Truffels - header

Microdosing Magic Truffels

In dit artikel:

Magic truffels zijn theoretisch niet hetzelfde als paddo’s (magic mushrooms) en zijn in feite niet eens truffels. Het zijn namelijk zogenaamde ‘sclerotia’ van psilocybine paddenstoelen, wat een ander stadium van schimmelontwikkeling is dat alleen voorkomt bij een aantal soorten paddenstoelen. Truffels – de sclerotia – zijn dichte massa’s mycelium die ondergronds groeien en dienen als voedselreserves die ook de psychoactieve stoffen psilocybine en psilocine bevatten. Microdoseren met truffels levert dus dezelfde ervaring op als microdoseren met paddo’s. Het belangrijkste verschil tussen beide ligt in hun potentie en dus de dosering die nodig is bij microdosing.

Soorten paddenstoelen die sclerotia (truffels) produceren en in omloop zijn:

Daarnaast zijn er enkele kruisingen:

 • MiniMex (MiniMexicana)
 • Hollandia
 • Galindoii
 • Utopia

Voordat je beslist welke truffels je gaat kopen, zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de standaard doseringen en bereiding. Op deze pagina geven we je alle informatie die je nodig hebt om te beginnen met het microdoseren van truffels.

truffels in een hand

Geschiedenis en ontdekking van magic truffels

Het gebruik van psilocybine gaat duizenden jaren terug en is van oudsher gebruikt door inheemse culturen over de hele wereld. Deze culturen gebruikten psilocybine meestal in de vorm van paddenstoelen om bewustzijnstoestanden op te wekken tijdens ceremonies en rituelen. Er is veel te vertellen over de geschiedenis van paddo’s en de heropkomst in de westerse cultuur in de jaren 1950.

Magic truffels in het bijzonder lijken een veel kortere geschiedenis te hebben die begint in 1977 toen een mycoloog genaamd Steven H. Pollock een ongeïdentificeerde paddenstoel verzamelde in Tampa, New Mexico en deze begon te kweken in zijn lab. Na enkele weken ontdekte hij iets vreemds aan zijn specimen; op het mycelium groeiden kleine klontjes die er normaal als dunne webben zouden moeten uitzien. Met grote nieuwsgierigheid begon hij de vreemde bobbels te onderzoeken. Wat hij vond waren de sclerotia van de psychoactieve paddestoelen Psilocybe tampanensis. Samen met zijn collega, Gary Lincoff, gaven ze hun vondst verschillende bijnamen, waarvan er één door de cultuur heen is blijven hangen; The Philosopher’s Stone.

Het einde van Pollock's werk

Pollock ontdekte nog meer psychoactieve paddenstoelen en samen met een andere collega, Michal Forbes, wilde hij het eerste legale medische laboratorium voor paddenstoelenonderzoek openen. Hij kreeg een patent voor zijn methode om sclerotia (magische truffels) te produceren. Uiteindelijk kwam er een abrupt einde aan Stevens werk; in 1981 werd hij op 33-jarige leeftijd vermoord tijdens een overval op zijn huis en laboratorium.

In Nederland kwam de populariteit van magic truffels in een stroomversnelling op het moment dat de Nederlandse regering in 2007 een verbod op alle soorten psychoactieve paddenstoelen instelde. Sclerotia zijn in technisch opzicht geen paddenstoel en daarom een uitzondering op het verbod. Hierdoor is Nederland een van de weinige landen ter wereld waar het mogelijk is om op legale wijze natuurlijke psilocybine te verkrijgen bestaat.

Legaliteit van magic truffels

Als je op het punt staat om je microdosing reis te beginnen, moet je weten dat de makkelijkste en de meest legale manier is om het te doen met psilocybine-bevattende truffels. Ze zijn legaal te koop in verschillende smartshops en webshops in Nederland.

In de Verenigde Staten en Canada is momenteel een decriminalisatiebeweging zichtbaar voor psilocybine (en in sommige staten ook andere medicijnplanten), die eind jaren 2010 is begonnen. Tot nu toe is er vóór decriminalisering gestemd in Colorado, Santa Cruz, Californië, Denver, en Oakland, alwaar nieuwe regulering omtrent de productie, verkoop, gebruik en bezit van psilocybine in de komende jaren zal worden ingevoerd.

In 2020 verleende Health Canada aan 20 kankerpatiënten (zij waren ongeneeslijk ziek) een vrijstelling voor psilocybine-therapie. Zogenaamde dispensaries verkopen zelfs gedroogde paddo’s en allerhande psilocybineproducten (zoals chocolade-repen, ‘gummies’ etc). Momenteel opereren deze winkels in een grijs gebied.

Landen als Nepal, Brazilië, Jamaica, de Bahama’s en Samoa hebben psilocybine als een legale substantie geregistreerd. Je kunt truffels hier vinden via lokale healers of retraitecentra.

De Britse Maagdeneilanden en Portugal zich in het grijze gebied waar psilocybine truffels gedecriminaliseerd zijn. Dat betekent dat iemand met een gebruikershoeveelheid op zak niet zal worden vervolgd. De verkrijgbaarheid is hier wel beperkt, er zijn geen legale winkels om paddo’s te kopen.

De waarheid achter de marketing van microdosing truffels

Voordat we uitleggen hoe je kunt microdoseren met magic truffels, willen we je eerst de waarheid vertellen over de marketing van ‘microdosing truffels’. Psilocybine-bevattende truffels worden in Nederland onder gecontroleerde omstandigheden gekweekt door drie kweekfaciliteiten. Echter, er is maar één manier om het te doen en slechts één originele soort (stam). En daarom zijn alle (magische) truffels geschikt. Of je ze nu gebruikt voor een hoge dosering of een microdosering, dat maakt niet uit.

Het verschil zit hem vooral in de grootte van de truffels, die afhangt van hoe lang ze hebben staan groeien. Sommige mensen merken een verschil in potentie bij twee of meer soorten truffels. Dat kan kloppen, want de kwekers stellen de truffels bloot aan lucht voordat ze worden verpakt, waardoor de toplaag iets droogt. Zo worden ze per gram sterker omdat ze minder water bevatten. Het is echter ook mogelijk dat de ene partij (oogst) iets minder potent was dan de andere.

Als je op zoek gaat naar Magic Truffels, kan het zijn dat er heel wat soorten truffels op de markt zijn met ’trippy’ klinkende namen als Dragon Slayer, Space Shuttles of Dolphins Delight. Deze namen zijn niets meer dan een marketing truc, aangezien deze namen niets te maken hebben met de specifieke eigenschappen van de truffels. Meestal krijg je dezelfde truffels in een andere verpakking en/of hoeveelheid. Het enige verschil is de sterkte, en zelfs die verschilt niet zo veel.

Een andere marketingtruc is het adverteren van dezelfde standaardtruffels als expliciet gemaakt voor microdosering, met namen als ‘Natural Psilocybin’, die soms tegen fiks hoge prijzen worden verkocht. Wees je hiervan bewust en laat je niet misleiden door de marketing van microdosing magic truffels. Een gemiddelde dosis magic truffels zou niet meer mogen kosten dan € 17 (ongeveer US$ 20).

Our partner store Microdose.nl offers a wide variety of (fresh) microdosing truffles

De werking van truffels in hoge doseringen

Verse of gedroogde truffels worden meestal rauw gegeten, maar je kunt er ook thee van zetten. Veel mensen beschrijven de smaak als onaangenaam, maar dat is zeer subjectief. Het duurt 20 tot 40 minuten voordat de effecten beginnen en ze kunnen vier tot zes uur aanhouden. Magic truffels zullen de geest veranderen en het bewustzijn verhogen op verschillende manieren, met name de perceptie van de wereld.

De effecten van truffels worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder dosering, leeftijd, gewicht, persoonlijkheid, emotionele toestand, omgeving en mentale gesteldheid. De hallucinogene (’trip’) effecten zijn ongeveer hetzelfde als bij LSD, hoewel psilocybine zo’n 200 keer minder krachtig is en een kortere werkingsduur heeft. Net als bij LSD bouwt het lichaam vrij snel tolerantie op, en wanneer iemand in korte tijd meerdere keren een (hoge) dosering neemt dan nemen de effecten met elke dosis af.

De subjectieve effecten van hoge doseringen truffels (psilocybine) zijn onder andere:

 • visuele verstoringen (zowel met open als gesloten ogen)
 • tijdsvervorming
 • verhoogde introspectie
 • conceptueel denken
 • euforie
 • ego-verlies

De gevoeligheid voor psychedelica kan per persoon verschillen. Als je echter een (aanhoudend) slechte ervaring hebt met truffels (hoofdpijn, misselijkheid, etc.), dan kan een andere microdosing substantie mogelijk een betere keuze zijn.

Farmacologie van truffels

De belangrijkste werkzame stoffen van truffels zijn psilocybine en psilocine, dezelfde als in paddo’s. Alleen psilocine is psychoactief, maar dit is een onstabiele stof die z’n werking kan verliezen zodra de paddenstoel droogt, terwijl psilocybine veel langer houdbaar is (er is ooit een paddenstoel van 115 jaar oud gevonden die het nog bevatte). Psilocybine is een zogenaamde ‘prodrug’, wat betekent dat onze lever het omzet in psilocine. Dit werkt vervolgens op de serotonine-receptor om de welbekende psychedelische effecten (een ’trip’) te produceren.

In de loop van de tijd zijn ook andere verbindingen in truffels ontdekt, waaronder baeocystine, norbaeocystine, en aeruginascine. Dankzij de groeiende interesse in de mogelijke therapeutische toepassingen van psychedelica, onderzoeken wetenschappers magic mushrooms op een diepgaand niveau, door uit te zoeken welke alkaloïden er nog meer in zitten, welke functie die hebben en hoe ze met elkaar reageren – en op het menselijk brein werken.

Toxiciteit & risico's van truffels

Truffels worden als veilig gezien omdat ze noch (fysiek) verslavend noch fysiologisch toxisch zijn. Echter, vervelende psychologische reacties kunnen wel voorkomen, met name in hoge doseringen onder geen of slechte begeleiding en bij mensen die aanleg hebben voor bepaalde psychologische of psychiatrische stoornissen. Andere bijwerkingen (zoals misselijkheid, gapen) komen vaker voor en gaan ook vaak vanzelf weer over. Een overzicht van de mogelijke bijwerkingen:

 • Misselijkheid
 • Gapen
 • Slaperigheid
 • Angst
 • Paranoia
 • Paniek
 • Psychose (hoge dosering)

Microdoseren met truffels

Het microdoseren met magic truffels houdt in dat je ongeveer 1/20 tot 1/10e deel van een “normale dosis” neemt. De exacte dosering voor microdosering van truffels is echter afhankelijk van of ze gedroogd of vers zijn. Het idee is om subtiele effecten te ervaren die een therapeutisch effect hebben en een positieve invloed op je dagelijks leven.

De microdosing doseringen voor verse magic truffels zijn:

 • Lage dosis: 0,5 gram
 • Gemiddelde dosis: 0,7 gram
 • Hoge dosis: 2,0 gram

De microdosing doseringen van gedroogde truffels zijn:

 • Lage dosis: 0,2 gram
 • Gemiddelde dosis: 0,4 gram
 • Hoge dosis: 0,6 gram

Microdoseren met truffels: wat zijn de effecten?

Het microdoseren met truffels is in principe hetzelfde als microdoseren met paddo’s. De belangrijkste verschillen liggen op het vlak van legaliteit (verkrijgbaarheid) en de potentie (sterkte). Zoals eerder vermeld zijn truffels in Nederland legaal te verkrijgen, terwijl paddo’s dat niet zijn. Magic truffels bestaan voor zo’n 20-30% uit vocht, terwijl paddo’s voor 90% uit vocht bestaan. Daarom verschillen de ideale doseringen voor zowel macrodosering als microdosering tussen de twee.

Als je meer wilt weten over de verschillen tussen “Magic Truffels en Paddo’s”, lees dan over de studie die Dr. Gartz heeft uitgevoerd.

Het effect van microdosering van psilocybine zijn onder andere:

 • Verbeterde focus
 • Verhoogde creativiteit
 • Verbeterde stemming
 • Verbeterde focus
 • Emotioneel evenwicht
 • Beter cognitief functioneren
 • Meer energie
 • Kan helpen bij verslaving

Veel van wat geldt voor hoge doseringen psychedelica geldt ook voor microdosing met psychedelica. De effecten van microdosering van Magic Truffels kunnen echter beïnvloed worden door verschillende factoren, waaronder dosering, omgeving, persoonlijkheid, gewicht, maaginhoud, darmflora.

Persoon in natuur

Risico's van microdoseren met truffels

Zoals eerder gezegd, zijn truffels niet verslavend. Het risico op negatieve bijwerkingen wordt verder vermindert bij het nemen van lage doseringen (microdoseringen). Daarom zijn er tot nu toe geen bekende gezondheidsrisico’s verbonden aan het microdoseren, en wordt het als veilig beschouwd.

Enkele mogelijke negatieve bijwerkingen zijn:

 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid
 • Hoofdpijn

Het bereiden van truffels om te microdoseren

Als je magic truffels wilt microdoseren, zijn er drie opties:

 • Koop enkele kant-en-klare verse Microdosing XP-truffels
 • Koop een grotere portie truffels, droog deze en maak zelf een grote batch gepersonaliseerde microdoses
 • Of als alternatief, kweek je eigen truffels. Dit is echter een tijdrovend en complex proces. In het geval dat je je eigen batch wilt kweken, raden we aan om in plaats daarvan paddo’s te kweken.
Klaar om microdosering truffels te kopen? 🍄

Bij onze partner Microdose.nl vind je hoge kwaliteit, in Nederland gekweekte, microdosering XP-truffels.

Truffels bewaren

Om te garanderen dat de truffels tot ongeveer een maand na het openen van de verpakking vers blijven, moet je ze altijd in de koelkast bewaren! Het kopen van voorverpakte microdosering XP truffels is de makkelijkste en handigste manier om magic truffels te microdoseren. Deze bevatten de Mexicana variant die vacuüm verpakt is. Ongeopend blijven ze ongeveer één tot twee maanden vers. Als je geen Microdosing XP-truffels hebt maar een 10, 15, of 20 gram verpakking, leg deze truffels dan op ongebleekt vloeipapier, keukenpapier, of een ander soort papier dat gemaakt is om vocht te absorberen. Dit zal voorkomen dat de truffels in contact komen met te veel vocht, waardoor ze kunnen gaan schimmelen.

Een van de belangrijkste omgevingsfactoren waarin schimmel gedijt is vocht. Daarom is het essentieel om het vochtgehalte in je truffels zo snel mogelijk te verlagen! Bovendien produceren sommige schimmels gevaarlijke mycotoxinen die de menselijke gezondheid kunnen schaden. Als je je truffels verkeerd bewaart en er schimmel verschijnt, zul je ze allemaal moeten weggooien.

Verse truffels klaarmaken om te microdoseren

Als het je eerste keer is dat je microdoseert, is het belangrijk om je ideale dosis, oftewel sweet spot, te bepalen door verschillende doseringen uit te proberen. Als je ervaring hebt met psychedelica en je gevoeligheid ervoor kent, dan kun je daar alvast rekening mee houden. We raden je aan onze microdosing gids te bekijken om dieper in te gaan op microdosing schema’s, andere substanties, en hoe je je sweet spot bepaalt.

De microdosing doseringen voor verse truffels zijn:

 • Lage dosis: 0,5 gram
 • Gemiddelde microdosis: 0,7 gram
 • Hoge dosis: 2.0 gram

De handigste manier om truffels te microdoseren, is met de microdosing XP-truffels. Dit zijn verse truffels die verpakt zijn in een strip van 6×1 gram. Als je een grotere verpakking hebt gekocht, kun je het beste je dosering op kleine schaal bepalen. Voor verse truffels raden we aan om te beginnen met 0,5 gram. Je kunt de truffels direct opeten of bij het ontbijt door je ontbijtgranen of pap mengen.

Gedroogde truffels klaarmaken om mee te microdoseren

Een andere mogelijkheid is om je truffels te drogen. Het belangrijkste voordeel van het drogen van je truffels is dat deze zeer lang houdbaar blijven in vergelijking met verse truffels en het is makkelijker om zeer nauwkeurige doseringen te bereiden. Volg deze stappen om je dosis te bereiden voordat je begint met microdoseren.

Wat heb je nodig

Optioneel:

 • Ventilator
 • Koffiemolen
 • Capsuleermachine

Je kunt bij onze partner webshop ook een starter kit voor Microdosing magic truffels krijgen.

1. Droog de truffels

 1. Snijd de truffels met een mes in plakjes (dunne plakjes drogen sneller en voorkomen schimmelvorming)
 2. Gebruik een ventilator om het droogproces te versnellen (vermijd het gebruik van warmtebronnen zoals kachels of magnetrons voor het droogproces. Hoge temperaturen vernietigen de psilocybine!)
 3. Droog ze ongeveer drie dagen. Wacht tot de stukjes truffel kurkdroog zijn (hard als kleine steentjes of een stukje breekt als je het buigt; dan is al het vocht weg en is er geen kans meer op schimmelvorming.)

Een andere optie is om de truffels in de oven te drogen. Zet de temperatuur op maximaal 45 °C (113 °F) en laat de oven +/- 48 uur aanstaan. Omdat dit erg veel energie/elektriciteit verbruikt is raden we de methode met ventilator aan!

2. Fijnmalen van de truffels

Maal alle gedroogde truffels tot fijn poeder. Dit gaat het beste met behulp van een koffiemolen. Omdat de verschillende delen van de truffels iets kunnen verschillen in potentie (werkzame stof), is het belangrijk om alles goed te mengen om een constante verhouding te garanderen.

3. Capsuleer de truffels

Om het microdoseren van de truffels zo gemakkelijk mogelijk te maken raden we aan ze in capsules te doen en je microdoseringen van tevoren voor te bereiden.

LET OP: Vergeet niet het gewicht van een lege capsule van het totaalgewicht af te halen. Bij de meeste weegschalen doe je dit door een lege capsule op de weegschaal te leggen en op de “tare” knop te drukken.

Houd voor het microdoseren met truffels de volgende doseringen aan:

 • Lage dosis: 0,2 gram
 • Gemiddelde dosis: 0,4 gram
 • Hoge dosis: 0,6 gram

We raden aan om laag te beginnen, en let op; vanaf een dosering van 0,7 gram gedroogde truffels (1,5 gram verse) kun je al een licht psychedelisch effect ervaren.

4. Het vinden van je sweet spot bij het microdoseren

Als het je eerste keer is dat je magic truffels microdoseert, en je hebt je sweet spot nog niet gevonden, dan kun je meerdere microdoseringen bereiden met verschillende hoeveelheden. Als voorbeeld: vul 1 capsule met 0,15 gram, een andere met 0,2 gram, en een met 0,3 gram. Om uit te vinden welke dosis voor jou het beste is, begin je met de laagste dosis. Als je dan het gevoel hebt dat deze microdosis te laag is, neem dan de volgende microdosing dag een hogere dosis. Lees meer in onze gids: hoe te microdoseren.

5. Hoe bewaar je je truffels?

Bewaar je goed gedroogde truffels op een koude, droge en donkere plaats. Vermijd direct zonlicht omdat UV-straling de celstructuur kan beschadigen en zo de kwaliteit van de truffels kan aantasten. Je bewaart ze het beste in luchtdichte potjes zoals dit handige opbergbusje voor extra bescherming.

Als je de truffels wilt invriezen, vergeet dan niet dat je ze eerst goed moet drogen! Het invriezen van verse truffels is niet aan te raden omdat het de cellen kan beschadigen, waardoor ze hun potentie (en dus werking!) verliezen. Als de truffels al gedroogd zijn kun je ze wel invriezen. Verpak ze dan wel eerst luchtdicht. Je kunt ze zonder problemen voor een langere periode in de vriezer bewaren.

6. Beginnen met het microdoseren van truffels

Als je eenmaal je sweet spot hebt bepaald, kun je beginnen met het microdoseren van je truffels en een grotere hoeveelheid capsules klaarmaken. Als je geen zin hebt om hier veel tijd aan te besteden kun je een capsuleermachine gebruiken.

Leer microdoseren 🧭 Video cursus

Deze hands-on videocursus neemt je stap voor stap mee door je eerste microdosing cyclus. In slechts 2.5 uur leer je alles wat belangrijk is! Kies je substantie, je protocol en je dosis, meet je resultaten én integreer blijvend je nieuwe inzichten.

Bronnen

 • Tylš, F., Páleníček, T., & Horáček, J. (2014). Psilocybin–summary of knowledge and new perspectives. European Neuropsychopharmacology, 24(3), 342-356.
 • Psilocybin Investigator’s Brochure | https://maps.org/research-archive/psilo/psilo_ib.pdf
 • https://doubleblindmag.com/magic-truffles-psilocybe-tampanensis/