LSA (lyserginezuuramide, ook wel ergine) is een psychedelische stof die van nature voorkomt in veel planten. Het heeft ongeveer 1/10 tot 1/30 van de sterkte van LSD. Ook zijn er gelijkenissen in effect, maar het is in het algemeen veel minder stimulerend en kan in hogere doses juist rustgevend zijn. Daarbij moet je op een iets andere totaalervaring rekenen, omdat de zaden behalve LSA nog meer alkaloïden bevatten, die bijvoorbeeld wat lichte maagklachten en misselijkheid kunnen veroorzaken.
De meest voorkomende planten waarin LSD wordt aangetroffen zijn:
- Morning glory (Ipomoea violacea). Morning glory is een veel voorkomende tuinplant die zijn origine heeft in Mexico of Centraal Amerika. Nu groeit het overal ter wereld; favoriet is echter een tropisch warm klimaat. Je hebt veel zaden nodig voor een psychoactief effect: één morning gloryzaadje bevat ongeveer 0.01mg LSA.
- Hawaiiaanse baby woodrose (Argyreia nervosa). Deze zaden bevatten de hoogste concentratie LSA: één Hawaiian baby woodrose zaadje bevat ongeveer 0.25mg LSA.
- Ololiuqhui (Rivea corymbosa of Turbina corymbosa) is een andere variant; dit is verreweg het minst bekende hallucinogeen in de LSA-familie en er is heel weinig bekend over het LSA-gehalte.
Zoals veel andere psychoactieve middelen hebben deze planten een spirituele en religieuze gebruikstraditie bij Zuid-Amerikaanse indianenstammen. Uiteindelijk is het gebruik van deze zaden als entheogeen of recreatief psychedelisch middel ook tot de westerse wereld doorgedrongen.
Microdosing met LSA
In theorie zouden LSA-zaden geschikt zijn voor microdosing. Een gemiddelde tripdosering varieert van 0,5 tot 1,5 mg, een sterke dosis is 1,5 tot 4 mg. Gebruik niet meer dan 4 mg.
Je zou dus kunnen zeggen dat een microdosis tussen de 0.05 en de 0.4 mg LSA ligt.
Echter, we weten nog bijna niets over effecten en hoe deze worden gewaardeerd in vergelijking met die van de meer gangbare stoffen zoals psilocybine en LSD. Heb jij wel ervaring met LSA microdosing, laat het ons weten!
Last but not least, er zijn een aantal praktische bezwaren. Misselijkheid hoort erbij als je besluit LSA-zaden te consumeren. Inmiddels is bekend dat de stoffen die voor misselijkheid zorgen, zich in de schil van het zaadje bevinden. Bij Hawaiiaanse baby woodrose-zaden kan de schil er makkelijk afgehaald worden, bij morning glory doe je dat door de zaden gedurende 3-4 dagen te weken (het water dient steeds ververst te worden). Daarbij zijn de zaden zelf erg hard en vies van smaak, dus smartshop raden aan om ze in elk geval te weken, vermalen en dan te vermengen met water of thee.
Zolang er geen eenvoudige methode is om zonder misselijkheid te microdoseren met LSA, zijn paddenstoelen of truffels een verstandigere keuze.
Risico’s
Het is we de moeite waard om te melden dat LSA je bloedvaten vernauwt en het in hoge dosering ongezond kan zijn omdat het de bloedcirculatie bemoeilijkt. Combineer LSA nooit met MAO-remmers, antidepressiva of bloeddrukverhogende stoffen zoals efedrine, koffie, of grote hoeveelheden zout. Dit versterkt dit negatieve effect op de bloedcirculatie.