Website Header - Butterfly wings

Microdosing substanties en de verschillen

Een veelgestelde vraag die ons team krijgt is: “Welke substantie (middel) kan ik het beste nemen om met microdosing te beginnen?” Helaas is deze vraag niet zo eenvoudig te beantwoorden. Welke substantie om te microdoseren het beste voor welk (medisch) doel geschikt is, hangt van heel veel factoren af:

 • Persoonlijke voorkeur
 • Jouw eigen energie niveau
 • Met welke intentie microdoseren
 • Met welk doel
 • Microdosing voor medische doeleinden zoals ADHD, ADD, migraïne, clusterhoofdpijn, depressie, burn-out, PMS, sociale angst.
 • Wel of niet in combinatie met medicijnen

Wat is het verschil tussen LSD, (1cP-LSD) en Magic Mushrooms en Magic Truffels voor microdosing?

 • LSD behoort tot de familie van lysergamides.
 • Psilocybine behoort tot de tryptamines familie.
 • LSD heeft een langere werking dan paddo’s (psilocybine). Het sub-perceptuele effect van een microdosis LSD en 1cP-LSD kan wel 10 uur aanhouden. Vooral de tijd van inname is hierdoor extra belangrijk. We raden dan ook zeker aan om voor 10.00 uur ‘s ochtends je microdosis in te nemen.
 • LSD is een van de meest potente (krachtigste) psychedelica die er bestaan. Het feit dat de dosis in microgram (één duizendste milligram) wordt aangeduid is veelzeggend. Het is zonder labtest moeilijk om vast te stellen hoeveel LSD een papertrip (of blotter) precies bevat. Hierdoor is het doseren van kleine doses extra lastig.
 • Sommige mensen reageren gevoeliger op LSD dan anderen. De drempelwaarde (dat is de hoeveelheid waar mensen een licht psychedelisch effect beginnen te merken) varieert van persoon tot persoon en ligt tussen de 5 en 50 microgram.
 • Mensen reageren ook verschillend op gelijke doseringen. In de ervaringen van microdosers wordt vaak gesproken van toename in creativiteit, energie, probleemoplossend vermogen en focus. Maar dit blijft natuurlijk een subjectieve ervaring. Net als andere psychedelica versterkt LSD emoties en gevoelens. Zo kan het zijn dat je creativiteit naar boven komt als je met kunst of muziek aan de slag gaat, maar als je er bijvoorbeeld voor kiest om een goed gesprek te hebben met één van je naasten zal er meer nadruk liggen op connectie, reflectie of emoties.
 • LSD en 1cP-LSD heeft een affiniteit met de dopamine- en serotonine-receptoren. Psilocybine voornamelijk op de serotonine-receptoren.
 • Paddo’s en truffels veroorzaken vaker lichte misselijkheid dan LSD en 1cP-LSD
 • Paddo’s en truffels veroorzaken bij sommige mensen vermoeidheid. Dit in tegenstelling tot LSD, wat juist meer energie geeft bij de meeste mensen.

Verschillen San Pedro cactus v.s. Psilocybine (paddo’s en magic truffels)

Mescaline en psilocybine zijn twee van nature voorkomende psychedelica. De stoffen verschillen wel in farmacologie, effecten en therapeutische waarde. Beide worden al duizenden jaren gebruikt door inheemse volkeren voor spirituele, medicinale en religieuze doeleinden.

 • Het vergt wat meer voorbereiding om de verse San Pedro cactus te bewerken tot poeder voor microdoseren dan magic truffels die vers te verkrijgen zijn en direct geschikt zijn voor consumptie.
 • Paddo’s kweken voor microdosing neemt in vergelijking met de legale verse magic truffels ook aardig wat tijd in beslag.
 • De hoeveelheid mescaline die in de cactus zit, is vaak onbekend omdat deze per oogst en zelfs per cactus verschilt, dus na het verkrijgen van cactuspoeder moet je altijd eerst ‘op zoek’ naar een goede dosering en dus uitvinden hoe sterk jouw cactus is. Dit in tegenstelling tot de truffels. Deze zijn het meest stabiel in hun sterkte. Zeker ook in vergelijking met paddo’s die per vlucht (oogst) en per paddenstoel in sterkte kan verschillen.
 • Wanneer je van microdoseren met paddo’s wat onrustig wordt, is het werken met mescalinehoudende cactussen een zeer goed alternatief.
 • Mescaline is een stimulerend middel, het heeft een langere werking dan truffels/paddo’s – zelfs bij kleine doses. Dus het is een slecht idee om het ’s nachts in te nemen, tenzij je niet wilt slapen. De ochtend is het perfecte moment om het in te nemen.

In vergelijking met psilocybine-houdende paddenstoelen zoals magic mushrooms en magic truffels observeerden wij de volgende verschillen in effecten met microdoseren.

 • Langzame opkomst, duurt 1.5 uur voordat het volledige effect merkbaar is
 • Werkt langer door: 7 tot 10 uur
 • Geeft mildere fysieke energie
 • Filosofischer
 • Geeft een rustgevend relaxt effect bij veel mensen
 • Beter reukvermogen
 • Meerdere reports melden dat er minder tolerantie optreedt dan de andere psychedelica

De psychoactieve ervaringen van deze psilocybine en mescaline verschillen echter van elkaar. Toch kunnen beide een bewustzijnsverandering teweegbrengen die je ingrijpend verandert. Daarnaast worden ze allebei gebruikt voor spirituele, medicinale en recreatieve doeleinden.

Plantmedicijnen

Mescaline en psilocybine worden aangetroffen in levensvormen in de natuur. Psilocybine kan bijvoorbeeld uit diverse paddenstoelen gehaald worden. Ontdekt is dat meer dan 180 soorten het psychoactieve bestanddeel, of het derivaat psilocine, bevatten. Deze paddenstoelen kun je op veel plaatsen in de wereld vinden. Van Zuid-Amerika, Europa en Afrika tot Azië.

Mescaline zit echter in een aantal soorten cactussen. Denk aan de Peruvian torch (Echinopsis peruviana) en San Pedro (Echinopsis pachanoi). Ook zit het in de Peyote cactus (Lophophora williamsii). Alle soorten komen van nature voor in de Verenigde Staten en Mexico.

Traditioneel gebruik

Psilocybine-paddenstoelen maken al duizenden jaren deel uit van de menselijke cultuur, zoals archeologische vondsten suggereren. Zo zijn er beelden van gevonden in prehistorische kunst overal ter wereld. Vooral in de vorm van grotschilderingen. Auteurs als Terence McKenna en Graham Hancock gaan zelfs nog een stapje verder. Zo hebben ze gesteld dat psychedelica, zoals psilocybine, mogelijk een fundamentele rol hebben gespeeld in de menselijke evolutie en geschiedenis. Tenminste, wat betreft ons zelfbewustzijn en abstract denkvermogen.

Psilocybine-houdende paddenstoelen werden door de inheemse bevolking van Meso-Amerika gebruikt voor spirituele doeleinden. Zo zijn er beelden, stenen en motieven van gevonden in regio’s van Zuid-Amerika. De Azteken en Mazateken geloofden bijvoorbeeld dat de paddenstoelen heilig waren.

Mescaline wordt ook al zeer lang gebruikt. De cactussen werden bijvoorbeeld ceremonieel geconsumeerd door de inheemse Amerikaanse bevolking in het huidige Texas, New Mexico en Zuid-Amerika.

Farmacologie

Psilocybine wordt door het lichaam omgezet in psilocine, dat verantwoordelijk is voor de psychoactieve effecten die volgen. Bekend is dat het bestanddeel zich bindt aan serotoninereceptoren in de hersenen. En dan met name aan de 5-HT 2A receptor.

Mescaline bindt zich ook aan serotoninereceptoren in de hersenen, in het bijzonder aan de receptoren 1A, 2A, 2B en 2C. Het staat daarnaast bekend om zijn binding met dopaminereceptoren.

Effecten van psilocybine-houdende paddenstoelen en truffels

Een gemiddelde actieve dosis psilocybine-paddenstoelen ligt tussen de 1 en 3 gram (bij gedroogde paddo’s van de Psilocybe Cubensis variant). Een microdosis met gedroogde paddo’s ligt tussen de 0.1 gram tot 0.4 gram gedroogde paddo’s. Het is beter om de verse paddo’s te drogen en te bewerken voor microdosing, omdat paddo’s 90% vocht bevatten. Truffels bevatten minder vocht (60 tot 70%). Een gemiddelde microdosis gedroogde truffels ligt tussen de 0,.3 en 0.8 gram. Vers tussen de 0.5 en 2 gram.

Microdoseren met Psilocybine veroorzaakt een subtiele verandering van perceptie en perspectief. Deze verandering zorgt voor minder mentale ruis, meer in het huidige moment zijn en meer connectie ervaren met je zelf, andere mensen en de natuur. Deze effecten zijn het gevolg zijn van synesthesie doordat op subtiele wijze de verschillende hersendelen beter en meer met elkaar communiceren en samenwerken. Het onderbewuste wordt meer bewust, waardoor er ruimte vrijkomt om anders te kiezen.

Effecten van mescaline-houdende cactussen (San Pedro & Peyote)

Mescaline doseringen kunnen verschillen, afhankelijk van de soort. Is het een mescaline hydrochloride, mescaline sulfaat of gezuiverde mescaline? Een sterke dosis mescaline hydrochloride ligt tussen de 300–500mg. De effecten komen daarbij op tussen de 45–90 minuten na inname. De ervaring kan vervolgens tot wel 8 uur duren.

Van mescaline wordt gemeld dat het visuele hallucinaties veroorzaakt in de vorm van patronen, spiralen en mozaïeken. Heftige visuals van dieren en mensen zouden ook voorkomen.

Mescaline staat erom bekend de sensaties van ruimtelijk inzicht en aanraking te verstoren. Dingen kunnen bijvoorbeeld veel dichterbij of verder weg lijken dan ze daadwerkelijk zijn. En harde objecten kunnen zacht aanvoelen en omgekeerd. Opheffing van het ego kan ook gebeuren. Daarbij verlies je je gevoel van zelfbesef en verbinding met de fysieke wereld.

Deze pagina breiden we nog uit. Ons team hoort graag van je welke aanvulling jij hebt het verschil in de verschillende substanties (middelen). stuur een mailtje naar info@microdosing.nl met jouw tekst.

In onze Microdosing handleiding lees je meer over het bereiden en de dosering van truffels en andere substanties.

JOIN OUR COMMUNITY!

Want to stay updated about microdosing research, the latest news, tips & tricks, and more? Subscribe to our newsletter below and stay in the loop about everything microdosing!