James Fadiman

Dr. James Fadiman

Dr. James Fadiman staat bekend als de “Vader van Microdosing” vanwege zijn baanbrekende wetenschappelijke studies over microdoseren. Hij verzamelt sinds 2010 rapporten van duizenden mensen die microdosing hebben geprobeerd. Velen van hen volgden zijn voorgestelde microdosing routine van één dag wel (microdoseren), twee dagen niet (microdoseren) – het Fadiman Protocol. Velen van hen deelden hoe ze hun onzekerheden, angst, depressie en stress overwonnen, evenals migraine, cluster hoofdpijn, en menstruele klachten. Dr. James Fadiman is ervan overtuigd dat microdosering enorme psychologische en gezondheidsvoordelen kan hebben, terwijl er nauwelijks risico’s aan verbonden zijn.

James Fadiman

The early explorer

In 1966 publiceerde Dr. James Fadiman een onderzoek dat nog steeds wordt beschouwd als een mijlpaal in het onderzoek naar hallucinogene drugs. Het onderzoek heet ‘Psychedelics in the problem-solving experiment,’ en het richt zich op de positieve invloed van LSD op creativiteit. Hij was een van de vroege onderzoekers die de voordelen inzagen van psychedelica in hoge doseringen en hun teweeggebrachte ervaringen, op voorwaarde dat ze veilig en in een optimale setting worden gedaan. Helaas verbood de FDA kort daarna alle onderzoek naar psychedelica.

Het werd later bekend dat Albert Hofmann (de uitvinder van LSD) microdosing tijdens wandelingen in het bos gebruikt en grote voordelen ervoer. Robert Forte wist van Albert’s consumptie van de minuscule hoeveelheden psychedelica en maakt Fadiman bewust van deze praktijk. Uiteindelijk schreef Fadiman in 2011 het boek “The Psychedelic Explorer’s Guide: Safe, Therapeutic, and Sacred Journeys,” waarin hij een heel hoofdstuk wijdde aan microdosing. Fadiman is een groot voorstander van “set & setting” voor een hooggedoseerde psychedelische ervaring. Hij gelooft echter dat het voordeel van microdoseren is dat je geen “set & setting” nodig hebt, maar dat je microdoseren – zonder enig risico – kunt inbouwen in je dagelijks leven. Dit was de eerste publicatie over dit onderwerp. Het trok de aandacht van psychonauten en andere nieuwsgierigen, waaronder veel IT-ers en invloedrijke Silicon Valley-ondernemers.

James Fadiman

De eerste microdosing routine, het Fadiman Protocol

Na de stijgende belangstelling in microdosing was Fadiman ook de eerste die een standaardprotocol voor microdosering ontwikkelde, zodat mensen veilig, doelgericht en effectief met microdosing konden experimenteren. Naast het vasthouden aan een routine, gelooft hij dat het ongelooflijk effectief is om een dagelijks dagboek bij te houden om te reflecteren op je dagen. Daarin is het goed rekening te houden met je stemming, productiviteit, creativiteit en tussenmenselijke relaties. Door je bewust te worden van het effect van microdosing op je dagelijks functioneren, kan het je een betere leidraad bieden om inzichten te integreren in je leven.

Verzamelen van microdosing rapporten

Nadat Fadiman het microdosing schema had ontwikkeld, werd hij steeds vaker benaderd door mensen die wilden experimenteren met microdosing. Sindsdien ontvangt hij e-mails, verslagen en zelfs dagboeken vol bevindingen, ervaringen en inzichten van al die “inner explorers”. Op Psychedelic Science 2017 en verschillende conferenties die volgden, presenteerden James Fadiman en Sophia Korb steeds meer resultaten van hun langlopende onderzoek naar microdosing. Ze hebben ervaringsverhalen geanalyseerd van meer dan 1850 mensen uit 30 landen, tussen de 18 en 77 jaar oud.

Hoe werkt microdosing, volgens James Fadiman?

Fadiman heeft uit zijn observaties en talloze anekdotische verslagen geconcludeerd dat bij microdosing de informatie beter door het lichaam lijkt te reizen. Het lijkt de verkeerde verbindingen weer op de juiste plaats te zetten. “Misschien zit het in je centrale zenuwstelsel, in je hersenstam, of misschien verbetert het de functie van mitochondriën. We hebben tot nu toe geen idee hoe het echt werkt.” Wat microdosing lijkt te doen is mensen (opnieuw) in balans brengen. Ze verbeteren hun relatie met hun lichaam en raken meer afgestemd op hun behoeften. Mensen zeggen bijvoorbeeld dat ze betere patronen creëren, zoals beter slapen, gezonder eten, en stoppen met verslavingen.

Wat zegt de wetenschap over microdosing?

Er zijn theorieën uit de neurowetenschap over hoe microdosing werkt, maar tot nu toe is er nog geen klinisch onderzoek gedaan. Fadiman gelooft echter dat zijn veldonderzoek sterk bewijs levert voor de voordelen van microdosing. Voor hem zijn meer dan 1850 verslagen van individuele ervaringen wereldwijd het bewijs dat er meer aan de hand is dan alleen een placebo-effect. Hoewel wetenschappers onlangs een hersenscan maakten tijdens een hogere dosis LSD (75 microgram, wat nog steeds geen volledige tripdosis is)en deze vergeleken met de scan van een placebo, bleek dat verschillende hersengebieden beter samenwerken na het nemen van LSD.

Hij beweert als je wil weten welk effect microdosering heeft, veldonderzoek veel beter is dan klinische proeven omdat we te maken hebben met mensen in de context van hun dagelijks leven. Zij hebben geen belang bij een bepaalde wetenschappelijke uitkomst en kunnen zich dus puur richten op de voordelen die het hen oplevert. Hij gelooft echter dat klinische proeven nuttig zijn als je microdosing medisch toegankelijk wilt maken. Het testen van microdosing in een traditionele klinische setting, met dubbelblinde proeven en placebo’s, zou microdosing een stap dichterbij brengen om te worden goedgekeurd voor de behandeling van verschillende medische aandoeningen. Leer meer over Fadiman’s werk en de huidige status van microdosering via deze podcasts:

James Fadiman en Microdosing Institute

James Fadiman heeft het Microdosing Institute platform vanaf het begin ondersteund en blijft ons adviseren en met ons samenwerken. In 2019 interviewden we James Fadiman voor ons 2019 Microdosing Seminar. Het was een fascinerend gesprek dat veel onduidelijkheden over microdosing heeft weggenomen. Daarnaast informeren we elkaar via wekelijks e-mailcontact over de laatste bevindingen, risico’s en ander relevant nieuws over microdosing.

Bekijk de laatste microdosing podcast met Dr. James Fadiman.

Wij zijn er voor je met 1:1 begeleiding

Wil je beginnen met microdosing en leren wat de beste aanpak voor jou is?

Onze ervaren microdosing coaches bieden begeleiding tijdens elke stap van je microdosing reis.

Bronnen

  • Carhart-Harris, R. L., et al. (2016). Neural correlates of the LSD experience revealed by multimodal neuroimaging. Proceedings of the National Academy of Sciences113(17), 4853-4858.
  • Fadiman, J. (2011) The Psychedelic Explorer’s Guide: Safe, Therapeutic, and Sacred Journeys. Park Street Press.
  • Harman, W. W., McKim, R. H., Mogar, R. E., Fadiman, J., & Stolaroff, M. J. (1966). Psychedelic Agents in Creative Problem-Solving: A Pilot Study. Psychological Reports, 19(1), 211–227. https://doi.org/10.2466/pr0.1966.19.1.211
Wil je graag leren microdoseren?
Krijg GRATIS toegang tot de eerste les van onze videocursus EXPLORE MICRODOSING*.

* De cursus is Engelstalig. Door je in te schrijven ga je ermee akkoord dat Microdosing Institute jou gepersonaliseerde, Engelstalige e-mails mag sturen waaronder, maar niet beperkt tot berichten over events en speciale aanbiedingen.