Website nature photos 2 (2)

Stamets Stack (Stacking Lion’s Mane en Psilocybine)

In dit artikel:
Wat is de Stamets Stack?
De Paul Stamets Stack, ook wel stacking met Lion’s Mane heeft snel aan populariteit gewonnen binnen de microdosing community. Met stacking wordt bedoeld: het combineren van verschillende niet-psychoactieve stoffen met een psychoactieve microdosing substantie om het positieve effect gerelateerd aan microdosing te vergroten. De gerenommeerde mycoloog Paul Stamets vond de Lion’s Mane stacking-methode uit (en vroeg er patent op aan) en sindsdien is een grote groep biohackers, microdosers en mensen die de conditie van hun hersenen willen optimaliseren er enthousiast over.

Microdosing is het regelmatig innemen van een zeer kleine hoeveelhed psychedelica, doorgaans 1/20-1/10e van een normale dosering, met de intentie om je levenskwaliteit te verhogen.

Wie is Paul Stamets?

Paul stamets is een wereldberoemd mycoloog, wetenschapper en auteur, en een toonaangevende expert op het gebied van alles wat met paddenstoelen en schimmels te maken heeft. Tot op heden heeft hij meer dan 20 paddenstoel-gerelateerde patenten op zijn naam en hij heeft zijn leven gewijd aan het onthullen van het potentieel dat paddenstoelen hebben voor de gezondheid van mens en natuur.

Wat is de Stamets Stack?

De Stamets Stack combineert de medicinale paddenstoel Lion’s Mane met niacine (vitamine B3) en psilocybine (het actieve ingrediënt in magic mushrooms of magic truffles). Stamets kwam met de combinatie van psilocybine paddenstoelen en Lion’s Mane vanwege de dubbele capaciteit om nieuwe neuronen en neurale paden in de hersenen te creëren, en ook om bestaande neurologische schade te herstellen. Stamets nam niacine in deze stack op vanwege de mogelijkheid om de psilocybine en Lion’s Mane effectiever in de hersenen te distribueren, waardoor de hersenverbeterende voordelen van beide stoffen worden versterkt.

Wat is Lion's Mane?

Lion’s Mane, ook wel bekend als baardtandzwam of egelzwam, is een geneeskrachtige paddenstoel die van nature voorkomt in Noord-Amerika, Europa en Azië. Medicinale paddenstoelen krijgen tegenwoordig veel aandacht, maar Lion’s Mane heeft vooral de aandacht getrokken vanwege zijn unieke zenuw-regenererende eigenschappen. Het gebruik ervan gaat honderden jaren terug in de traditionele Chinese en Japanse cultuur als een tonicum ter ondersteuning van de algemene gezondheid en een lang leven.
Op zoek naar microdosing producten? 🎁

Onze vrienden bij Microdose.nl bieden het grootste aanbod aan betrouwbare, legale microdosing producten én een hoog serviceniveau! Verzending alleen binnen de EU.

Wat doet Lion's Mane?

Lion’s Mane is moeder natuur’s natuurlijke hersenvoedsel; het stimuleert de hersenen om meer NGF (Nerve Growth Factors) aan te maken. Deze proteïnes zijn verantwoordelijk voor de productie, groei en instandhouding van neuronen in de hersenen. NGF is specifiek verantwoordelijk voor de aanmaak van myelineschede, een beschermde laag rond de hersencellen die de geleiding van prikkels tussen cellen en verhoogt. Helaas kunnen deze scheden beschadigd raken naarmate we ouder worden, en wordt de geleidingssnelheid veel trager, wat leidt tot de achteruitgang van hersenfuncties (zoals bij de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson). Lion’s Mane helpt met andere woorden de hersenen vitaal en gezond te houden. Bovendien bevat Lion’s Mane antioxidanten die de algemene gezondheid van cellen ondersteunen en veroudering (van de hersenwerking en lichaam) tegengaan.
voordelen van Lion's Mane
De voordelen van Lion's Mane

De mogelijke voordelen van Lion's Mane

 • Verbetert het geheugen
 • Verhoogt de alertheid
 • Verhoogt de concentratie
 • Ontstekingsremmend
 • Ondersteunt de darmgezondheid
 • Verbetert de stemming
 • Verhoogt het energieniveau
 • Ondersteunt insuline gevoeligheid
 • Kan helpen bij PTSD
 • Regeneratie van zichtneuronen
 • Regeneratie van gehoorneuronen

Wat is niacine en waarom zit het in de Stamets stacking formule?

wat is niacine

Niacine (nicotinezuur), ook bekend als vitamine B3 of vitamine PP, is een vitamine die in het lichaam wordt aangemaakt uit het aminozuur tryptofaan. Het wordt in de voeding verkregen uit een verscheidenheid van hele en bewerkte voedingsmiddelen (op het etiket als E375). Hoewel de namen op elkaar lijken, heeft nicotinezuur niets te maken met nicotine in tabak. Om verwarring te voorkomen, wordt nicotinezuur meestal aangeduid als niacine.

Niacine speelt een vitale rol in het energie- en eiwitmetabolisme. Zonder deze vitamine kan een goede stofwisseling zoals de synthese van eiwitten, vetten en koolhydraten niet bestaan. Niacine heeft een anti-oxidatieve werking en neemt deel aan vele enzymatische processen. Het is essentieel voor de regeneratie van de huid, de spieren, de zenuwen en het DNA.

Stamets meldt dat het merendeel van de neurogeneratieve werking plaatsvindt in de zenuwuiteinden; aangezien niacine werkt als een spoelmiddel dat de moleculen van de twee andere stacking substanties door de bloed-hersenbarrière transporteert, helpt het dus bij de distributie van deze belangrijke moleculen. In andere woorden:  het zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk van werkzame stof op de juist plek terechtkomt; namelijk in onze hersenen.

Wanneer wordt inname van niacine afgeraden

 • Overgevoeligheid voor vitamine B3
 • Leverziekten
 • Ulcerus pepticum (zweer van maag en/of twaalfvingerige darm)
 • Jicht
 • Alcoholisme
 • Zeer lage bloeddruk
 • Verminderde nierfunctie
 • Diabetes

Op een dosisafhankelijke manier induceert niacine insulineresistentie en verlaagt het de glucosetolerantie. Bij mensen zonder diabetes blijft de bloedglucosespiegel normaal; bij diabetici wordt een maximale dosis van 1,5 gram niacine per dag aanbevolen (bij deze dosis is het effect op de bloedglucosespiegel minimaal).

Bij een inname van meer dan 50 milligram niacine kan een “niacine flush” optreden met roodheid van gezicht, armen en borst (soms met een kleine zwelling van de huid) en een branderig, prikkend en/of jeukend gevoel, evenals hoofdpijn. Deze symptomen houden gemiddeld 30 minuten tot een uur aan. Deze reactie kan heftig zijn, maar het is geen allergische reactie. Het is ongevaarlijk en duurt doorgaans niet langer dan een uur.

Door met een lage dosering te starten (50 mg niacine) en de hoeveelheid geleidelijk te verhogen, en niacine te combineren met een vitamine B-complex en vitamine C, kan deze flush worden voorkomen. Neem nooit meer dan 500 milligram niacine per dag.

Raadpleeg altijd een arts als je niet zeker weet of niacine voor jou een geschikt supplement is, voordat je begint met stacking.

Stacking Lion's Mane met niacine en psilocybine

Als je kijkt naar microdosing, heeft psilocybine een sub-perceptueel effect. Binnen dat nauwelijks waarneembare effect heeft het de potentie om angst en prikkelbaarheid te verminderen, cognitieve functies en creativiteit te verbeteren, socialer te worden, en een groter gevoel van welzijn te geven. Door dit grotere gevoel van welzijn wordt ook ons immuunsysteem sterker. Stacking met Lion’s Mane binnen het Stamets Stack protocol kan ook het zelfbewustzijn, de creativiteit, de cognitie, de gezondheid, het welzijn en het gevoel van de onderlinge verbondenheid van alles wat leeft en “is” bevorderen. Paul Stamets gelooft dat de Lion’s Mane, psilocybine en niacine stackingformule moet worden beschouwd, en beschikbaar moet worden gemaakt, zoals iedere andere vitamine of supplement, hij beweert ook dat het neurogeneratieve effect (over meerdere generaties) de potentie heeft om ‘de volgende kwantumsprong in het bewustzijn van de mensheid’ te lanceren.

Hoe de Lion's Mane Stack werkt volgens Stamets' methode

Microdoseren met Stamets’ Stack is vrij eenvoudig. Hieronder leggen we hieronder uit hoe het in zijn werk gaat.

DAG 1-4 (microdosingdagen)

 • 1-3 milligram psilocybine (0.1 gram gedroogde paddo’s of 0.5-1.0 gram verse truffels)
 • 500mg tot 1000mg  Lion’s Mane poeder extract of capsules (of de dosering die de producent aanbeveelt)
 • 50-200 mg niacine / vitamine B3 ‘Flush-variant’

DAG 5-7 (rust dagen)

 • Geen microdose
 • Optioneel: dagelijkse hoeveelheid Lion’s Mane poeder extract
 • Optioneel: 50-200 mg niacine

CYCLUS: vier weken voortzetten

RESET: Stop met het nemen van psilocybine gedurende twee tot vier weken. Je kunt eventueel wel doorgaan met Lion’s Mane tijdens de reset.

Ben je niet zeker of de Stamets Stack of toch een ander protocol het beste voor jou is? In de Microdosing Institute video cursus: Explore Microdosing hoe je het beste kunt microdoseren op basis van jouw unieke behoeften.
hoe werkt stamets stack

Waar te koop

De ingrediënten voor stacking Lion’s Mane zijn verkrijgbaar via onze partner webshops:
Microdose.nl (EU), Mushroom Revival (Verenigde Staten) en Microdosify (VS, Canada).

Lion's Mane: Paddenstoel versus Mycelium?

Het mycelium van Lion’s Mane bevat meer NGF, maar bijna alle verkopers die mycelium gebruiken in hun extracten van capsules malen ook het substraat dat wordt gebruikt voor de groei van het mycelium en de vruchtlichamen. Dat kan 30% van het totaal van de capsule in beslag nemen, wat in feite graan is. Onze partners Foodsporen (via Microdose.nl in de EU) en Mushroom Revival (USA) gebruiken alleen de vruchtlichamen van hoge kwaliteit en alleen 3x geëxtraheerd poeder.

Is stacking Lion's Mane veilig?

Wanneer je niacine inneemt in een dosis van 75 milligram of meer, kunt je een flush-effect ervaren; een tintelend gevoel, en roodheid in het gezicht, de nek en de armen, die volkomen onschadelijk zijn wanneer je Lion’s Mane inneemt. Maar het is het symptoom dat de niacine doet wat het moet doen. Koop daarom niet de no-flush variant van niacine. Als je reactie te heftig is bij 200 milligram, verlaag dan de dosis naar 100 milligram. Microdosers melden dat het flush-effect minder heftig wordt als hun lichaam eenmaal gewend is aan de Stamets Stack.

Tips voor de Stamets’ Stack

 1. Voordat je de Stamets Stack probeert, raden we microdosers meestal aan eerst een microdoseringscyclus van 4-6 weken te proberen met alleen psilocybine (paddenstoelen of truffels). Dit zorgt voor een basseline om je te helpen begrijpen of je meer voordeel haalt uit het stacken met Lion’s Mane en niacine. Het helpt je ook om je microdosing sweet spot te vinden, oftewel de optimale dosis psilocybine paddenstoelen of truffels.
 2. Om te voorkomen dat je tolerantie opbouwt voor psilocybine paddestoelen of truffels, is het belangrijk om periodiek rustpauzes te nemen en we raden af om dagelijks te microdoseren. Houd je aan het protocol van 4 dagen op, 3 dagen af, en las een pauze in na een cyclus van 4 weken.
 3. De voordelen van Lion’s Mane worden echter beter door het lichaam ontvangen bij consequent gebruik. Het is veilig om Lion’s Mane dagelijks te nemen als voedingssupplement, zelfs als je niet microdoseert.
 4. Bij het vinden van je sweet spot bij microdosing, raden we altijd aan laag te beginnen en het langzaam op te bouwen. Als je dit concept toepast op je dosis niacine, kun je een aangenamere ervaring hebben tijdens een Stamets Stack. Begin met een lage dosis niacine en verhoog deze langzaam naarmate je lichaam gewend raakt aan het flush effect.
Op zoek naar microdosing producten? 🎁

Onze vrienden bij Microdose.nl bieden het grootste aanbod aan betrouwbare, legale microdosing producten én een hoog serviceniveau! Verzending alleen binnen de EU.

Volledige infographic

Klik  op de afbeelding om de Nederlandse versie te bekijken/downloaden.

Deel deze pagina met anderen!
Facebook
Twitter
LinkedIn

Bronnen

 • Brandalise, F., Cesaroni, V., Gregori, A., Repetti, M., Romano, C., Orrù, G., Botta, L., Girometta, C., Guglielminetti, M. L., Savino, E., & Rossi, P. (2017). Dietary Supplementation of Hericium erinaceus Increases Mossy Fiber-CA3 Hippocampal Neurotransmission and Recognition Memory in Wild-Type Mice. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2017, 3864340.
 • Kawagishi, H., Ando, M., Sakamota, H., Yoshia, S., Ojima, F., Ishiguro, Y., Ukai, N., & Furukawa, S. (1991). Hericenones C, D and E, stimulators of nerve growth factor (NGF)-synthesis, from the mushroom Hericium erinaceum. Tetrahedron Letters, 32(35), 4561-4564.
 • Khan, M. A., Tania, M., Liu, R., & Rahman, M. M. (2013). Hericium erinaceus: an edible mushroom with medicinal values. Journal of complementary & integrative medicine, 10 (1)
 • Shang, X., Tan, Q., Liu, R., Yu, K., Li, P., & Zhao, G. P. (2013). In vitro anti-Helicobacter pylori effects of medicinal mushroom extracts, with special emphasis on the Lion’s Mane mushroom, Hericium erinaceus (higher Basidiomycetes). International journal of medicinal mushrooms, 15(2), 165–174.

JOIN OUR COMMUNITY!

Want to stay updated about microdosing research, the latest news, tips & tricks, and more? Subscribe to our newsletter below and stay in the loop about everything microdosing!