Een van de meest gestelde vragen over microdosing is: is het veilig? Kortom; wat zijn de risico’s van microdosing? We hebben immers verontrustende verhalen gehoord over LSD en paddo’s, psychoses, acute schizofrenie, “denken te kunnen vliegen”, en flashbacks. Deze verhalen dateren uit de jaren zestig. Inmiddels zijn de risico’s van psychedelica in een hoge dosering nauwkeurig in kaart gebracht. Het blijkt dat psychedelica tot de veiligste stoffen in het “drugs”-spectrum behoren – onder wiet, alcohol en MDMA.
Daarom is het verleidelijk om aan te nemen dat bij microdosing – het nemen van een minuscule hoeveelheid van een psychedelicum – het risico ook kleiner zal worden. Maar zolang we het niet zeker weten, kunnen we die veronderstelling niet maken. Verschillende wetenschappelijke instituten doen onderzoek naar de directe fysiologische effecten van microdosing. Totdat die effecten allemaal in kaart zijn gebracht, kunnen we alleen maar uitgaan van wat we weten over hogere doseringen, bijwerkingen, en contra-indicaties die zijn gemeld door de experimentele microdosers.
Voorlopig uitgangs punt voor de risico's van microdosing
Dr. James Fadiman en Sophia Korb ontvingen meer dan 1800 rapporten uit 59 landen over de ervaringen met microdosing. Er waren slechts 75 mensen die beweerden geen positieve ervaring te hebben bij het microdosing. Op basis hiervan zijn zij ervan overtuigd een voorlopig uitgangspunt voor het risico van microdosing te kunnen vaststellen; het is veilig. Ten eerste lijkt er, omdat de dosering zo laag is, geen gevaar te bestaan voor een “bad trip”, psychose, of andere acute ervaringen – positief of negatief – die een volledige psychedelische trip met zich mee kan brengen. Onder de verzamelde reacties van microdosers was er geen enkel geval van psychose. We willen echter benadrukken dat dit niet betekent dat de kans hierop is uitgesloten. Zoals met alles hangen de risico’s van microdosing af van de specifieke situatie, persoon en stof, en daarom is het het beste om voorzichtig te werk te gaan.
De meest bekende risico's van microdosing zijn:
- Kan angst verhogen. Dit is de reden waarom angstige mensen eerder geen baat zullen hebben bij microdosing.
- Mensen met paranoia kunnen tijdens microdosing meer paranoia en achterdocht ervaren
- Paddo’s kunnen milde maagklachten en misselijkheid veroorzaken bij gevoelige personen
- Psilocybine kan bij sommige mensen hoofdpijn veroorzaken
- Vermoeidheid. Voornamelijk tijdens het microdoseren van psilocybine. De een ervaart dit als een nadeel; de ander niet en neemt de microdosis voor het naar bed gaan (het Nightcap protocol)
- Sommige mannen met kleurenblindheid rapporteerden milde hallucinaties of post-imagerie, en zij stopten hun microdosing cyclus.
- Mensen met de diagnose bipolaire stoornis meldden dat ze baat hadden bij microdoseren tijdens hun depressieve fase, maar dat ze het zouden afraden tijdens een manische fase.
Minder bekende risico's:
Visuele tracers bij mannen met kleurenblindheid
In de verzamelde rapporten van Dr. Fadiman meldden sommige mannen met kleurenblindheid dat ze zogenaamde tracers in hun gezichtsveld zagen. Soms hielden die beelden of slepende kleuren dagenlang aan. Niet alle mensen met kleurenblindheid ervaren dit, maar er is een kans dat het voorkomt.
Langer termijn microdosing zou mogelijk reeds bestaande hartklepproblemen kunnen verergeren
Een potentiële zorg voor microdoseren van LSD bij mensen met reeds bestaande hartaandoeningen, komt van studies die aantonen dat fenfluramine, bij dagelijks gebruik, het risico op hartklepaandoeningen verdubbelt. Fenfluramine bindt zich aan dezelfde receptoren als LSD en psilocybine, maar de hoeveelheden die gebruikt worden voor microdosing zijn extreem laag in vergelijking. Meer onderzoek is nodig om te weten of dit potentiële risico zich ook daadwerkelijk vertaalt naar mensen die microdoseren met LSD. Het huidige standpunt van de wetenschap is dat de microdosing schema’s van tien weken, met een pauze van vier weken daarna, voldoende bescherming bieden voor microdosers. Als je een reeds bestaande hartkwaal hebt, wordt geadviseerd om langere periodes van microdoseren te vermijden.
Tinnitus kan mogelijk erger worden (of niet)
Enkele mensen met tinnitus (oorsuizen) meldden dat dit erger werd. Anderen meldden juist dat de tinnitus hetzelfde bleef of minder erg werd.
Voor wie wordt microdosing afgeraden?
- Voor mensen onder de 18
- In combinatie met alcohol of andere drugs
- Bij zwangerschap of tijdens de borstvoeding
- Mensen die lithiumcarbonaatmedicijn (Lithium) gebruiken. Deze combinatie wordt afgeraden tot er meer over bekend is.
- Mensen die een psychose hebben ervaren. Hoewel er geen meldingen zijn geweest van mensen bij wie een psychose is vastgesteld als gevolg van microdosing, is het bekend dat hogere doses psychedelica dit kunnen uitlokken. Daarom moet deze mogelijkheid vooralsnog niet worden uitgesloten.
- Mannen met kleurenblindheid. Zij kunnen tracers gaan zien in hun gezichtsveld. Dit is door sommige mannen aan Dr. Fadiman gemeld. Soms hielden die beelden of slepende kleuren dagenlang aan. Niet alle mensen met kleurenblindheid ervaren dit, maar er is een kans dat het voorkomt.
- Mensen met angst of een angststoornis. De angst kan worden uitvergroot, of ze worden zich meer bewust van hun angst. Aan de andere kant kan het voor mensen die aan depressie lijden en angststoornissen hebben, helpen om hun angsten te verlichten.
- Mensen die lijden aan paranoia/suspicion. Microdosing kan paranoia versterken.
Algemene opmerking: de mogelijke risico’s van microdoseren in combinatie met psychische of lichamelijke stoornissen zijn nog niet voldoende bekend.
Wat weten we over veiligheid en microdosing?
- Veel soorten medicijnen en supplementen kunnen gecombineerd worden met microdosing. LET OP: Deze verklaring geldt alleen voor microdoseringen, niet voor hogere doseringen. Psychedelica die MAO-remmers bevatten, zoals ayahuasca, mogen niet gecombineerd worden met sommige medicijnen.
- “Set en setting” zijn geen vereisten voor microdosing, maar als je microdoseert met een goede mindset en juiste setting kan het in je voordeel werken.
Als je een goed microdosing schema volgt, zou je lichaam geen tolerantie moeten creëren ten opzichte van de werkzame stof. - Microdoseren gedurende je hele leven kan waarschijnlijk geen kwaad. Albert Hofmann heeft de laatste decennia van zijn leven naar tevredenheid gemicrodoseerd. Hij is er 102 mee geworden.
Zijn deze bevindingen en opmerkingen doorslaggevend als het gaat om de veiligheid? We denken van niet. De langetermijneffecten zijn nog niet bekend. Dr. James Fadiman wil vooral benadrukken dat de voordelen veel groter zijn dan de risico’s. En niet alle genoemde nadelen zijn ook een risico van microdosering: sommige kunnen een punt van aandacht zijn of iets om rekening mee te houden.

Andere potentiële valkuilen van microdosing
- De microdosis is in het begin een beetje te hoog. Dit kan ongemakkelijk zijn tijdens je dagelijkse activiteiten. Vandaar het advies om te beginnen met microdoseren op een vrije dag.
- Mensen die meldden dat ze veel last van angst hadden of hadden er aanleg voor. Sommigen zeiden dat ze zich goed voelden bij microdoseren, maar dat ze zich weer depressief voelden in de weken dat ze niet microdoseerden.
- Als je te vaak (elke dag) microdoseert, bouwt het lichaam tolerantie op, wat betekent dat je meer moet nemen om hetzelfde effect te bereiken. Tolerantie voor LSD, psilocybine en mescaline is niet aangetoond.
- Zonder microdosing voel je je niet meer vrolijk, creatief of productief genoeg. Als gevolg daarvan word je psychologisch afhankelijk van microdosing.
Microdosing in combinatie met medicijnen
Een andere veelgestelde vraag in verband met de risico’s van microdosing is of microdosing gecombineerd kan worden met medicatie of supplementen. Dr. James Fadiman en Sophia Korb hebben een lijst samengesteld van medicijnen en supplementen waarvan tot op heden niet bekend is dat ze nadelige bijwerkingen veroorzaken wanneer ze gecombineerd worden met microdosering.
Deze lijst is het resultaat van hun lange-termijn onderzoek met honderden proefpersonen wereldwijd die zelfstandig hebben gemicrodoseerd met (voornamelijk) LSD, 1P-LSD & 1cP-LSD en psilocybine Van andere stoffen is nog niets bekend. We willen benadrukken dat deze lijst niet garandeert dat je veilig en verantwoord kunt microdoseren terwijl je medicijnen gebruikt die op de lijst staan.
Daarom:
- Raadpleeg altijd eerst je arts als je van plan bent medicijnen te combineren, te stoppen of af te bouwen.
- Onthoud: niemand heeft op dit moment voldoende kennis op het gebied van microdosing om je te kunnen adviseren over het stoppen met medicijngebruik. Als je wilt afbouwen omdat je vermoedt dat microdoseren een beter alternatief is, overleg dan met je arts en onderzoek de voor- en nadelen!
Heb je problemen ondervonden met microdoseren in combinatie met je medicatie? Of heb je nog een aanvulling op de lijst? Laat het ons weten.
Wat zeggen deskundigen over de risico's van microdosing?
David Presti, professor neurobiologie aan de Universiteit van Californië, Berkeley, en expert op het gebied van de effecten van drugs op de hersenen, heeft verklaard dat microdoing veel veiliger is dan het slikken van antidepressiva. James Rucker, een psychiater verbonden aan het King’s College in Londen, heeft opgeroepen om psychedelica opnieuw te classificeren, zodat ze beter onderzocht kunnen worden en meer beschikbaar komen voor onderzoekers. Hij is echter voorzichtig. In het interview met de BBC zei hij: “Als je kijkt naar de medische kant van microdoseren, weten we nog niets. We kennen de langetermijneffecten nog niet”.
Het Trimbos-instituut is een Nederlands onafhankelijk kennisinstituut voor alcohol, tabak, drugs en geestelijke gezondheid. Zij raden het experimenteren met LSD zelf niet aan. “Het is heel moeilijk te meten wat microdoseren precies is. Het kan zijn dat je 10 microgram wilt nemen, maar het kan ook zijn dat de druppel LSD niet gelijkmatig over de zegel is verdeeld. Dan neem je veel meer dan je denkt. Ook zijn er middelen die als LSD worden verkocht, maar andere tripmiddelen bevatten. Ook daar schuilt een risico.”
In een perfecte wereld, zouden we LSD microdoseren in plaats van tieners Adderall te geven. Maar ik zou het eerst onderzocht willen zien.
Ayelet Waldman
Disclaimer
De inhoud van de Microdosing Institute website is uitsluitend voor informatieve of educatieve doeleinden. De inhoud is nadrukkelijk geen vervanging voor therapie, behandeling, of deskundig medisch advies. Als je op zoek bent naar diagnose, medisch advies of behandeling, adviseren wij je om een arts of therapeut te raadplegen. Microdosing Institute kan niet helpen bij het zoeken naar illegale substanties.
Bronnen
- Johnson, M. W., Sewell, R. A., & Griffiths, R. R. (2012). Psilocybin dose-dependently causes delayed, transient headaches in healthy volunteers. Drug and alcohol dependence, 123(1-3), 132–140. https://doi.org/10.1016/j.drugalcdep.2011.10.029
- https://www.jellinek.nl/
- Unknown. (December 6, 2019). Everybody Should Understand the Potential Heart Risks of Psychedelics. The Psychedelic Scientist. Retrieved from: https://thepsychedelicscientist.com/2019/12/06/everyone-should-understand-the-potential-heart-risk-of-psychedelics/
- Waldman, A. (2017). A Really Good Day: How Microdosing Made a Mega Difference in My Mood, My Marriage, and My Life. Knopf Publishing Group