Microdosing B. caapi vine extract (Ayahuasca)

Ayahuasca = Banisteriopsis caapi + Mimosa hostilis

Om te microdoseren met ayahuasca zou je denken dat je 2 plantbestanddelen nodig hebt. Banisteriopsis caapi en Chacruna of Mimosa hostilis. Mimosa hostilis is een boom uit Brazilië, waar deze bekend staat als Jurema Preta. De bast van de wortels bevat de visionaire tryptamine DMT. Het wordt ook wel met Peganum harmala (ipv Banisteriopsis caapi ) gecombineerd voor een makkelijk te bereiden ayahuasca-analoog. Je kunt dit op verschillende manieren innemen. De meest gebruikte manier is om er ayahuasca thee van te brouwen.

Echter zijn wij er na onderzoek achter gekomen dat bij een microdosering, de hoeveelheid MAO-remmende Caapi dusdanig laag is dat de DMT bevattende Mimosa hostilis niet of nauwelijks wordt geactiveerd.

Deze constatering wordt voluit onderschreven door de in Peru gevestigde Westerse sjamaan en schrijver Alan Shoemaker.

Hij stelt dat een sterk extract van de B. caapi heel geschikt is om mee te microdoseren.

Effecten

Het is nog onvoldoende duidelijk welke effecten je specifiek mag verwachten van microdosing met B. caapi extract, omdat er nog niet veel ervaringen verzameld zijn. Geen statistische gegevens waaruit harde conclusies kunnen worden getrokken.

Microdosing met B. caapi extract

Het makkelijkst is om te microdoseren met een tinctuur van de Banisteriopsis caapi. Deze komt meestal als 40:1 extract, wat wil zeggen dat 40 kilo van de plant wordt ingekookt tot 1 kilo pasta.

  • Bij een 40:1 extract is 1 ml het equivalent van een volledige MAO-remmer (trip) dosering
  • Voor microdosing zijn 4 tot 8 druppels voldoende
  • Een flesje bevat 5 ml of 10 ml tinctuur

De werking van ayahuasca (in ceremoniële doseringen)

De werking van ayahuasca hangt af van twee zaken, namelijk DMT (het werkelijke psychedelicum met affiniteit voor de 5HT-2A receptor), en een MAO-remmer. Als je alleen DMT inneemt dan zal MAO (MonoAmine Oxidase), een groep eiwitten dat onder andere serotonine afbreekt, de DMT afbreken, waarschijnlijk omdat het structureel zo veel op serotonine lijkt. Het innemen van uitsluitend DMT heeft dan ook geen effect als je dit oraal doet. Intraveneus en verdampt werkt het wel, maar voor een hele korte tijd (~10-15min), waarna MAO de DMT heeft afgebroken.

Dit is waarom er voor ayahuasca een MAO-remmer wordt ingenomen. Dit remt de eiwitten die de DMT afbreken, waardoor er ook via orale inname een werkzame hoeveelheid DMT in je brein terecht kan komen.

Voor microdosing zou dit echter een probleem kunnen zijn.  Als je een MAO-remmer microdoseert, dan kan het zo zijn dat MAO te weinig geremd worden en wordt de DMT nog steeds te veel afgebroken. Anderszijds, als je een volledige dosis van de MAO-remmer neemt en een microdosis DMT, dan zal de psychoactieve werking van de MAO-remmer veel groter zijn dan de werking van de DMT. Hierdoor ben je dus eigenlijk vooral bezig met het innemen van een MAO-remmer, in plaats van microdosing.

Waarschuwing

B. caapi bevat MAO-remmende stoffen. Dit betekent dat het gevaarlijk kan zijn wanneer je het IN EEN HOGERE DOSERING inneemt in combinatie met met bepaalde etenswaren of psychoactieve stoffen zoals medicijnen die normaliter niet schadelijk zijn. Dit geldt niet voor microdosing, maar we raden altijd aan hier meer over te lezen.

Ook wordt microdosing met Caapi extract afgeraden wanneer je antidepressiva en/of andere medicijnen gebruikt. 

Facebookgroep

Er is een zeer interessante Facebookgroep speciaal gericht op het microdoseren met Ayahuasca Microdosing Pure Vine only. Hier kun je terecht met al je vragen. Natuurlijk kun je jouw ervaringen ook delen in onze eigen besloten Facebookgroep.

Bronnen: Azarius.nl, Microdose.nl, Alan Shoemaker