microdosing magic mushrooms

Paddo’s kweken voor microdosing

Als je paddo’s wilt microdoseren, zou je zelf paddo’s kunnen kweken. In Europa kun je zogenaamde ‘ready-to-grow kits’ kopen, die dit proces ongelooflijk eenvoudig maken. Op deze pagina leer je hoe je paddo’s kunt kweken.

hoe kweek je paddo's

The easy way - met een paddo kweekset

Als je paddo’s wilt kweken, kun je een speciale paddo kweekset kopen bij onze partner webshop Microdose.nl. In dat geval heb je geen eerdere ervaring nodig, en kun je in korte tijd vele microdoses bereiden.

Waarom kiezen voor een paddo kweekset?

 • Tijd– je eerste oogst in 3-4 weken
 • Gemak– je hebt alleen schone handen en kraanwater nodig
 • Hoeveelheid– uit één kweekset haal je 200 gram verse paddo’s
 • 100% legaal– psychoactieve paddestoelen mogen in Europa niet verkocht worden, maar de sporen wel!

Stappenplan voor het kweken van paddo's (met kweekset)

1. De voorbereiding

Zorg ervoor dat je alles hebt wat je nodig hebt om paddo’s te kweken. Maak je geen zorgen. Het is eigenlijk niet zo veel.

Wat je nodig hebt:

Optioneel:

 • Verwarmingsmat
 • Ventilator

2. Aan de slag

Paddo’s komen op in vlagen, die vluchten worden genoemd. Gemiddeld kun je ongeveer drie vluchten krijgen uit één Magic Mushroom kweekset. Het aantal vluchten hangt af van hoe hygiënisch je te werk gaat tijdens de voorbereiding en de oogst.

 • Desinfecteer je handen en onderarmen, trek de rubberen handschoenen aan
 • Volg de bijgevoegde instructies
 • Plaats de kweekbak op een verwarmingsmat. Wij adviseren een constante (minimum) temperatuur van 22-25°C (72-77 °F) aan te houden.
  • Bij de juiste temperatuur kunt je de paddestoelen na ongeveer twee weken oogsten. Bij een lagere temperatuur groeien de champignons langzamer, en duurt de oogst ongeveer vier of zelfs vijf weken.
 • Plaats de kweekset de eerste twee dagen boven op twee potloden op de verwarmingsmat. Op deze manier wordt de warmte gelijkmatiger verdeeld en voorkom je dat het mycelium droogkookt. Zet na twee dagen de verwarmingsmat uit of verlaag de temperatuur om het mycelium een “schok” te geven.

3. De temperatuur verlagen

Als de pinheads uitkomen, zet de kweekset dan een nacht op een koudere plaats, bijvoorbeeld in de schuur of kelder. De ideale temperatuur is 22°C (72°F). De temperatuurdaling geeft de paddo’s het idee dat de herfst in aantocht is, waardoor ze extra paddenstoelen gaan vormen, wat resulteert in een snellere oogst en een hogere opbrengst.

4. Observeren voor de oogst

Meestal zijn niet alle paddo’s van een vlucht tegelijk klaar om geplukt te worden. Het moment van oogsten is cruciaal, dus let goed op; beter te vroeg dan te laat oogsten. De paddestoelen zijn rijp als het vliesje onder de hoed begint te scheuren. Als één paddenstoel is opengegaan, kun je het beste meteen alles oogsten.

Je kunt ook alleen de rijpe paddenstoelen plukken en de kleinste langer laten staan. Maar hoe vaker je je handen in de zak steekt, hoe groter de kans dat er bacteriën in de kweekset terechtkomen en dus een grotere kans op besmetting. Daarom heeft in één keer plukken de voorkeur.

Als je paddo’s te lang in de kweekset laat zitten, zullen ze hun sporen van onder uit de dop laten vallen, en alles in de kweekkast zal onder de sporen komen te zitten. Je hoeft ze niet te verwijderen of af te wassen aangezien ze niet schadelijk zijn

How to grow magic mushrooms
Bijna tijd om te oogsten
how to grow magic mushrooms
Klaar om te oogsten!

5. De oogst

Wanneer de paddo’s volgroeid zijn, is het tijd voor de langverwachte oogst!

 • Voor het oogsten, was je handen en armen met ontsmettende zeep en spoel je af
 • Draag altijd rubberen handschoenen
 • Adem niet in de zak
 • Pluk de paddenstoelen door ze met twee vingers (wijsvinger en duim) bij de basis vast te pakken en langzaam tegen de klok in of met de klok mee te draaien totdat de paddenstoel loslaat. Trek een paddenstoel nooit recht omhoog! Op die manier beschadig je het mycelium en loop je het risico dat er geen paddenstoelen meer groeien.

Tip: Het kan gebeuren dat er paddestoelen tussen de transparante bak en het kweekmedium gaan groeien. Laat ze zitten waar ze zitten. Als je ze probeert te verwijderen, kun je het mycelium gemakkelijk beschadigen. Om de kans op deze ‘foutieve’ kweek te verkleinen, wikkel de buitenkant van de plastic kweekbak in met aluminiumfolie, zodat het licht de zijkanten niet kan bereiken, en er minder paddestoelen zullen groeien.

6. De volgende paddo vlucht

Als je de laatste paddo’s uit je vlucht hebt geplukt, kun je de stappen opnieuw uitvoeren om het proces opnieuw te beginnen.

 • Vul het bakje met water, dek het af en zet het 12 uur in de koelkast
 • De koude schok activeert het mycelium om nog een vlucht te produceren
 • Blijf deze stappen herhalen totdat er geen paddestoelen meer groeien; je kunt drie vluchten verwachten uit één kweekset (of zelfs meer als je geluk hebt en de doos met zorg hebt behandeld)
 • Vaak zullen de volgende vluchten kleiner zijn.
how to grow magic mushrooms

Nu weet je hoe je paddo’s moet kweken. Nu is het tijd om te leren hoe je ze verder kunt voorbereiden voor microdosing. Er is ook de optie om te leren hoe je paddo’s kunt kweken zonder een kweekset:

Leer zelf paddenstoelen kweken 🍄
(waar ook ter wereld)

Onze vrienden van Fungi Academy hebben een fantastische (engelstalige) 6-Day Mushroom Cultivation Course. Wij mogen jou direct 30% (!) korting geven op deze cursus met code MICRODOSINGINSTITUTE

JOIN OUR COMMUNITY!

Want to stay updated about microdosing research, the latest news, tips & tricks, and more? Subscribe to our newsletter below and stay in the loop about everything microdosing!