Website nature photos 2 (2)

Stamets Stack (Stacking Lion’s Mane)

In dit artikel:

Stamets Stack (Stacking Lion’s Mane) heeft snel aan populariteit gewonnen in de microdosing community. De gerenommeerde mycoloog Paul Stamets had het voor het eerst “stacking”, het combineren van verschillende niet-psychoactieve stoffen met een psychoactieve microdosing substantie om het positieve effect gerelateerd aan microdosing te vergroten. Hij vond de Lion’s Mane stacking-methode uit (en vroeg er patent op aan). Deze microdosing stacking methode, die vaak de Stamets’ Stack wordt genoemd, combineert de medicinale paddenstoel Lion’s Mane met de vitamine niacine en psilocybine (ofwel Paddo’s of Magic Truffels).

Stamets kwam met de combinatie van psilocybine paddestoelen en Lion’s Mane vanwege de dubbele capaciteit om 1) nieuwe zenuwcellen en neurale paden in de hersenen te creëren, en ook 2) bestaande neurologische schade te herstellen.

Het bewijs komt van twee laboratoriumstudies waarbij de wetenschappers opzettelijk de hersenen van muizen beschadigden door de introductie van een neurotoxine. Zij observeerden het gedrag van de muizen en merkten op dat zij dementie-achtige symptomen vertoonden. Na toediening van Lion’s Mane bleken de effecten van de neurotoxine hersteld.

stacking lion's mane

Wat is Lion's Mane?

Lion’s mane, ook wel bekend als pruikzwam, baardtandzwam of egelzwam, is een medicinale paddenstoel die van nature voorkomt in Noord-Amerika, Europa en Azië. Medicinale paddenstoelen krijgen tegenwoordig veel aandacht, maar Lion’s Mane heeft vooral de aandacht getrokken vanwege zijn speciale zenuw-regenererende eigenschappen. In de Chinese en Japanse cultuur gaat gebruik van Lion’s Mane honderden jaren terug, als een tonicum ter ondersteuning van de algemene gezondheid en een lang leven.

Op zoek naar Lion's Mane supplementen? 🍄

Bij onze partner webshop Microdose.nl vind je de hoogste kwaliteit Lion's Mane en microdosing producten.

Wat doet Lion's Mane?

Lion’s Mane is moedernatuur’s natuurlijke hersenvoedsel; het stimuleert de hersenen om meer NGF (Nerve Growth Factors) aan te maken. Deze zijn verantwoordelijk voor de productie, groei en instandhouding van neuronen in de hersenen. NGF is specifiek verantwoordelijk voor de aanmaak van myelineschede, een beschermde laag rond de hersencellen die de geleiding van prikkels tussen cellen en verhoogt. Helaas kunnen deze scheden beschadigd raken naarmate we ouder worden, en wordt de geleidingssnelheid veel trager, wat leidt tot de achteruitgang van hersenfuncties (zoals bij de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson). Lion’s Mane helpt met andere woorden de hersenen vitaal en gezond te houden.

Bovendien bevat Lion’s Mane antioxidanten die de algemene gezondheid van cellen ondersteunen. Deze zijn verantwoordelijk voor het transport van energie. De formule is eenvoudig: gezondere cellen, beter energietransport, meer energie!

Lion's Mane en NGF (Nerve Growth Factors)

De gerapporteerde voordelen van Lion's Mane

 • Verbetert het geheugen
 • Verhoogt de alertheid
 • Verhoogt de concentratie
 • Ontstekingsremmend
 • Ondersteunt de darmgezondheid
 • Verbetert de stemming
 • Verhoogt het energieniveau
 • Ondersteunt insuline gevoeligheid
 • Kan helpen bij PTSD
 • Regeneratie van zichtneuronen
 • Regeneratie van gehoorneuronen

Wat is niacine en waarom zit het in de stack?

Stamets meldt dat het merendeel van de neurogeneratieve werking plaatsvindt in de zenuwuiteinden; aangezien niacine werkt als een spoelmiddel dat de moleculen van de twee andere stacking substanties door de bloed-hersenbarrière transporteert, helpt het dus bij de distributie van deze belangrijke moleculen. In andere woorden:  het zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk van werkzame stof op de juist plek terechtkomt; namelijk in onze hersenen.

Niacine (nicotinezuur), ook bekend als vitamine B3 of vitamine PP, is een vitamine die in het lichaam wordt aangemaakt uit het aminozuur tryptofaan. Het wordt in de voeding verkregen uit een verscheidenheid van hele en bewerkte voedingsmiddelen (op het etiket als E375). Hoewel de namen op elkaar lijken, heeft nicotinezuur niets te maken met nicotine in tabak. Om verwarring te voorkomen, wordt nicotinezuur meestal aangeduid als niacine.

Niacine speelt een vitale rol in het energie- en eiwitmetabolisme. Zonder deze vitamine kan een goede stofwisseling zoals de synthese van eiwitten, vetten en koolhydraten niet bestaan. Niacine heeft een anti-oxidatieve werking en neemt deel aan vele enzymatische processen. Het is essentieel voor de regeneratie van de huid, de spieren, de zenuwen en het DNA.

Wanneer wordt inname van niacine afgeraden

 • Overgevoeligheid voor vitamine B3
 • Leverziekten
 • Ulcerus pepticum (zweer van maag en/of twaalfvingerige darm)
 • Jicht
 • Alcoholisme
 • Zeer lage bloeddruk
 • Verminderde nierfunctie

Op een dosisafhankelijke manier induceert niacine insulineresistentie en verlaagt het de glucosetolerantie. Bij mensen zonder diabetes blijft de bloedglucosespiegel normaal; bij diabetici wordt een maximale dosis van 1,5 gram niacine per dag aanbevolen (bij deze dosis is het effect op de bloedglucosespiegel minimaal).

Bij een inname van meer dan 50 milligram niacine kan een “niacin flush” optreden met roodheid van gezicht, armen en borst (soms met een kleine zwelling van de huid) en een branderig, prikkend en/of jeukend gevoel, evenals hoofdpijn. Deze symptomen houden gemiddeld 30 minuten tot een uur aan. Deze reactie kan heftig zijn, maar het is geen allergische reactie. Het is ongevaarlijk en duurt maar een paar minuten. Door de hoeveelheid geleidelijk te verhogen en niacine te combineren met een vitamine B-complex en vitamine C, kan deze flush worden voorkomen. Neem niet meer dan 500 milligram niacine per dag.

"Mensen hebben meer gemeen met schimmels dan met enig ander koninkrijk. Daarom zeggen sommige mensen dat we van schimmels afstammen, en dat zij onze voorouders zijn. Paddenstoelen kunnen ons doden, ons voeden, ons op een spirituele reis sturen en ons genezen."

Paul Stamets

Stacking Lion's Mane met niacine en psilocybine

Op het niveau van de microdosis heeft psilocybine een sub-perceptueel effect. Binnen dat nauwelijks waarneembare effect heeft het de potentie om angst en prikkelbaarheid te verminderen, cognitieve functies en creativiteit te verbeteren, socialer te worden, een groter algemeen gevoel van welzijn te geven, en de effecten van veroudering te verminderen. De Stamets Stack kan ook het zelfbewustzijn, algemeen welzijn, en het gevoel van verbondenheid met alles wat leeft bevorderen.

Door dit grotere gevoel van welzijn wordt ons immuunsysteem sterker.

Stamets betoogt ook dat zijn stacking formule moet worden beschouwd, en beschikbaar moet worden gemaakt, net zoals ieder andere vitamine of supplement. Hij stelt namelijk dat het neurogeneratieve effect ervan in mensen (over meerdere generaties) de potentie heeft om “de volgende kwantumsprong in het menselijk bewustzijn” in gang te zetten.

Hoe de Lion's Mane Stack werkt volgens Stamets' methode

Als je wilt microdoseren met Stamets’ Stack, leggen we hieronder uit hoe dat in zijn werk gaat.

DAG 1-4 (microdoseringsdagen)

 • 1-3 milligram psilocybine (0,1 g paddo’s of 0,5-1,0 gram Magic Truffels)
 • 500mg tot 1000mg  Lion’s Mane poeder extract of capsules
 • 75-200 mg niacine Vit B3 ‘Flush’

DAG 5-7 (normale rust dagen)

 • Optioneel: dagelijkse hoeveelheid Lion’s Mane poeder extract
 • 50-200 milligram niacine

CYCLUS: vier weken voortzetten

RESET: twee tot vier weken

Je kunt alle ingrediënten voor de Stamets Stack kopen bij onze partner-webshop Microdose.nl.

Is de Stamets Stack veilig?

Wanneer je niacine inneemt in een dosis van 75 milligram of meer, kunt je een flush-effect ervaren; een tintelend gevoel, en roodheid in het gezicht, de nek en de armen, die volkomen onschadelijk zijn wanneer je Lion’s Mane inneemt. Maar het is het symptoom dat de niacine doet wat het moet doen. Koop daarom niet de no-flush variant van niacine. Als je reactie te heftig is bij 200 milligram, verlaag dan de dosis naar 100 milligram. Microdosers melden dat het flush-effect minder heftig wordt als hun lichaam eenmaal gewend is aan de Stamets Stack.

Jouw ervaring telt! ✍️

Door jouw microdosing ervaring (positief of negatief) te delen help je anderen, die nu aan het begin staan van hun avontuur met microdosing. Ervaringen binnen de community vormen ook belangrijke input voor toekomstig wetenschappelijk onderzoek.

Bronnen

 • Brandalise, F., Cesaroni, V., Gregori, A., Repetti, M., Romano, C., Orrù, G., Botta, L., Girometta, C., Guglielminetti, M. L., Savino, E., & Rossi, P. (2017). Dietary Supplementation of Hericium erinaceus Increases Mossy Fiber-CA3 Hippocampal Neurotransmission and Recognition Memory in Wild-Type Mice. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2017, 3864340.
 • Kawagishi, H., Ando, M., Sakamota, H., Yoshia, S., Ojima, F., Ishiguro, Y., Ukai, N., & Furukawa, S. (1991). Hericenones C, D and E, stimulators of nerve growth factor (NGF)-synthesis, from the mushroom Hericium erinaceum. Tetrahedron Letters, 32(35), 4561-4564.
 • Khan, M. A., Tania, M., Liu, R., & Rahman, M. M. (2013). Hericium erinaceus: an edible mushroom with medicinal values. Journal of complementary & integrative medicine, 10 (1)
 • Shang, X., Tan, Q., Liu, R., Yu, K., Li, P., & Zhao, G. P. (2013). In vitro anti-Helicobacter pylori effects of medicinal mushroom extracts, with special emphasis on the Lion’s Mane mushroom, Hericium erinaceus (higher Basidiomycetes). International journal of medicinal mushrooms, 15(2), 165–174.