is microdosing legaal

Is microdosing legaal?

Is microdosing legaal? Dat is een van de meest gestelde vragen over microdosing. Het antwoord is echter niet zo eenvoudig. Nederland (waar het Microdosing Institute is gevestigd) is een uitzondering als het gaat om de legaliteit van het microdoseren van psychedelische substanties, waardoor het een van de weinige landen ter wereld is waar je als individu volledig legaal kunt microdoseren. Smartshops en webshops verkopen psilocybine-bevattende truffels, beter bekend als magic truffels. Veel andere psychedelica die in aanmerking komen voor microdosing, zoals LSD, staan op lijst 1 van de Opiumwet, wat betekent dat bezit en verkoop streng verboden zijn.

Waarom zijn magic truffels legaal in Nederland?

Lang verhaal kort: Nederlandse beleidsmakers zijn niet erg thuis in deze materie. Enkele jaren geleden werden paddo’s beschouwd als een gevaar voor de volksgezondheid, en de overheid verbood alle psychoactieve paddenstoelensoorten. Ze realiseerden zich echter niet dat sommige soorten met de werkzame stof (psilocybine) in de categorie truffels vallen. In de ogen van de wet worden ze niet als paddenstoelen beschouwd en zijn ze dus legaal. Zoals vaak het geval is, laten beleidsmakers zich eerder leiden door populisme en incidenten dan door onderzoek en op cijfers gebaseerde risico’s. Dit is zeker ook het geval met de Nederlandse drugswetgeving.

Het is in Nederland dus legaal om verse magische truffels te verkopen. De verkoop van gedroogde truffels is echter verboden. Psilocybine (de werkzame stof in paddo’s) mag niet uit de truffel en paddenstoel worden geëxtraheerd en verwerkt. Mechanisch drogen en verwerken van paddo’s is niet toegestaan. Voor commerciële doeleinden is het drogen, inkapselen en extraheren dus strafbaar. Dat gezegd hebbende, wanneer het voor persoonlijk gebruik gebeurt, zou het niet tot problemen mogen leiden.

In andere landen is de situatie niet noodzakelijk beter, daar zijn alle hieronder genoemde stoffen verboden. Niettemin is wetenschappelijk onderzoek met verboden stoffen in sommige landen toegestaan. Zo wordt er momenteel onderzoek gedaan naar LSD, psilocybine en MDMA aan gerenommeerde instituten en universiteiten in de VS en Groot-Brittannië.

Legaal microdoseren in Nederland

  • Psilocybine bevattende truffels — Beter bekend als magische truffels. De truffelsoorten kunnen enigszins verschillen in sterkte.
  • Caapi liaan — De B. caapi liaan uit het Amazonegebied, ook bekend als een van de ingrediënten van ayahuasca, wordt ook gebruikt voor microdosing, vaak als ondersteuning bij het integratieproces na het bijwonen van een ceremonie of retraite. Deze teacher plant heeft een subtiel effect, dat valt onder de noemer ‘inner guidance’. Het bevat geen DMT of andere tryptamines en is daarom in veel landen legaal verkrijgbaar.
  • LSA (morning-glory zaden) — De zaden van de Morning glory plant (Ipomoea tricolour) bevatten een natuurlijk tryptamine, genaamd Lysergic Acid Amide (LSA), dat verwant is aan de stof LSD. Zaden die LSA bevatten worden ook gebruikt in het sjamanisme en veroorzaken bij hoge doses een visionaire, reflectieve en meditatieve staat van bewustzijn. LSA is niet ideaal voor microdosing omdat het onbewerkt een milde misselijkheid kan veroorzaken. Dat kun je voorkomen door er een extract van te maken.
  • 1P-LSD & 1cP-LSD — 1P-LSD & 1cP-LSD zijn stoffen die sinds 2015 als research moluculen op de markt zijn. De effecten van 1P-LSD zijn nauw verbonden met de effecten van LSD omdat het een zogenaamde pro-drug voor LSD is. Wanneer het wordt ingenomen, wordt het in de lever omgezet in LSD. In de Verenigde Staten zijn er al twee rechtszaken geweest tegen verkopers van 1P-LSD, maar het bezit van 1P-LSD is nog niet strafbaar. In de meeste Europese landen (behalve Duitsland) is het gebruik voor onderzoek en het bezit van 1P-LSD ook nog steeds toegestaan. Het is echter pas sinds 2015 op de markt, en daarom is er nog niet veel bekend over de risico’s op de lange termijn.

Niet-legale opties voor microdosing

  • Verse of gedroogde psilocybine paddo’s — alle soorten paddestoelen die psilocybine of psilocine bevatten staan op de lijst van verboden stoffen om te verkopen. Maar je kunt ze krijgen door ze zelf te kweken. Smartshops verkopen kant-en-klare kweeksets, die legaal zijn omdat ze nog geen paddo’s bevatten. Voor persoonlijk gebruik levert het bezitten en verwerken van paddo’s dus geen juridische problemen op.
  • LSD — LSD is een staat overal ter wereld op lijst I van de Opiumwet. Het bezitten en/of verhandelen van deze stof kan leiden tot problemen met justitie.
  • Mescaline — Mescaline is ook een verboden drug. Wel zijn er cactussen te koop die deze stof in lage concentraties bevatten. Om de mescaline bevattende cactussen te microdoseren, is het raadzaam ze tot poeder te verwerken. Het bezit van deze cactussen is niet strafbaar. Verwerking voor eigen gebruik zal niet leiden tot problemen met justitie.
  • Iboga(ine) — Iboga is een krachtig plantaardig medicijn uit West-Afrika. De werkzame stof, ibogaïne, is verboden volgens de Geneesmiddelenwet.

Disclaimer

De inhoud van de Microdosing Institute website is uitsluitend voor informatieve of educatieve doeleinden. De inhoud is nadrukkelijk geen vervanging voor therapie, behandeling, of deskundig medisch advies. Als je op zoek bent naar diagnose, medisch advies of behandeling, adviseren wij je om een arts of therapeut te raadplegen. Microdosing Institute kan niet helpen bij het zoeken naar illegale substanties.

JOIN OUR COMMUNITY!

Want to stay updated about microdosing research, the latest news, tips & tricks, and more? Subscribe to our newsletter below and stay in the loop about everything microdosing!