is microdosing legaal

Is microdosing legaal?

Is microdosing legaal? Dat is een van de meest gestelde vragen over microdosing. Het antwoord is echter niet zo eenvoudig. Nederland (waar het Microdosing Instituut is gevestigd) is een uitzondering als het gaat om de legaliteit van het microdoseren van psychedelische substanties, waardoor het een van de weinige landen ter wereld is waar je als individu volledig legaal kunt microdoseren. Smart shops bieden over-the-counter (en online) verkoop van psilocybine-bevattende truffels, beter bekend als magic truffels. Andere psychedelica die in aanmerking komen voor microdosing, zoals LSD, staan op lijst 1 van de Opiumwet, wat betekent dat bezit en verkoop streng verboden zijn.

Waarom zijn magic truffels legaal in Nederland?

Lang verhaal kort: Nederlandse beleidsmakers zijn niet erg thuis in deze materie. Enkele jaren geleden werden paddo’s beschouwd als een gevaar voor de volksgezondheid, en de overheid verbood alle psychoactieve paddenstoelensoorten. Ze realiseerden zich echter niet dat sommige soorten met de werkzame stof (psilocybine) in de categorie truffels vallen. In de ogen van de wet worden ze niet als paddenstoelen beschouwd en zijn ze dus legaal. Zoals vaak het geval is, laten beleidsmakers zich eerder leiden door populisme en incidenten dan door onderzoek en op cijfers gebaseerde risico’s. Dit is zeker ook het geval met de Nederlandse drugswetgeving.

Het is in Nederland dus legaal om verse magische truffels te verkopen. De verkoop van gedroogde truffels is echter verboden. Psilocybine (de werkzame stof in paddo’s) mag niet uit de truffel en paddenstoel worden geëxtraheerd en verwerkt. Mechanisch drogen en verwerken van paddo’s is niet toegestaan. Voor commerciële doeleinden is het drogen, inkapselen en extraheren dus strafbaar. Dat gezegd hebbende, wanneer het voor persoonlijk gebruik gebeurt, zou het niet tot problemen mogen leiden.

In andere landen is de situatie niet noodzakelijk beter, daar zijn alle hieronder genoemde stoffen verboden. Niettemin is wetenschappelijk onderzoek met verboden stoffen in sommige landen toegestaan. Zo wordt er momenteel onderzoek gedaan naar LSD, psilocybine en MDMA aan gerenommeerde instituten en universiteiten in de VS en Groot-Brittannië.

Legaal microdoseren in Nederland

  • Psilocybine bevattende truffels (Psilocybe Tampanensis)-Beter bekend als magische truffels. De truffelsoorten kunnen enigszins verschillen in sterkte. Voor microdosing is het het beste om de meest krachtige soort te gebruiken. Je kunt de truffels drogen en malen en vervolgens in capsules stoppen, en op deze manier veel doses in één keer bereiden. Het is van cruciaal belang om een hoeveelheid aan te schaffen waarmee je twee maanden lang kunt microdoseren. Door ze allemaal tegelijk te drogen en te vermalen, vermijdt u dat de ene dosis sterker is dan de andere!
  • LSA (morning-glory zaden)-De zaden van de Morning glory plant (Ipomoea tricolour) bevatten een natuurlijk tryptamine, genaamd Lysergic Acid Amide (LSA), dat verwant is aan de stof LSD. Zaden die LSA bevatten worden ook gebruikt in het sjamanisme en veroorzaken bij hoge doses een visionaire, reflectieve en meditatieve staat van bewustzijn. LSA is niet ideaal voor microdosing omdat het onbewerkt een milde misselijkheid kan veroorzaken. Als je dat wilt voorkomen, zul je ze moeten verwerken.
  • 1P-LSD & 1cP-LSD-1P-LSD & 1cP-LSD zijn stoffen die sinds 2015 als research chemical (designer drug) op de markt zijn. De effecten van 1P-LSD zijn nauw verbonden met de effecten van LSD omdat het in dezelfde familie van moleculen zit. Hoewel 1P-LSD & 1-cP-LSD niet helemaal hetzelfde zijn als LSD, zijn de substanties in veel landen nog steeds legaal verkrijgbaar “voor onderzoek”. Wanneer het wordt ingenomen, wordt het in de lever omgezet in LSD. In de Verenigde Staten zijn er al twee rechtszaken geweest tegen verkopers van 1P-LSD, maar het bezit van 1P-LSD is nog niet strafbaar. In de meeste Europese landen (behalve Duitsland) is het gebruik voor onderzoek en het bezit van 1P-LSD ook nog steeds toegestaan. Het is echter pas sinds 2015 op de markt, en daarom is er nog niet veel bekend over de risico’s op de lange termijn.

Niet-legale opties voor microdosing

  • Verse of gedroogde psilocybine paddo’s – alle soorten paddestoelen die psilocybine of psilocine bevatten staan op de lijst van verboden stoffen om te verkopen. Maar je kunt ze krijgen door ze zelf te kweken. Smartshops verkopen kant-en-klare kweeksets, die legaal zijn omdat ze nog geen paddo’s bevatten. Voor persoonlijk gebruik levert het bezitten en verwerken van paddo’s dus geen juridische problemen op.
  • LSDLSD is een staat overal ter wereld op lijst I van de Opiumwet. Het bezitten en/of verhandelen van deze stof kan leiden tot problemen met justitie.
  • MescalineMescaline is ook een verboden drug. Wel zijn er cactussen te koop die deze stof in lage concentraties bevatten. Om de mescaline bevattende cactussen te microdoseren, is het raadzaam ze tot poeder te verwerken. Het bezit van deze cactussen is niet strafbaar. Verwerking voor eigen gebruik zal niet leiden tot problemen met justitie.
  • Ayuhuasca-Ayahuasca wordt ook gebruikt voor microdosing, soms na het bijwonen van een ceremonie of retraite. In Nederland mag ayahuasca wettelijk alleen als sacrament worden gebruikt door de Santo Daime kerk.
  • Iboga(ine)-Iboga is een krachtig plantaardig medicijn uit West-Afrika. De werkzame stof, ibogaïne, is verboden volgens de Geneesmiddelenwet.

Disclaimer

De inhoud van de Microdosing Instituut website is uitsluitend voor informatieve of educatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies of overleg met zorgverleners. Als u op zoek bent naar medisch advies, diagnoses of behandeling, raden wij u aan een medisch deskundige of zorgverlener te raadplegen. Ook kunnen wij geen hulp bieden bij het zoeken naar illegale stoffen.

Wil je graag leren microdoseren?
Krijg GRATIS toegang tot de eerste les van onze videocursus EXPLORE MICRODOSING*.

* De cursus is Engelstalig. Door je in te schrijven ga je ermee akkoord dat Microdosing Institute jou gepersonaliseerde, Engelstalige e-mails mag sturen waaronder, maar niet beperkt tot berichten over events en speciale aanbiedingen.