mij nooit meer zo wil voelen. Ik heb altijd al de drive gehad om het uiterste uit mijn leven te halen. Iets wat mij heeft genekt, maar ook wat mij tijdens mijn burn-out overeind heeft gehouden.

Mijn burn-out heeft mij gedwongen om te voelen. Iets wat uiteindelijk het meest waardevolle cadeau is geweest in mijn leven. Wel een erg zwaar proces dat beter kan worden voorkomen dan genezen. Maar sommige mensen moeten gewoon hard vallen voordat ze openstaan voor zelfreflectie. Ik was daar een van. Ik zag de burn-out als een kans om echt goed te reflecteren wat mij nou in de weg zat om geluk te ervaren. Trauma’s, verslavingen, relatieproblematiek, voeding en een omgeving die niet aansloot bij mijn behoeftes. Dit zijn onder andere thema’s waar ik doorheen ben gegaan en heling in heb gevonden.

Mijn ervaring met de reguliere gezondheidszorg

Ik ben in contact geweest met een bedrijfsarts en twee psychologen. Deze ondersteuning heb ik als zeer oppervlakkig ervaren. Vaak voelde ik mij niet begrepen, en er werd geprobeerd mij zo spoedig mogelijk weer aan het werk te zetten. Ik ervaarde dit eerder als een last dan een zetje in de goede richting. Toevallig kwam ik een documentaire tegen waarin uitgelegd werd dat Magic truffels werden gebruikt voor het genezen van depressie. Ik voelde gewoon dat ik dit moest doen! Ik zocht naar een begeleide truffelceremonie en was van plan hieraan deel te nemen. Dit voelde goed! Toen ik dit besprak met mijn psycholoog gaf ze aan dat ze niet meer met mij wilde werken als ik besloot deel te nemen aan de ceremonie. Ik voelde al niet voldoende ondersteuning in mijn proces dus ik besloot om haar los te laten en mijn eigen weg te gaan.

Kennismaking met plantmedicijnen

Ik had al wat ervaring met recreatief gebruik van drugs. Ik had weleens geblowd, een paar keer MDMA gebruikt op een feestje en één keer truffels geprobeerd in een recreatieve setting. Ik had het echter nooit toegepast met als doel te helen. Sinds ik dit heb geprobeerd ben ik ontzettend enthousiast over de geestverruimende werking ervan. Plantmedicijnen bieden de kans om het leven vanuit een ander perspectief te bekijken. Ik vond het persoonlijk erg fijn dat ik mijn eerste ceremonie begeleid heb meegemaakt. Op deze ene dag heb ik veel meer heling ontvangen dan het hele jaar in gesprek te zijn geweest met psychologen. Ik geloof ook dat het eerste jaar worstelen ervoor zorgde dat ik meer open stond tijdens de ceremonie. Oude pijnen kwamen naar boven die ik meteen kon loslaten, zoals relaties die beëindigd waren. Ik kon mijn angsten onder ogen zien en ik zag ook in dat het leven bestaat uit positieve en negatieve ervaringen als één geheel. Ik stond op als de leider van mijzelf. Dit was het begin van mijn herstel en een prachtig pad.

Gevolgd door vele aanvullende reizen

Sindsdien geloof ik heel sterk in de kracht van plantmedicijnen. Dit was mijn therapie! Ik leerde zoveel over mijzelf en het aspect voelen. Hiervoor wist ik niet wat voelen nou echt betekende. Ik kwam erachter dat ik hooggevoelig ben, wat nog meer mijn ogen opende. Een HSP-coach heeft mij veel nieuwe inzichten gegeven in hoe ik in mijn burn-out ben beland en gaf zeer goede begeleiding. De coaches die ik heb getroffen gaven mij veel meer persoonlijke ondersteuning dan bij “de reguliere weg”. Met reguliere weg bedoel ik een huisarts of bedrijfsarts die dan je weer doorverwijst naar een aangesloten psycholoog. Gemiddeld genomen deed ik eens in de twee maanden een ceremonie. Dit in combinatie met persoonlijke ontwikkeling werkte erg krachtig.

Na een paar maanden heb ik besloten om naar Peru te gaan om daar Ayahuasca voor de eerste keer te ervaren. Ik heb in twee weken tijd zeven ceremonies ervaren bij de Shipibo stam. Dit was echt de grote reset die ik nodig had. Ik was bereid om alles te voelen wat nodig is, als ik maar een keer rust en vrede kon ervaren. Na hard werken in de ceremonies kwam het. Eindelijk rust. Voor het eerst in jaren heb ik echte vreugde ervaren. Ik kan wel zeggen dat alle thema’s die mij op dat moment speelden in mijn leven (en dat waren er veel!) aandacht en heling hebben gekregen tijdens mijn reis in Peru. Wat een verademing, zo voelt het dus om zuiver te zijn!

Zoveel kennis en wijsheid, dat komt ook met een verantwoordelijkheid. Zodra ik iets weet over mijzelf is het ook mijn eigen verantwoordelijkheid om daarnaar te handelen. Na mijn Ayahuasca-reizen moest ik echt wel even landen. Hierna heb ik meerdere ceremonies gedaan met verschillende medicijnen (LSD, Mushrooms, San Pedro). Dit hielp mij om mijn lessen van de Ayahuasca beter te begrijpen, te integreren, en nieuwe deuren te openen. 

Ik heb gezien hoe belangrijk de integratie van een ervaring met plantmedicijnen is, soms duurt het een tijdje voordat echt het kwartje valt. Wanneer ik de roep voel om weer naar binnen te gaan organiseer ik voor mezelf een ceremonie. Ik ben niet bang om mijn angsten onder ogen te komen en ik vertrouw erop dat ik krijg wat ik nodig heb zolang ik naar mijn hart leef. Het maakt nu niet meer uit wat voor tegenslagen ik krijg in mijn leven. Ik weet nu dat ik altijd een weg kan vinden om door mijn tegenslagen juist een rijker persoon te worden. En de plantmedicijnen kunnen hier enorm in helpen.

Inmiddels voel ik mij al lang niet meer burned-out en kan ik met genoeg zelfvertrouwen zeggen dat ik weet hoe ik met mezelf om kan gaan om niet meer zo diep te vallen. Ik heb anderen ook mogen helpen in hun proces en heb inmiddels diverse ceremonies begeleid. Mijn lichaam weet wanneer ik te ver ga, en nu ik verbonden ben met mijn lijf.

Wat betekent microdosing voor mij?

Dat was een best lange introductie voor mijn verhaal over microdosing. Ik denk zelf dat het waardevol is om dit stukje achtergrond mee te nemen in mijn verhaal omdat het hiermee de impact van microdosen op mijn leven goed duidelijk maakt. Het is namelijk zo dat wanneer ik nu microdoseer, ik het gevoel heb dat ik de wijsheid die ik uit mijn vele ceremonies heb meegekregen dichtbij me draag. Als het ware ben ik al redelijk zuiver mijn microdosing-traject in gegaan en heb ik mijn diepste wonden al gezuiverd.

Daar waar oude patronen nog in de weg kunnen zitten voel ik nu begeleiding van de planten. Ik ben meer in het nu en ik herken veel sneller of iets mij dient of niet. Ook in lastige situaties lijk ik toch makkelijker een weg te vinden om gecentreerd te blijven. Het helpt mij om expressie te geven aan mezelf op het moment dat ik het nodig vind.

Tijdens het microdoseren met San Pedro voel ik mij:

  • creatiever
  • meer in het nu, en minder in mijn hoofd
  • meer verbonden met de natuur
  • energieker
  • productiever

Tevens zijn mijn dromen helderder.

Mijn favoriete medicijn om mee te microdoseren is de San Pedro cactus. De reden is dat mescaline op mij heel aardend werkt. Met microdosing XP truffels of paddo’s kan ik mij soms toch een beetje “vreemd” gaan voelen gedurende een microdosing-dag. Met een San Pedro microdosering heb ik tot nu toe het meeste het gevoel dat ik nog mijn alledaagse dingen kan doen.

Ongemakkelijke ervaringen met microdosing

Ik weet hoe het is om mij ongemakkelijk te voelen in een ceremonie. Dus wanneer ik tijdens het microdoseren een minder prettige dag heb trekt dat juist mijn nieuwsgierigheid. Waarom voel ik me zo? Wat mag er geheeld worden? Mijn ervaring is dan ook dat als ik er gewoon doorheen ga en de situatie omarm, ik mij op lange termijn veel beter voel. Zo heb ik bijvoorbeeld ook dagen gehad dat ik mij heel erg moe voelde. Dus wat deed ik? Slapen! En na een paar dagen extra slapen had ik hier geen last meer van en kon ik gewoon weer genieten van microdosing.

Wat ik uitdagend vond is mezelf beschermen tegen negatieve energieën om mij heen. Toch on the spot mijn grenzen aangeven. Dat kan best ongemakkelijk zijn. Ik had net een nieuw baantje en mijn manager behandelde me net als een stagiair. Ik vond het vreselijk. Tijdens het microdosen werden mijn gevoelens extra versterkt en ik wist echt even niet wat ik ermee aan moest. Begin ik net een nieuw baantje als ervaren engineer, en word ik behandeld als een stagiair! Ik besloot het gevoel te omarmen. Het kostte mij wel twee dagen om dit te verwerken waarna ik besefte dat mijn manager zich juist voedde met mijn irritatie. Ik betrapte mezelf er toch even op dat ik mee ging met zijn vibe. Toen ik dit besefte kon ik (denk ik) dankzij de San Pedro snel schakelen. Ik besloot mij niet te laten beïnvloeden en ik werd uitgedaagd om sterker in mijn schoenen te staan. In plaats van geïrriteerd te zijn zag ik nu juist zijn tekortkomingen en kon ik er eigenlijk wel om lachen. Sinds mijn houding naar mijn manager toe veranderde is het meteen opgehouden en de persoon waar ik in het begin zoveel moeite mee had was nu een van de fijnste personen om mee te werken.

Mijn sweet spot zit op twee gram gedroogde San Pedro cactus poeder per microdosing dag. Ik ben hier één keer overheen gegaan uit nieuwsgierigheid (vier gram). Het was lekker weer en uiteindelijk had ik best een mooie maar drukke dag. Wat ik wel merkte is dat aan het einde van de dag mijn hoofd heel erg vol was van alle prikkels die ik mee had gekregen op de dag. Ook had ik een lichte hoofdpijn. Niet overdoseren dus.

Groei voelt ongemakkelijk en doet soms pijn. Maar ga je er doorheen, dan zul je er een rijker persoon van worden. Uit sommige situaties had ik mezelf ook wel gered zonder microdosing, maar toch is het fijn om af en toe dat extra zetje of ondersteuning te krijgen van het plantmedicijn.

Amier

Microdosing Institute is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de ervaringsverhalen, wij kunnen deze niet op waarheid, correctheid of nauwkeurigheid controleren. Het beschrevene is niet noodzakelijkerwijs ondersteund door wetenschappelijk bewijs of door artsen of deskundigen. De ervaringen mogen in geen geval worden gelezen als een advies of aanbeveling.

Deel deze post

2 gedachten over “Ervaring: Van burn-out naar meer evenwicht dankzij plantmedicijnen en microdosing”

  1. Wauw, prachtig om te lezen! Op naar meer vrede met jezelf middels de kracht van plantmedicijnen. Ik kijk er naar uit om samen een ceremonie te doen met je. Groetjes je spirituele bro 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JOIN OUR COMMUNITY!

Want to stay updated about microdosing research, the latest news, tips & tricks, and more? Subscribe to our newsletter below and stay in the loop about everything microdosing!