Website nature photos 2 (1)

Banisteriopsis caapi: wat is het, en (hoe) kun je ermee microdoseren?

Voordat we Banisteriopsis caapi als substantie voor microdosing goed kunnen introduceren, zoomen we graag een stukje uit en beginnen we met de introductie van deze belangrijke teacher plant van het Amazonegebied en haar rol in de inheemse en moderne culturen.

Banisteriopsis caapi is een liaan die vooral bekend is als ingrediĆ«nt in ayahuasca. B. caapi is ook bekend als ayahuasca, caapi of yagĆ© (yage). Ayahuasca is het visionaire brouwsel dat bekend staat om zijn rol in sjamanistische en religieuze ceremonies en om zijn therapeutische potentie. Het heeft een lange geschiedenis van entheogeen gebruik (verbinding met de geest) en de status van “plantenleraar” bij de inheemse volken van het Amazone regenwoud. Ayahuasca is in staat om een veranderde bewustzijnstoestand teweeg te brengen, die typisch 4 tot 8 uur na inname duurt. Met effecten variĆ«rend van milde versterking van intuĆÆtieve vermogens tot extreem visionair, wordt ayahuasca gebruikt als medicijn en als sjamanistisch communicatiemiddel, meestal in een ceremoniĆ«le sessie onder begeleiding van een sjamaan (curandero/a, taita, vegetalista) of ervaren begeleider.

Caapi Vine

Botanie van Banisteriopsis caapi

Botanisch gezien is caapi een Zuid-Amerikaanse liaan uit de Malpighiaceae familie. De liaan kan tot 30 m lang worden en zich ter ondersteuning aan andere planten vasthechten. Volgens The CRC World Dictionary of Plant Names van Umberto Quattrocchi is de naamgeving van het geslacht Banisteriopsis opgedragen aan John Banister, een 17e-eeuwse Engelse geestelijke en natuuronderzoeker. Een vroegere naam voor het geslacht was Banisteria en de plant wordt soms aangeduid als Banisteria caapi.

Geschiedenis van Banisteriopsis caapi

Het hoofdbestanddeel van deze junglethee is dus de liaan Banisteriopsis caapi, die net als de thee zelf ook ayahuasca wordt genoemd (wat “liaan van de ziel” of “liaan met een ziel” betekent). Het secundaire ingrediĆ«nt is ofwel chacruna (Psychotria viridis) ofwel chagropanga (Diplopterys cabrerana), planten die een relatief hoge hoeveelheid van de psychedelische stof DMT bevatten.

Niemand weet precies hoe lang deze drank al wordt gebruikt. Het eerste geregistreerde Westerse contact met ayahuasca werd gemaakt in 1851 door Richard Spruce, de beroemde etnobotanicus uit Engeland. In 2010 heeft een archeologische vondst in Bolivia aangetoond dat inheemse volken in het Amazonegebied ayahuasca al minstens 1000 jaar gebruiken.

Veel specialisten en getuigenissen op het internet doen ons geloven dat het gebruik van ayahuasca veel verder teruggaat, zelfs millennia, maar er is geen duidelijk bewijs om deze bewering te staven.

Evenmin weten we hoe ver het microdoseren van B. caapi teruggaat in de geschiedenis. Het enige wat we weten is dat inheemse culturen verschillende hoeveelheden gebruiken voor verschillende doeleinden.

Gebruik van ayahuasca bij inheemse culturen

Er zijn veel verschillende culturen in Braziliƫ, Peru, Ecuador, Bolivia, Colombia en Venezuela die een traditioneel inheems gebruik kennen van B. caapi in de vorm van ayahuasca of yage en allen hebben hun eigen classificaties, waarbij sommige stammen meer dan 20 verschillende soorten herkennen en gebruiken. Deze zijn botanisch allemaal identiek aan B. caapi.

Degenen die als sjamaan worden opgeleid, brengen maanden, zelfs jaren in afzondering in het oerwoud door, waarbij zij een dieet volgen: een strikt dieet van sober voedsel, naast het vasten met ayahuasca om de boodschappen te ontvangen en de krachten ervan te leren kennen. Er wordt gezegd dat, na twee jaar op dieet te zijn geweest met de liaan, zelfs het ruiken van het brouwsel of het aanraken van de plant voldoende is voor een curandero/a om zich te verbinden met de geest van deze plant.

Degenen die als sjamaan worden opgeleid, brengen maanden, zelfs jaren in afzondering in het oerwoud door, waarbij zij een dieet volgen: een strikt dieet van sober voedsel, naast het vasten met ayahuasca om de boodschappen te ontvangen en de krachten ervan te leren kennen. Er wordt gezegd dat, na twee jaar op dieet te zijn geweest met de liaan, zelfs het ruiken van het brouwsel of het aanraken van de plant voldoende is voor een curandero/a om zich te verbinden met de geest van deze plant.

Zo’n spirituele verbinding met een plant zou een sjamaan in staat stellen de plant te “vragen” wat hij doet en hoe hij de plant moet gebruiken. Dit is hoe de inheemse bevolking hun verbazingwekkende kennis verklaart van de oerwoudplanten die hen omringen. En het zou wel eens kunnen kloppen: van de naar schatting 80.000 plantensoorten die tot nu toe gecatalogiseerd zijn (en ongeveer een miljoen meer die nog geĆÆdentificeerd moeten worden) en die in het Amazonewoud groeien, lijkt het hoogst onwaarschijnlijk dat trial and error voldoende zou zijn als middel om door deze enorme botanische apotheek te navigeren, en effectieve manieren te ontdekken om mensen die ziek worden te behandelen.

ayahuasca

Religieus gebruik van ayahuasca

Er zijn een aantal erkende Braziliaanse ayahuasca-religies, zoals Santo Daime, Uniao do Vegetal, CristĆ£ Luz Universal en ook mystieke tradities zoals Umbanda, die zich vanuit Zuid-Amerika hebben verspreid naar Noord-Amerika, Europa en AziĆ«. In de geloofssystemen van deze religies komen christelijke, spiritistische, Afrikaanse en inheemse tradities samen met invloeden van hedendaagse ‘westerse’ spiritualiteit.

Er is geen standaard ritueel dat door alle Braziliaanse ayahuasca religies wordt uitgevoerd, maar er zijn wel enkele overeenkomsten tussen de groepen: De rituelen vinden gewoonlijk om de twee weken plaats en beginnen vaak ’s avonds; de kerkleden dragen kledij die past bij de historische en culturele context waarin de verschillende groepen werden opgericht; na het uitspreken van de eerste gebeden geven de religieuze leiders elke gelovige een klein glaasje ayahuasca, op een geritualiseerde manier die doet denken aan het uitdelen van wijn in andere christelijke omgevingen; ten slotte zijn de rituelen zo opgevat dat de psychoactieve effecten van de ayahuasca iets langer duren dan verwacht (ongeveer 4 uur).

Deze effecten kunnen bestaan uit de sensatie van een intieme nabijheid van God of andere spirituele wezens; een algemene intensivering van emoties, vooral die van een positieve valentie (bv. rust en eerbied); een neiging tot introspectie; sensaties van verhoogde luciditeit en begrip; en sensaties van verhoogde perceptuele scherpte gepaard met een verhoogde levendigheid van gesloten-oog visualisaties. Somatische effecten kunnen zijn: gevoelens van zwaarte of lichtheid, misselijkheid, braken en diarree (het is belangrijk op te merken dat voor de beoefenaars van deze religies braken wordt geassocieerd met lichamelijke en geestelijke reiniging).

Farmacologie van Banisteriopsis caapi

B. caapi bevat de volgende harmala alkaloĆÆden:

 • Harmine, 0,31-8,43%
 • Harmaline, 0.03-0.83%
 • Tetrahydroharmine, 0,05-2,94%

Deze alkaloĆÆden van de bĆØta-carbolineklasse werken als monoamine-oxidaseremmers (MAO-remmers). De MAO-remmers zorgen ervoor dat de primaire psychoactieve verbinding, DMT, die afkomstig is van het andere veelgebruikte ingrediĆ«nt in ayahuasca, Psychotria viridis, oraal actief kan zijn.

De stengels bevatten 0,11-0,83% beta-carbolines, met harmine en tetrahydroharmine als de belangrijkste componenten.

AlkaloĆÆden zijn aanwezig in alle delen van de plant.

B. caapiā€™s therapeutische waarde: wat zegt de wetenschap?

Monoamine oxidase inhibitors (MAO-remmers) waren het eerste type antidepressiva dat werd ontwikkeld. Ze zijn effectief, maar ze zijn over het algemeen vervangen door antidepressiva die veiliger zijn en minder bijwerkingen hebben.

Het gebruik van MAO-remmers vereist meestal dieetbeperkingen en het vermijden van bepaalde andere medicijnen omdat MAO-remmers een gevaarlijk hoge bloeddruk kunnen veroorzaken wanneer ze samen met bepaalde voedingsmiddelen of medicijnen worden ingenomen. In de psychiatrie is bekend dat ze in bepaalde gevallen een depressie verlichten wanneer andere behandelingen hebben gefaald.

Kwalitatieve data-analyse over de hele wereld, onthult dat studiedeelnemers die ayahuasca dronken ervan overtuigd waren dat ayahuasca hun welzijn in het algemeen had verbeterd. Wetenschappers zijn het erover eens dat de effecten van ayahuasca niet gereduceerd moeten worden tot een farmacologisch model. Het moet beschouwd worden als een psychologische katalysator die zich op meerdere vlakken ontvouwt, afhankelijk van iemand’s socioculturele ideeĆ«n.

Om meer te lezen over de antidepressieve effecten van ayahuasca, is het literatuuroverzicht van Brian T. Anderson wellicht een goed startpunt: Ayahuasca as Antidepressant? Psychedelics and Styles of Reasoning in Psychiatry.

Vooral in de laatste twee decennia zijn er wereldwijd veel andere onderzoeken gedaan naar hoge doses ayahuasca – over het algemeen met positieve resultaten voor het welzijn van de deelnemers, hun vermogen om met ziekte en verdriet om te gaan, enzovoort. Klik hier voor een overzicht.

Een ontdekking van wijlen ayahuasca onderzoeker Dr. Jordi Riba heeft media-aandacht gekregen: ayahuasca stimuleert de groei van nieuwe neuronen; neurogenese. Deze bevinding biedt een basis voor vele potentiƫle toepassingen bij de behandeling van depressie, psychische aandoeningen, verslavingen en verouderingsgerelateerde hersenziekten.

Is Banisteriopsis caapi legaal?

Ter verduidelijking: ayahuasca bevat DMT, dat wereldwijd verboden is.

Als we kijken naar de legale status van B. caapi, waar geen DMT in zit, zien we de volgende situatie:

 • In de Verenigde Staten, en de meeste andere landen in de wereld, is B. caapi geen controlled substance, met andere woorden: het komt niet voor in de wetgeving voor verboden middelen Ć³f geneesmiddelen.
 • In AustraliĆ« zijn de harmala alkaloĆÆden gereguleerde stoffen, waaronder harmine en harmaline; de liaan zelf is in de meeste staten niet gereguleerd. In alle staten kan het gedroogde kruid al dan niet als een gereguleerde substantie worden beschouwd, afhankelijk van rechterlijke uitspraken.
 • In Canada staat harmala onder de Controlled Drugs and Substances Act als een schedule III substantie. De liaan en het ayahuasca-brouwsel vormen een juridische onduidelijkheid, aangezien nergens in de Controlled Drugs and Substances Act wordt gesteld dat natuurlijk materiaal dat een geregistreerde stof bevat illegaal is, een standpunt dat wordt gesteund door de International Narcotics Control Board van de Verenigde Naties.
 • Er bestaat onduidelijkheid over de regulering van B. caapi en ayahuasca in Frankrijk en de Scandinavische landen.

B. Caapi pasta of extract is verkrijgbaar bij lokale healers, smartshops en online winkels.

Effecten van microdosing met B. caapi extract

Anekdotische ervaringen met microdosering van B. caapi zijn nog niet geanalyseerd en beoordeeld, dus er zijn niet veel statistische gegevens.

Het team van Microhuasca analyseert momenteel gegevens van hun groepsprogramma, waarbij een grote meerderheid van de deelnemers verbeteringen op deze gebieden onthulde

Dit biedt een indicatie van welke effecten specifiek verwacht kunnen worden bij microdosering met Caapi liaan in combinatie met deze vier elementen: 1) intentie zetten 2) journalling 3) wekelijkse groepssessies en 4) wekelijkse ondersteuning van een therapeut en een peer.

De wetenschap weet echter vrij goed hoe B. caapi werkt. Het helpt de hersenen om dopamine vrij te geven en werkt als een serotonine heropname remmer (SSRI). Zo ontstaat er in de hippocampus en andere delen van de hersenen neurogenese: er ontstaan nieuwe zenuwcellen en neurologische verbindingen. Hierdoor is B. caapi een natuurlijk antidepressivum, draagt het bij tot een gevoel van welbehagen en vermindert het angst en spanning.

Verder blijkt uit ervaringen dat B. caapi helende en zuiverende eigenschappen heeft, met een positief effect op het spijsverteringskanaal en de uitroeiing van parasieten.

Waarom microdoseren met B. caapi alleen (ipv met beide ayahuasca ingrediƫnten)?

Voordat we in de details duiken over hoe microdosing met B. caapi liaan in zijn werk gaat, laten we eerst een veelgestelde vraag beantwoorden. Waarom niet microdoseren met ayahuasca?

Het effect van het krachtige entheogene brouwsel ayahuasca is gebaseerd op twee ingrediƫnten. Dit zijn een DMT-bevattende plant zoals chacruna (DMT is het eigenlijke psychedelicum met affiniteit voor de 5HT-2A receptor), en B. caapi, een plant die een MAOI (Monoamine Oxidase Inhibitor, oftewel MAO-remmer) is. DMT is dus de psychedelische stof, nu vraag je je misschien af waar dan de MAOI voor is. Daar komen we zo op.

Normaal gesproken is DMT niet oraal actief, wat betekent dat het geen psychedelische effecten zou veroorzaken als het oraal wordt ingenomen. Dit komt omdat ons lichaam enzymen bevat die DMT afbreken, waardoor het geen effect kan hebben in de hersenen. In ayahuasca zorgt de MAOI ervoor dat de MAO-enzymen DMT niet afbreken, zodat een effectieve hoeveelheid DMT de hersenen kan bereiken na orale inname.

De natuurlijke MAO-remmer Banisteriopsis caapi heeft op zichzelf ook een psychoactief effect.

Als je geen MAO-remmer neemt, en toch een psychedelisch effect van DMT wilt, kun je dit verkrijgen door de pure stof te injecteren of te verdampen. Op deze manier bereikt DMT de hersenen snel, waardoor de MAO-enzymen niet de kans krijgen het af te breken. Wanneer DMT wordt geĆÆnjecteerd of verdampt, werkt het slechts ongeveer 10 tot 15 minuten, waarna MAO de DMT afbreekt.

Dit is, in een notendop, waarom het ayahuasca brouwsel een MAO-remmer bevat. Als je echter een microdosis van een MAO-remmer en DMT zou toedienen, zou de (kleine hoeveelheid) MAO-remmer nog steeds genoeg zijn om de kleine hoeveelheid DMT af te breken. Met andere woorden: je hebt een grotere dosis DMT nodig om enig effect te verkrijgen – we hebben het dan niet over microdosering, maar bijvoorbeeld over een lage tot gemiddelde dosering. Mensen die probeerden een volledige dosis MAOI en een microdosis DMT te nemen, ontdekten dat het psychoactieve effect van de MAOI veel groter is dan het effect van DMT. We zouden dit nog het beste kunnen labellen als het doseren van MAOI, in plaats van het microdoseren van ayahuasca.

Medicijnman en auteur Alan Shoemaker spreekt over de vele aspecten van ayahuasca, gebaseerd op zijn 25 jaar ervaring met deze planten.

Hoe werkt microdosing met B. caapi vine (liaan) extract?

Als je in Europa woont, ga dan naar onze partners bij Microdose.nl die Alan Shoemaker’s Pure B. Caapi Vine Extract aanbieden.

In principe kun je B. caapi vine op dezelfde manier microdoseren als andere substanties:

 • Begin met het innemen van 5 druppels op een dag dat je niet veel te doen hebt.
 • Tegen het einde van de dag doe je een terugblik: Had je een “echt goede dag”? Was je je meer bewust van wat je voelt, of meer in harmonie met jezelf en de wereld om je heen? De kans is groot dat je dosis juist is. Zo niet, neem dan op je eerstvolgende doseringsdag een beetje meer.
 • Een MAO-remmer is ongeveer tot 24 uur werkzaam, maar de meeste mensen melden dat zij een “afterglow” ervaren op de dag erna.
 • Daarom kun je het Fadiman-protocol toepassen, het Microdosing Institute-protocol of intuĆÆtief doseren.
 • Houd een dagboek bij en maak aantekeningen over hoe je je voelt. Doe dat zowel op de microdosingdag, als op niet-microdosingdagen. Dat zal het makkelijker maken om inzichten te krijgen en deze inzichten om te zetten in (kleine) concrete acties die je dagelijks leven zullen verbeteren.

Interessant feit: In de microdosing en plant medicine communities wordt B. Caapi Vine Extract soms gecombineerd met extracten van andere teacher plants uit het Amazonegebied, zoals Bobinsana of Cat’s Claw vanwege hun veronderstelde synergetische werking.

Neem een kijkje in de community! šŸŒ±

Ontdek hoe je in contact komt met de 6000+ leden in onze snelgroeiende microdosing community, en leert van elkaars ervaringen. Het is geheel gratis. #FindTheOthers

Een belangrijke waarschuwing

B. caapi bevat MAO-remmende stoffen. Dit betekent dat het gevaarlijk kan zijn wanneer je het in een hoge dosering inneemt in combinatie met bepaalde etenswaren of medicijnen (zie hieronder) die normaliter niet schadelijk zijn. Deze gegevens en richtlijnen zijn dus gebaseerd op hoge doseringen. Dit geldt in mindere mate voor microdosing, maar we raden altijd aan hier meer over te lezen,Ā omdat er nog te weinig bekend is over de eventuele risicoā€™s voor microdoseren met B. caapi extract.

Niet gebruiken in combinatie met:

 • Anti-depressiva, SSRI
 • Psychiatrische medicijnen
 • Kanna (Sceletium tortuosum)

Microdosing met Caapi extract wordt dus afgeraden wanneer je antidepressiva en/of andere medicijnen gebruikt.Ā Wacht ten minste 3 weken na het gebruik van Selective Serotonine Reuptake Inhibitors (SSRIā€™s) voordat je begint met een MOA-remmer. Het gaat hierbij om antidepressiva zoals het natuurlijke kruid kanna (Sceletium tortuosum) maar ook medicatie zoals paroxetine (Seroxat), citalopram (Cipramil), fluvoxamine (Fevarin) en sertraline (Zoloft). Voor fluoxetine (Prozac) geldt een wachtperiode van 6 weken.

Hieronder een lijst van stoffen die NIET ingenomen mogen worden 12 uur voor en 12 uur na het innemen van een MAO-remmer tijdens het nemen van een hoge doserering. Nogmaals, dit geldt in mindere mate voor microdosing. Toch willen wij je op deze informatie attent maken.

MAOi-remmende bevattende planten/extracten zijn onder andere:

 • Banisteriopsis caapi
 • Syrian rue (Peganum harmala)
 • Passiebloem
 • Yohimbe
 • en sommige anti-depressiva
 • Cacao

Zeer gevaarlijk (bij hogere dosis MAO):

 • slaapmiddelen
 • verdovingsmiddelen
 • migraine medicijnen
 • allergie medicijnen
 • verkoudheidsmiddelen
 • cocaĆÆne
 • amfetamine (speed)
 • MDMA (XTC)
 • mescaline cacti (peyote en san pedro)
 • alcohol
 • ephedra/ephedrine
 • pseudoephedrine
 • macromerine
 • fentermine

Veroorzaken mogelijk hoofdpijn en/of misselijkheid:

 • zuivelproducten (melk, yoghurt, (zure) room)
 • alle oude kaassoorten (met uitzondering van: cottage cheese, roomkaas)
 • droge en gefermenteerde worst (bologna, salami, pepperoni, corned beef en lever)
 • niet-vers vlees, vis en eieren
 • zure haring en gedroogde zoute vis
 • vleesextracten
 • gistextracten/gebrouwen gist (Marmite)
 • zuurkool
 • fruit (bananen, avocadoā€™s, vijgen, rozijnen, rode pruimen, ananas, frambozen)
 • noten (pindaā€™s)
 • tuinbonen en peulen (lima, favabonen, linzen, sneeuwerwten, en sojabonen)
 • sojasaus
 • LSA (morning glory en baby hawaiian woodrose seeds)
 • MDA gerelateerde kruiden (nootmuskaat, calamus)
 • chocolade
 • cafeĆÆne (koffie, thee, cola, guarana, energy drinks)
 • ginseng
 • St. Janskruid
 • neussprays (Vicks Sinex, Prevalin of Otrivin)
 • andere MAO-remmers (zie boven)

Neem een kijkje in de community! šŸŒ±

Ontdek hoe je in contact komt met de 6000+ leden in onze snelgroeiende microdosing community, en leert van elkaars ervaringen. Het is geheel gratis. #FindTheOthers

Microhuasca Program & Support Groups

If you’d like to try microdosing with Caapi vine under the guidance of experienced facilitators, the Peru-founded Microhuasca program might be just for you.

Two transpersonal psychologists and a shaman guide you during 6 weeks and help with dose calibration, intention setting, transforming observations into insights, and retrieve your personal actionable items that ensure you are creating lasting change.

During this program you have 1:1Ā  support from a peer and from your mentor to discuss anything that comes up during your process.

Facebook Groups

Er is een zeer interessante Facebookgroep speciaal gericht op het microdoseren metĀ Ayahuasca Microdosing Pure Vine only.Ā Hier kun je terecht met al je vragen.

Ook kun je je aansluiten bij onze besloten Facebookgroep, om informatie en ervaringen uit te wisselen met meer dan 6000 andere microdosers.

Bronnen

Op zoek naar microdosing producten? šŸŽ

Onze vrienden bij Microdose.nl bieden het grootste aanbod aan betrouwbare, legale microdosing producten Ć©n een hoog serviceniveau! Verzending alleen binnen de EU.

JOIN OUR COMMUNITY!

Want to stay updated about microdosing research, the latest news, tips & tricks, and more? Subscribe to our newsletter below and stay in the loop about everything microdosing!