Microdosing blog

Ervaring-verslag: microdosering met psilocybine tegen depressie

Screenshot_20171024-025405

Voorgeschiedenis

Reeds sinds mijn jeugdjaren heb ik na trauma te maken met PTSS en vermoedelijk erfelijke chronische depressie.

In de afgelopen 25 jaar heb ik vrijwel constant antidepressiva geslikt en daarbij ook andere middelen om de gevoelsbelevenis te beïnvloeden omdat ik me er maar ellendig bij bleef voelen, een kleine opsomming van wat ik o.a. heb geslikt:

 • Fluvoxamine-Fevarin
 • Sertaline-Zoloft
 • Mirtazipine
 • Aripiprazol-Abilify
 • Olanzipine –Zyprexa
 • Paroxetine-Seroxat
 • Venlafaxine-Efexor
 • Quetiapine-Seroquel
 • Duloxetine –Cymbalta de laatste jaren
 • Daarbij is ook Methylfenidaad–Ritalin getracht
 • En vele benzodiazepines

Ook heb ik meerdere behandelaars gehad, psychotherapie, cognitieve gedragstherapie, mindfulness, EMDR en opname in een rustoord na 1 (van de 3) postnatale depressies (deels succesvol behandelt met Progesteron –hormoontabletten.) Hiermee heb ik zeer vele mooie en krachtige handvatten mogen bemachtigen die ik nog steeds dagelijks toepas. EMDR heeft me de grootste winst gebracht met betrekking tot de trauma’s en zie ik ook als zeer effectief.

Ik heb het grootste gedeelte van mijn leven hard gewerkt in overlevingsmodus.

Echter mijn zielepijn zoals ik het benoem en mijn enorme kwetsbaarheid en extreme stresservaring zonder aanleiding blijven de overmacht nemen in delen van mijn bestaan waarin de draaglast groter is dan de draagkracht, wat ik inmiddels heb geaccepteerd als een stukje van mij.

Rond Mei 2017 ben ik op eigen initiatief en kracht gaan afbouwen van de antidepressiva, ik heb hierbij een fullspectrum cannabisolie gebruikt en de verwachte schokjes en onrust van het afwennen bleven uit, ik was zeer snel en moeiteloos van de antidepressiva afgekomen.

Daarna vielen er zware klappen mbt ziekte en overlijden en privékwesties en ik voelde me erg afglijden, was opnieuw somber, negatief met een rotgevoel, slapen ging niet en opstaan nog minder, ik was gesloopt…

Toen kreeg ik de informatie over kaalkopjes [paddenstoelen van Nederlandse bodem, red.] en de microdosering hiervan, ik durfde aanvankelijk niet en heb toen contact gezocht met ervaringsdeskundigen die ik via internet heb opgezocht en via via heb mogen benaderen.

Ik kreeg hoop en heb het gedurfd, wat heb ik me achteraf veel te veel druk gemaakt hierover, het is per slot van rekening een stukje uit de natuur wat zo op je bord had kunnen verschijnen…

Hier mijn ervaringen met het innemen van de microdosering

1 november 2017

 • Vandaag ben ik gestart met mijn eerste kaalkopje 1 ingenomen, ik vond het erg spannend omdat ik bang was de controle te verliezen, ik heb hem ingenomen om 11.00 uur

Gelijk beginnen mijn maag en darmen te borrelen en binnen een uur voel ik een soort gordijn optrekken.

Ik moet nog rijden, merk dat ik ’iets’ voel en vind dat spannend, ik probeer niet bang te zijn en mezelf gerust te stellen. Kleuren zijn mooier dan voorheen. Ik voel me wat warrig in contact met mensen maar  heb volledig normaal kunnen functioneren.

De leuke bijkomstigheid is een groot rustgevoel ‘van buitenaf’ maar van binnen nog niet, ik ervaarde een wat dronken gevoel, beetje wazig kijken, alsof het me wilde lamleggen, een onrustig gevoel -wat ook bij me hoort- weet ik. Ik vond het niet erg prettig de eerste inname.

MAAR

 • Vrijdag de dag erop, had ik zomaar een goede dag (????) Ik stond op na lekker te hebben geslapen dwars door de wekker heen, ik schrik maar voel geen stress en kan er om lachen en beleef een opgewekte dag, heel apart.
 • Vanaf nu neem ik ze niet meer overdag in maar ’s avonds, voor het slapen gaan en voor mij de juiste oplossing.

Ik ben weer een beetje onder de indruk maar heb deze nacht geslapen als een beest en vanmorgen was de bekende zenuwknoop op de maag milder en ik had alweer (!!) een energieke en productieve dag. Dit vind ik toch wel “erg toevallig”! Hier wordt ik erg blij van, het valt me enorm op dat het rendement de dag na inname is, ik ben vrolijker, loop te zingen, maak grapjes en voel me niet meer zo naar.

 • Vanaf nu zet ik door en ben om, ik ga door met het microdoseren en ben niet meer bang om high te worden of iets dergelijks, wat overigens nooit is gebeurd, het gaat daadwerkelijk iets beter en ik krijg hoop, grote hoop, want binnen een week zijn mijn zwaarste depressieve gevoelens voorbij, ik sta op zonder stress en niet meer gesloopt zoals ik mezelf ken.
 • Ik durf na 3 weken niet meer te stoppen met microdoseren, ik heb geen depressieve gevoelens meer, ben opgewekt en energierijk vanuit mijn eigen kern.
 • Januari 2018, ik voel dat ik het microdoseren los kan laten en dat mijn aangename verandering aanhoudt, wat een bijzondere gewaarwording.
 • 19 februari, af en toe gebruik ik naar eigen gevoel een dag of 3 om de dag  een microdosering van 2 a 3 kaalkopjes ’s avonds voor het slapen gaan met direct de volgende dag  weer het effect van een stap omhoog qua neerslachtigheid en opstaan en stressvermindering.
 • Ik weet nu zeker dat dit mijn middel is en wil niet meer zonder!               

Rond half januari heb ik een vriend over mijn bevindingen verteld en is hij het ook gaan proberen, om de dag 1 a 2 kaalkopjes, ik werd een wonderdokter genoemd want ook hier kwamen de resultaten zeer snel en werd het zware overleven in rap tempo leven met een mooie opgewekte basis.

Voor mij is geen onderzoek meer nodig ik heb uit eigen bevindingen met zekerheid mogen ervaren dat dit kleine paddenstoeltje grote erkenning en awareness behoeft.

Iets wat ik als ervaringsdeskundige niet kan zeggen over de farmaceutische middelen die uiteindelijk wel iets verbetering leken te geven, het aan wennen en afwennen het wachten op een sprankje verlichting na weken is meer een verlenging van een lijdensweg, van wie ik nu weet dat het vlot en blijvend kan worden opgelost, in ieder geval voor mijn wel! Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de ervaringen van lotgenoten die deze weg ook hebben geprobeerd.

In dit proces kan ik als kanttekening vertellen dat ik met zeer veel (!) gemak van mijn antidepressiva ben afgekomen door het gebruik van 3 maal daags 1 a 2 druppels van een full-spectrum cannabisolie en daarbij heb ik 2 maal 3 dagen lang een kuur met pure GABA heb gehad, GABA is de natuurlijke Benzodiazepine die tevens net als de kaalkopjes verbindingen in de hersenen herstelt als ik het goed heb begrepen. De GABA kuur gaf enorme rust en bleef aanhouden.

Momenteel ben ik voor het eerst in mijn leven ruim 8 maanden zonder farmaceutische pillen en ik weet nu dat ik nooit meer terug wil naar de vreselijke periodes van aan en afwennen van antidepressiva, want ik weet dat binnen 1 week als de nood aan de man is, ik de effecten van Psilocybine mag beleven.

Wat een ontdekking uit de natuur!

Anoniem

Opmerking redactie: Kaalkopjes zijn zeldzaam in Nederland en moeilijk te vinden. Er is een goed alternatief (met dezelfde werkzame stof), en dat zijn microdosing truffels. Te verkrijgen bij onze partner-webshop Microdose.nl en Microdosingtruffles.com.

Je kunt ook zeer eenvoudig zelf paddo’s kweken met een Magic Mushroom growkitGa niet zonder vooronderzoek aan de slag. Lees je in op onze website. Mocht je behoefte hebben aan begeleiding en/of coaching, bekijken dan de mogelijkheden op onze coaching pagina. Ons coaching team staat voor je klaar.

Microdosing.nl is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de ervaringsverhalen, wij kunnen deze niet op waarheid, correctheid of nauwkeurigheid controleren. Het beschrevene is niet noodzakelijkerwijs ondersteund door wetenschappelijk bewijs of door artsen of deskundigen. De ervaringen mogen in geen geval worden gelezen als een advies of aanbeveling.

Deel deze post

16 gedachten over “Ervaring-verslag: microdosering met psilocybine tegen depressie”

  1. Beste Fons.
   Het geeft niet echt problemen. 1 of 2 drankjes moet ook op zich wel kunnen. Maar wanneer je echt het effect van microdosing wilt ervaren is het raadzaam om niet te drinken.

 1. Hoe heb je precies afgebouwd en ben je tijdens het
  afbouwen al met cannabisolie begonnen.
  Zelf gebruik ik al 30 jaar fluvoxamine en af en toe een benzodiazipine,
  als ik ga vliegen.Het meest ergerlijke is dat je enorm vergeetachtig wordt van
  deze combinatie. Heb al een paar x proberen afbouwen, maar langer dan 1 jaar
  bleef dat niet goed gaan.

 2. Goedendag,
  Interresant dit . Ik kom echter niet meer van de ad af, hoe langzaam ik ook afbouw.positieve effecten heb ik nauwelijks. Na 20 jaar 7 verschillende verder.
  Kan het ook samen gaan?
  En kan iemand mij hier in begeleiden? Hoe kom ik bijvoorbeeld aan de juiste spullen?
  Graag contact hier over

   1. Beste m,

    Ik heb dezelfde vraag als die jij beschrijft.
    Heb je inmiddels ervaring met microdosing icm AD?
    Ben hier erg benieuwd naar.

    Grt g

    1. Ik slik al ongeveer 22 jaar AD (lexapro 20mg) Ik ben 4 dagen geleden begonnen met het microdoseren van LSD en ik kan je vertellen… het gaat geweldig! Ik denk dat je tijdens het microdoseren zou kunnen afbouwen maar dat weet ik pas zeker als ik het geprobeerd heb.

  1. Vroege ben ik rond m’n 10e aan de antidepressiva gezet via m’n moeder en haar huisarts toen(echt schandalig achteraf gezien) en op m’n 17e besloten in overleg met m’n vader waar ik toen woonde en zijn dokter om ‘cold turkey’ te stoppen aangezien ik mezelf eigenlijk niet meer kende sinds kind.
   Met genoeg hulp ben ik door 5 maanden HEL gekomen, vooral de eerste 2 maanden was dagelijks moodswings, tantrums, paniekaanvallen en niet meer verder met het leven willen. Gelukkig kreeg ik vrijstelling van school des tijds tot ik weer school een beetje zou aankunnen, wat 5 maanden heeft geduurd. Na deze periode was ik redelijk okay. Nog wel soms depressieve dagen, maar ik voelde meer normaal, had weer emoties en kon deze steeds beter in controle houden. Op m’n 18e ontdekte ik de coffee shops hier in Nijmegen en heb dmv blowen veel problemen nog binnen kunnen houden, maar na een jaar kwamen de paniekaanvallen en tantrums toch terug. Paar maanden geleden gestopt met dagelijks blowen en in plaats daarvan overgestapt op lsd en truffels microdoseren. Ik vind lsd microdoseren zelf het prettigst vallen, maar lees wel dat dit vaak afhangt per persoon, maar dat ze beide eigenlijk dezelfde werking hebben. Ik zou misschien beide even proberen en kijken wat het beste valt. Nou adviseer ik je zeker niet om cold turkey te stoppen met de antidepressiva, uiteindelijk was ik heel blij dat ik dit heb gedaan, maar zonder hulp had ik zeker mezelf van kant gemaakt. Afbouwen laat je ook alleen maar door een periode van hel gaan, dus misschien wel acuut stoppen met de ad maar dan ook acuut beginnen met dagelijks de microdoseren en misschien nog in combi met cannabisolie. Zolang je iemand bij je hebt die je kan helpen op dagen dat het echt slecht gaat, en zo lang je werk, school of omgeving er ook van op de hoogte is. Als mensen je er de ruimte voor willen geven gaat het process een stuk makkelijker voor je.

 3. Ik zie hierboven de vraag of het samengaat met antidepresiva. En vraagsteller wordt doorverwezen naar de coachings site.
  Maar ik zou voordat ik er aan begin toch eerst graag willen weten of het samen kan met quetiapine. Ik slik een minidosis van 25 mg omdat ik anders niet kan slapen.

 4. Als anti-depressiva neem ik Wellbutrin en Venlafaxine samen. Ik heb 2 maanden psilocybine gecombineerd met mijn medicatie. Het deed niets. Ben dan overgegaan op 1cp LSD. Ook hier mijn dosis steeds verhoogd in de hoop op een dag het gevoel te hebben van “hé, dat loopt hier veel vlotter en makkelijker dan anders”. Maar er is niets veranderd. Ik las dat de antidepressiva de werking van psilocybine of Lsd tegenwerkte. Dus, daardoor zou ik geen resultaat hebben. Is dit waar? Moet je alle antidepressiva volledig afbouwen of kan je Venlafaxine afbouwen en Wellbutrin blijven nemen. Mijn eigen voorkeur gaat naar de afbouw van medicatie en overgaan naar MD (truffels, paddo’s, lsd, …). Maar ik ben natuurlijk wel bang dat ik door de afbouw van de medicatie in een diepe put ga belanden.
  Groet

  1. Hi Minie,

   Ik heb precies dezelfde angst. Ik slik al ruim 10 jaar Venlafaxine 150 mg en heb weleens geprobeerd om de dosis te verlagen, omdat ik geen chemische troep meer wil innemen. Meteen voelde ik ik weer waarom ik dit medicijn neem. Heeft iemand een goed advies of tips?

 5. Ik heb nu twee keer een 0,5 portie MD XP genomen en het is mij opgevallen dat ik nadien depressieve gevoelens krijg. Ik heb 0,5 portie genomen en merk na drie uur dat ik toch weer depri wordt. Dat terwijl ik normaal niet negatief of depressief ben ingesteld… Voor mij is dit even te tricky om mee door te gaan omdat ik nu een negatieve karakterverandering onderga.

 6. Hoi, zou aripiprazol de werking kunnen tegengaan of zelfs interacties hebben met paddo’s? Iemand hier ervaring mee?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JOIN OUR COMMUNITY!

Want to stay updated about microdosing research, the latest news, tips & tricks, and more? Subscribe to our newsletter below and stay in the loop about everything microdosing!