Microdosing blog

Microdosing, een ‘innerlijke revolutie’?

paco-1694024_1920

Is microdosing te klein om te onderzoeken, of is het de moeite waard?

Dit is wat ik mij afvroeg, na 30 jaar ervaring met verschillende psychedelica zoals LSD, psilocybine, Mescaline en het begeleiden van 500+ sessies, toen ik in 2016 het fenomeen microdosing op het spoor kwam. Na alle informatie hierover op het internet te hebben afgespeurd en alle voordelen die ik kon vinden op een rijtje had gezet, leek Microdosing wel een wondermiddel. Ik was wel overtuigd van de transformatieve, helende en bewustzijnsverruimende werking van de sessies met hogere doseringen die ik reeds ervaren had, maar of microdoseren nu ook dezelfde potentie had, betwijfelde ik. Met mijn goede vriend deden wij de afgelopen 15 jaar paddo sessies tegen zijn clusterhoofdpijn aanvallen. Dit werkte voor hem altijd zeer goed als preventief middel. Ook hadden wij vroeger kleine hoeveelheden LSD en paddo’s tijdens festivals als prettig ervaren. Maar zou microdosing in staat zijn om tijdens mijn dagelijkse bezigheden ook een ‘innerlijke revolutie’ te veroorzaken?

Dit leek me zeer de moeite waard om te onderzoeken! Dus nam ik 6 jaar geleden op een vrije dag  een kleine hoeveelheid LSD. Ongeveer 1/10e deel van een LSD trip. Verrast door het effect dat zo’n kleine dosis op mij had, kwam ik er al snel achter dat ik iets te veel voor een microdosering had genomen. Belangrijk is dat je net genoeg neemt om iets te voelen, maar wel dat je normaal kan functioneren in je dagelijkse bezigheden. Je zogenaamde sweet spot, zo had ik gelezen in het boek van Dr Fadiman. Het werd uiteindelijk een erg bijzondere en creatieve dag die later zou leiden tot de ingeving om de domeinnaam voor deze website te claimen en microdosing verder te gaan onderzoeken.

Netjes het protocol gevolgd en na de ‘microdosing dag’, twee dagen overgeslagen. De tweede dag wordt ‘transitie dag’ of overgangsdag genoemd door Fadiman. In deze periode kwam ik in contact met Jim Fadiman en sindsdien is hij vriend en adviseur van ons Microdosing Institute platfrom. Deze 2e dag is volgens hem net zo belangrijk als de microdosing dag. De derde dag noemt hij de ‘normale dag’. Deze dag is om tolerantie te voorkomen en om te refelecteren op wat het verschil is tussen een MD dag en een normale dag. Op de vierde dag een kleiner stukje LSD-zegel genomen. Dit keer was de hoeveelheid precies goed, dus ik knipte direct het papiertje in gelijke kleine stukjes. LSD is niet makkelijk te doseren als je niet precies weet hoeveel er in een zegel zit. Houd daar dus rekening mee. Beter is het om het papiertje op te lossen in een pipetflesje met 10ml demi water of alcohol (bij een 100 microgram paper trip).

Bevindingen

Na een paar maanden van microdosing zijn dit mijn persoonlijke bevindingen:

Een aantal universele inzichten die ik had opgedaan tijdens hogere doseringen, maar nog niet geïntegreerd had in mijn leven, werd mij ineens helemaal duidelijk. Ik her-innerde mij die inzichten weer. Juist doordat ik het tijdens mijn dagelijkse bezigheden nam, maakte dat microdosing mij op subtiele manier attent maakte op die inzichten en kon ik ze echt integreren in mijn leven.

Door microdosing kon ik die universele inzichten zoals bijvoorbeeld het ‘niet meer oordelen’ dus veel effectiever integreren. Tijdens een microdosing dag nam ik dan zo’n inzicht als intentie en vestigde ik daar zoveel als ik kon mijn aandacht op. Ik kwam er al snel achter dat zo’n intentie op een microdosing dag erg nuttig was.

Microdosing heeft mij pro-actiever gemaakt. Daar waar ik de dingen die ik moet doen vaak als ook echt als  ‘moeten’ ervaarde, voelt dat nu heel anders en is mijn ingesleten patroon van het ‘voor mij uit schuiven’ grotendeels doorbroken mede dankzij microdosing. Na 25 jaar te hebben geroepen dat ik gitaar wilde leren spelen, zit ik nu dan eindelijk op gitaarles. (Of is dat mijn aankomende mid-life crisis? Ik wil ook weer een motor dus… hmm. wie weet?)

Ook ervaar ik meer empathie naar mijn kinderen toe. Ik kan me meer dan voorheen in de  belevingswereld van mijn kinderen verplaatsen en voel ik daardoor meer aansluiting.

Leven in het nu

Fadiman had mij in een reactie op een mailtje die ik naar hem gestuurd had gezegd dat dag twee net zo belangrijk is. Ik voelde mij vaak (niet altijd) de dag na het microdoseren vrolijk, licht en gereset. Vooral dat ‘reset’ gevoel zorgde er bij mij voor dat het mij steeds makkelijker afging/gaat om met mijn aandacht in het ‘nu’ te zijn. Alle spirituele boeken die ik gelezen heb spreken over leven in het nu. Microdosing werkte bij mij als een reminder om bewuster te blijven. Wanneer ik wat afdwaalde in gedachten leek het alsof microdosing mij op mijn schouder tikte en zei: “Hee, opletten!”. Er was wel degelijk een kleine innerlijke revolutie in mij gaande.

Mijn creativiteit heeft een enorme vlucht genomen. Dit voelt echt geweldig. Door mijn toegenomen energie, weet ik mijn creatieve ideeën om te zetten, te manifesteren. Het maken van deze website, contacten leggen met diverse wetenschappers en het bouwen van een microdose community zijn daar mooie voorbeelden van.

Mijn verbondenheid met de mensen om mij heen en met de natuur is toegenomen. Ik ervaar het leven als meer zinvol. Die verbondenheid zorgt er ook voor dat ik mensen meer neem zoals ze zijn.

Doordat ik door microdosing meer ‘aanwezig’ ben dan voorheen, merkte ik ook dat ik niet meer per sé alles wilde begrijpen. Sommige dingen zijn er gewoon om te waarderen en te accepteren zoals ze zijn. 

Nu kan ik mij natuurlijk de hele tijd afvragen of al deze inzichten er zijn gekomen door microdosing, of dat het een placebo effect is en dat ik het me heb ingebeeld. Feit is dat ik voordelen ervaar. En aangezien in dit geval nut belangrijker lijkt dan waarheid, zou het eventuele placebo-effect alleen maar bewijzen dat mijn bewustzijn dus sterker is dan ik dacht. Ook handig om te weten.

Hein

PS: Ik (Hein) draag deze website op aan mijn goede vriend Guido, die niet meer onder ons is. Hij leed aan clusterhoofdpijn. Hij heeft altijd baat gehad bij hogere dosering paddo’s. Door hem kreeg ik de drive en doorzettingsvermogen om deze missie aan te gaan en deze website tot stand te brengen.

‘The story of life is quicker than the blink of an eye, the story of love is hello and goodbye…until we meet again’

Jimi Hendrix

Microdosing.nl is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de ervaringsverhalen, wij kunnen deze niet op waarheid, correctheid of nauwkeurigheid controleren. Het beschrevene is niet noodzakelijkerwijs ondersteund door wetenschappelijk bewijs of door artsen of deskundigen. De ervaringen mogen in geen geval worden gelezen als een advies of aanbeveling. 

Deel deze post

6 gedachten over “Microdosing, een ‘innerlijke revolutie’?”

 1. Pingback: Microdosing met paddo's, San Pedro, ALD-52: een magische drie-eenheid? - Microdosing.nl

 2. Thank you, Hein – great description of the effects of microdosing. It resonates with my own experience, particularly increased creativity, living in the moment and relating better to those around you.

  1. Bedankt voor het delen Hein.
   Het motiveert mij om dit zelf ook te gaan ervaren.
   Vandaag verwacht ik de MD truffels.
   Morgen beginnen, benieuwd.

   Gr Marjon

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JOIN OUR COMMUNITY!

Want to stay updated about microdosing research, the latest news, tips & tricks, and more? Subscribe to our newsletter below and stay in the loop about everything microdosing!