microdosing magic mushrooms

Microdosing paddo’s (magic mushrooms)

In dit artikel:

De paddenstoelen die gebruikt worden voor microdosing met paddo’s bevatten allemaal de psychoactieve stof psilocybine. Paddo’s, ook wel bekend als psilocybine-houdende paddenstoelen of “Magic Mushrooms”, zijn waarschijnlijk het meest gewaardeerde psychedelisch medicijn in de Westerse wereld. En zo ook in de wereldwijde microdosing community.

Psilocybine-houdende paddo’s zijn over de hele wereld te vinden, er zijn meer dan 200 van deze paddenstoelensoorten. Wanneer iemand paddo’s neemt, wordt de psilocybine door het lichaam omgezet tot psilocine, wat de eigenlijke werkzame stof is die voor het psychedelische effect zorgt.

Paddenstoelen zijn in feite de vrucht van een uitgebreid netwerk van cellen, mycelium genaamd. In de natuur kan mycelium uitgebreide netwerken vormen, dankzij de draadachtige structuur. Zo bevindt zich in de bodem van de Amerikaanse staat Oregon het grootste bekende schimmelnetwerk ter wereld. Het strekt zich uit over een gebied van bijna 124,5 vierkante kilometer (of 1750 voetbalvelden).

gedroogde paddo's
Gedroogde psilcoybine-paddenstoelen (Psilocybe cubensis)

Geschiedenis van paddo's

Het traditionele gebruik onder inheemse culturen als medicijn en boodschapper van planeet aarde gaat duizenden jaren terug. In deze oorspronkelijke sjamanistische tradities werd plant, medicijn en ritueel als Ć©Ć©n geheel beschouwd, wat een veel diepere betekenis geeft aan de hele ervaring. Westerse psychonauten als Terence McKenna en Graham Hancock hebben zelfs betoogd dat psychedelica – zoals psilocybine – een fundamentele rol kunnen hebben gespeeld in de menselijke evolutie en geschiedenis. Tenminste, voor zover het ons zelfbewustzijn en abstract denkvermogen betreft.

Talloze paddenstoelvormige beeldjes en muurschilderingen in het gebied van Midden-Amerika en Chili wijzen erop dat het waarschijnlijk is dat de voorouders van de Azteken zich duizenden jaren geleden al bewust waren van de psychoactieve effecten van bepaalde soorten paddenstoelen. De betekenis van deze vondsten is nog niet helemaal duidelijk, maar het lijkt erop dat paddo’s vooral werden gebruikt voor medische en religieuze doeleinden en een belangrijke rol speelden in het dagelijks leven.

Het eerste schriftelijke bewijs van de consumptie van Paddo’s is afkomstig van de Spaanse conquistadores die, toen zij zich op het Amerikaanse continent vestigden, in hun logboeken de gewoonten en gebruiken van de inheemse bevolking noteerden. Een van de oudste aantekeningen die zijn gevonden, komt uit de 16e eeuw van een Spaanse monnik Bernandino de SahĆ”gun:

Voor zonsopgang aten ze de paddenstoelenĀ met honing, en als ze daardoor opgewonden raakten begonnen ze te dansen, sommigen lachend, anderen huilend. (ā€¦) Sommigen zaten alsof ze in gedachten verzonken waren. Sommigen zagen zichzelf sterven; sommigen zagen zichzelf opgegeten worden door een wild beest, anderen verbeeldden zich dat ze in een gevecht hun vijanden gevangen namen, sommigen geloofden dat ze overspel hadden gepleegd en dat hun schedel als straf gekliefd zou worden.ā€™

De Spanjaarden stonden geen andere geloofsovertuigingen dan het katholieke geloof toe, en verboden de paddenstoelenrituelen die volgens hen ā€˜primitief en onmenselijkā€™ waren. Ze zetten er zelfs de doodstraf op.

microdosing magic mushrooms

Opkomst van paddo's in de Westerse Cultuur

In Zuid-Amerika werden nog steeds ceremonies met paddo’s gehouden. Deze hadden vaak inheemse Amerikaanse en katholieke spirituele invloeden worden “veledas” genoemd. De eerste blanke die aan een dergelijk ritueel deelnam was de Amerikaan R. Gordon Wasson. In 1955 leidde zijn zoektocht naar “het geheim van de paddenstoel” hem naar de Oaxaca regio van Mexico – het grondgebied van het Mazatec volk. In de buurt van de stad Huautla de Jimenez woonde de bekende geneesvrouw, Maria Sabina. Zij nodigde Wasson en zijn vrouw Valentina Pavlovna uiteindelijk uit voor een nachtelijke Velada.

Terug in New York bestudeerde Wasson de paddo’s verder samen met de Franse mycoloog Roger Heim. Samen identificeren ze zeven verschillende hallucinogene paddenstoelen. In 1957 schreef Wasson een groot artikel over deze paddo’s “Seeking the Magic Mushroom” in het Amerikaanse tijdschrift Life. De ondertitel luidde: “Grote avonturen bij de ontdekking van paddenstoelen die vreemde visioenen veroorzaken.” Het werd gepubliceerd in het Engels en Spaans en werd over de hele wereld gelezen en sloeg in als een bom – een ongekende paddenstoelenrage begint.

Life Magazine over paddo's
Omslag van Life Magazine in 1957

Legaliteit van paddo's

In Nederland zijn psilocybine paddenstoelen illegaal. Zogenaamde ‘magic truffels‘ bevatten echter ook psilocybine en zijn legaal te verkrijgen. Behalve dat paddo’s een stuk potenter (krachtiger) zijn, is er niet veel verschil, en beide zijn geschikt om mee te microdoseren.

Buiten Nederland is het alleen in BraziliĆ« legaal om paddo’s te bezitten, te consumeren en te verkopen – hoewel het ingrediĆ«nt psilocybine officieel verboden is – net zoals in Nederland. Illegale activiteiten in BraziliĆ« zijn bij wet aan bijzondere regels gebonden, ze moeten duidelijk zijn neergeschreven; er zijn er echter geen gerelateerd aan het produceren of verkopen van verse paddo’s.

Paddo’s staan in de Verenigde Staten op de lijst van schedule I drugs, wat betekent dat ze geacht worden “geen op dit moment geaccepteerd medisch gebruik en een hoog potentieel voor misbruik” te hebben. Verrassend genoeg is het kopen van sporen van paddo’s legaal in de meeste staten en Canada (behalve CaliforniĆ«, Georgia en Idaho), zolang je niet van plan bent ze te gebruiken om paddo’s te kweken. Het kweken ervan is wel toegestaan in New Mexico. Verschillende steden, waaronder Denver en Oakland, hebben paddo’s uit het strafrecht gehaald, en andere Amerikaanse steden zullen dit voorbeeld wellicht volgen en hun eigen wetgeving inzake paddo’s en psilocybine invoeren. Oregon schreef geschiedenis door als eerste staat in de Verenigde Staten kleine hoeveelheden drugs te ‘decriminaliseren’; bezit van kleine hoeveelheden harddrugs leidt niet meer tot een veroordeling.

In Costa Rica is de legale status van paddo’s onduidelijk, en zijn psychedelische retraites beschikbaar voor het publiek. Er schijnen in Costa Rica tot nu toe geen arrestaties te zijn geweest in verband met paddo’s.
Hoewel de verkoop en het vervoer van paddo’s verboden zijn op de Britse Maagdeneilanden, zijn bezit en persoonlijk gebruik legaal. Verkopers verkopen ze misschien zelfs aan bezoekers zonder duidelijke repercussies. Er lijken geen beperkingen te zijn op het gebruik van paddo’s in Jamaica, en er zijn daar zelfs een paar paddo retreats.

In Europa hebben Oostenrijk, Spanje en Portugal paddo’s uit het strafrecht gehaald, wat betekent dat je bij bezit van kleine geen gevangenisstraf meer krijgt. Ook TsjechiĆ« heeft het kweken in kleine hoeveelheden uit het strafrecht gehaald.

In alle overige landen zijn paddo’s illegaal om te bezitten, te kweken, te verkopen en te consumeren.

De effecten van paddo's

Veel mensen denken dat natuurlijke stoffen zoals paddo’s, cannabis en mescaline heilige kruiden zijn die mensen kunnen helpen een hogere spirituele staat te bereiken. Anderen gebruiken paddo’s om zich euforisch en verbonden (met mens of natuur) te voelen. Het duurt 20 tot 40 minuten voordat de effecten beginnen deze kunnen vier tot zes uur aanhouden. De effecten van paddo’s worden beĆÆnvloed door verschillende factoren, waaronder dosering, leeftijd, gewicht, persoonlijkheid, emotionele toestand, omgeving. De hallucinogene effecten zijn ongeveer gelijk aan die van LSD, hoewel psilocybine 200x minder krachtig is en met een werkingsduur van 6-8 uur is dit een stuk korter dan bij LSD het geval is. Daar kan het effect van een trip zo’n 12-16 uur aanhouden.

De subjectieve effecten van hoge doseringen paddo’s zijn onder andere:

 • Visuals (zowel met open als gesloten ogen)
 • Tijdsvervorming
 • Verhoogde introspectie
 • Conceptueel denken
 • Euforie
 • Ego verlies

De intensiteit en duur van de effecten van psilocybine-paddenstoelen kunnen sterk variƫren, afhankelijk van factoren zoals soort en specifieke batch, wat gestandaardiseerde informatie over doseringen moeilijker maakt.

Gedroogde paddo's om te microdoseren

Farmacologie van paddo's

De belangrijkste werkzame stoffen van de paddenstoel zijn psilocybine en psilocine. Alleen psilocine is proactief, maar is erg onstabiel en breekt af als je de paddenstoel droogt, terwijl psilocybine veel langer houdbaar is (er is ooit een paddenstoel van 115 jaar oud gevonden die het nog bevatte). Psilocybine is een zogenaamde prodrug, wat betekent dat onze lever het ‘omzet’ (metaboliseert) tot psilocine. Het werkt vervolgens op de (5HT2A) serotonine-receptoren om de typische ’trip’ effecten tot stand te brengen.

Andere verbindingen in paddo’s zijn in de loop der tijd ontdekt, waaronder psilocine, baeocystine, nochbaeocystine, en aeruginascine. Dankzij de groeiende belangstelling voor de mogelijke therapeutische toepassingen van psychedelica, zijn er de afgelopen jaren verschillende onderzoekenĀ  geweest naar verschillende aspecten en werking op de mens.

Toxiciteit en risico's van paddo's

In tegenstelling tot de meeste verboden middelen, zijn paddo’s niet verslavend en ook vrijwel niet giftig. Er kunnen echter wel negatieve psychologische reacties optreden bij mensen die aanleg hebben voor psychologische of psychiatrische stoornissen. Andere, lichtere bijwerkingen, zoals misselijkheid, slaperigheid en geeuwen, komen regelmatig voor. Een overzicht van (mogelijke) bijwerkingen:

 • Misselijkheid
 • Geeuwen
 • Slaperigheid
 • Angst
 • Paranoia
 • Paniek
 • Psychose

De therapeutische toepassingen van psilocybine in hoge doseringen zijn veelbelovend. Het zijn spannende tijden voor de wetenschappers die hieraan werken. PTSS, existentiƫle angst bij terminale patiƫnten en depressie zijn de onderzoeksgebieden waar momenteel zeer goede resultaten worden geboekt.

Microdosing paddo's

Binnenkort online…

De effecten van microdosing paddo's

Binnenkort online…

De risico's van microdosing paddo's

Binnenkort online…

Zelf paddo's kweken voor microdosing

Er zijn verschillende manieren om aan magische paddenstoelen te komen. De mooiste manier is door ze zelf te kweken, dit is eenvoudig te leren! Waarom je eigen paddo’s kweken?

 • Ze zijn gemakkelijk te verwerken en te doseren
 • De kans op bijwerkingen, zoals misselijkheid, is kleiner dan in het geval van Magic Truffels
 • Het is goedkoper dan het kopen van Magic Truffels
 • Het psilocybine gehalte is hoger in paddo’s dan in truffels
 • Om de dosis zo nauwkeurig mogelijk te bereiden, adviseren we om je magic mushrooms te drogen, te wegen en in capsules te doen.

Leer zelf paddenstoelen kweken šŸ„
(waar ook ter wereld)

Onze vrienden van Fungi Academy hebben een fantastische (engelstalige) 6-Day Mushroom Cultivation Course. Wij mogen jou direct 30% (!) korting geven op deze cursus met code MICRODOSINGINSTITUTE

Voorbereiden van de microdosis ā€” Verse paddo's drogen

Er zijn vele manieren om aan paddo’s te komen. EĆ©n manier is om te leren hoe je je eigen paddo’s kunt kweken, wat helemaal niet moeilijk is! Waarom je eigen paddo’s kweken?

 • Ze zijn gemakkelijk te verwerken en te doseren
 • De kans op bijwerkingen, zoals misselijkheid, is kleiner dan in het geval van truffels
 • Het is goedkoper dan het kopen van magic truffels
 • Het psilocybine gehalte is hoger in paddo’s dan in truffels
 • Om de dosis zo nauwkeurig mogelijk te bereiden, adviseren we om je magic mushrooms te drogen, te wegen en in capsules te doen

Volg deze stappen om je dosis voor microdosing paddo’s te bereiden.

Wat heb je nodig:

 • Verse paddo’s
 • zeef
 • Kartonnen doos
 • Lege capsules (vegetarisch of gemaakt van gelatine)
 • Elektrische weegschaal (kies een precisieweegschaal die vanaf 0,01gram kan wegen)

Optioneel:

 • Elektrische koffiemolen
 • Dehydrator (optioneel)
 • Capsule machine

1. Droog je verse paddo's

Ā 

 • Leg de hele paddenstoelen op een papieren handdoek of krant
 • Richt een ventilator op de paddo’s gedurende ongeveer twee dagen (vermijd het gebruik van een warmtebron zoals een kachel of magnetron voor het droogproces. Te hoge temperaturen vernietigen de psilocybine).
 • Een andere optie is om de paddo’s op lage temperatuur in de oven te drogen. Stel de temperatuur in op maximaal 45Ā°C (113Ā°F) en laat de oven +/- 48 uur aanstaan. Omdat dit behoorlijk wat energie verbruikt , raden we de methode met ventilator aan!

2. Droog de paddo's verder

Nadat de paddo’s zijn voorgedroogd, moeten ze grondig worden gedroogd om ze tot fijn poeder te vermalen.

 • Gebruik een vochtabsorberend kompres voor het verder drogen
 • Plaats de paddo’s in een kartonnen doos, op een gaasje of zeef
 • Zet de kartonnen doos bovenop een vochtabsorberende onderlegger
 • Sluit de doos af
 • Wacht +/- drie dagen tot de paddo’s kurkdroog zijn. Dit is belangrijk omdat dit voorkomt dat ze gaan schimmelen! Om te controleren of ze droog genoeg zijn, moeten ze onmiddellijk knappen als je ze buigt
 • Bewaar ze in een luchtdichte pot (tupperware-bakje of een afgesloten zak)

3. Maal de paddo's fijn

Wacht bij voorkeur tot de laatste portie paddenstoelen gedroogd is voordat je ze fijnmaalt. Maal ze tot fijn poeder. Dit gaat het beste met een koffiemolen. Omdat de verschillende delen van de paddo’s kunnen verschillen in potentie, is het belangrijk om alles goed te mengen om een constante potentie te garanderen bij het microdoseren van paddo’s.

4. Het paddopoeder in capsules doen

Om het microdosing magic mushrooms zo makkelijk mogelijk te maken, adviseren wij om ze in te kapselen en je microdoseringen van te voren voor te bereiden.

LET OP: Vergeet niet om het gewicht van een lege capsule van het totaalgewicht af te halen. Bij de meeste weegschalen doe je dit door een lege capsule op de weegschaal te leggen en op “tare” te drukken. De weegschaal zal dan het gewicht van de capsule niet meetellen.

5. Het vinden van je sweet spot voor microdosing

Als het je eerste keer is dat je microdoseert met paddo’s en je hebt je sweet spot nog niet gevonden, dan kun je een aantal microdoseringen bereiden met verschillende hoeveelheden. Bijvoorbeeld, bereid op een aantal capsules met verschillende hoeveelheden, 0,1 gram, een dosis van 0,2 gram en een met 0,3 gram. Om uit te vinden welke dosis voor jou het beste is, begint je met de laagste dosis. Als je vindt dat deze microdosis te laag is, neem dan de volgende microdoseringsdag een hogere dosis. Lees meer over hoe je microdoseert.

6. Starten met het microdoseren van paddo's

Als je eenmaal je sweet spot hebt gevonden, kun je volledig aan de slag met het microdoseren van je paddo’s en een grotere hoeveelheid capsules klaarmaken. Als je geen zin hebt om er lang aan te sleutelen, kun je een capsule machine gebruiken.

Neem een kijkje in de community! šŸŒ±

Ontdek hoe je in contact komt met de 6000+ leden in onze snelgroeiende microdosing community, en leert van elkaars ervaringen. Het is geheel gratis. #FindTheOthers

Bronnen

 • Bauer, B.E. (2019, November 26). Scientists Discover New Compounds in Magic Mushrooms. Retrieved from: https://psychedelicreview.com
 • GuzmĆ”n, G., Allen, J. W., & Gartz, J. (1998). A worldwide geographical distribution of the neurotropic fungi, an analysis and discussion. Ann. Mus. Civ. Rovereto, 14, 189-280.
 • LĆ¼scher, C., & Ungless, M. A. (2006). The Mechanistic Classification of Addictive Drugs, 3(11).
 • https://www.verywellmind.com/

JOIN OUR COMMUNITY!

Want to stay updated about microdosing research, the latest news, tips & tricks, and more? Subscribe to our newsletter below and stay in the loop about everything microdosing!