Microdosing blog

Cacao en microdosing (psilocybine) — Een combinatie die hart en geest opent

Woman holding a cup of ceremonial cacao with a roasted cacao bean

Dit is een gastblogpost van Erik en Leonie van Pure Kakaw. Zij bezoeken persoonlijk cacao-oorsprongsgebieden om bijzondere kwaliteitscacaos te scouten en importeren deze rechtstreeks van de boerderij. Het is hun passie om bij te dragen aan een eerlijke toeleveringsketen, een positieve impact te hebben op de natuur en herbebossing, en een hoge kwaliteit cacao aan te bieden voor iedereen.

Cacao en microdosering (Psilocybine)

Cacao en microdoseren van heilige paddenstoelen delen een lange geschiedenis als krachtige combinatie. Beide hebben afzonderlijk een interessant effect, maar ze versterken elkaar wanneer ze samen worden gebruikt.

Cacao wordt al duizenden jaren geconsumeerd als een heilige drank, voornamelijk door Meso-Amerikaanse en Zuid-Amerikaanse inheemse culturen zoals de Maya’s en Azteken. Cacao staat bekend om zijn hart openende effecten, zachte energie, gezonde voeding, en kan een bel van focus en creativiteit creëren. Het bevat ook MAO-remmers* die het effect van psilocybine versterken en verlengen wanneer ze samen worden geconsumeerd.

Er kunnen verschillende redenen zijn om cacao te drinken: intenties stellen, het combineren met yoga/meditatie/ademwerk, dieper duiken in een ceremonie, een positieve gezonde drank, koffie vervangen, een verbonden moment delen met vrienden, ochtendritueel, enz. Grote kans dat het ook je microdoseringsdoelen kan ondersteunen!

De hartopenende werking van cacao

Sommigen merken de hartopenende effecten van cacao onmiddellijk, voor anderen kan het wat meer pogingen vergen. Ook de woorden ‘hartopenend’ zijn voor sommigen gemakkelijk te herkennen, terwijl ze voor anderen vaag zijn. Wij omschrijven het graag als hoe cacao je ondersteunt bij het verplaatsen van je aandacht en bewustzijn van je geest naar je hartstreek (letterlijk: deze plek in je lichaam). Je kunt dit oefenen door je hand op je hart te leggen en te proberen je innerlijke wereld en de wereld om je heen vanuit deze ruimte waar te nemen, weg van de denkmodus in de geest.

Cacao opent het hart, terwijl heilige paddenstoelen de geest openen; dit is een krachtige combinatie om je te helpen je verbinding met jezelf te verdiepen. Dit is prachtig om mee te werken in een hogere dosis ceremonie, maar kan ook gunstig zijn voor je microdosering traject

Wat kun je verwachten als je cacao en microdosing combineert?

Hoewel sommige mensen de effecten van cacao onmiddellijk merken, kan het ook een paar keer duren voordat je de subtiele effecten van cacao begint op te merken; we hebben allemaal een ander lichaam en een andere gevoeligheid. Het is belangrijk om de juiste dosis te vinden, net als bij microdosering van psilocybine (paddenstoelen of truffels).

  • Voor cacao is er een zeer veilige marge die het gemakkelijk maakt om mee te experimenteren. Wij adviseren 10-25gr voor een gewone dosis, 25-35gr voor een gemiddelde dosis, en 35-45gr voor een ceremoniële dosis cacao.
  • Wanneer je cacao en microdosering combineert, zul je waarschijnlijk een kleine dosis psilocybine prefereren*: voor verse magische truffels 0,25 – 0,8 gram, en voor gedroogde psilocybine paddenstoelen 0,05-0,2 gr.

Een van de belangrijkste werkzame stoffen in cacao is theobromine, een mild stimulerend middel dat een zachtere en meer aanhoudende energie geeft dan cafeïne. Het kan de hartslag verhogen, maar tegelijkertijd verwijdt het de bloedvaten. Hierdoor verhoogt het niet je bloeddruk, maar verhoogt het de bloedstroom door je lichaam (inclusief je hersenen) aanzienlijk.

* Merk op dat cacao het effect van psilocybine versterkt, dus je microdosering baseline kan lager zijn in combinatie. Merk ook op dat het niet wordt aangeraden om cacao te combineren met ayahuasca (B. caapi liaan die ook een MAO-remmer is) en de meeste andere microdoseringen. 

Tijdens de Micro Mornings die we organiseren met Pure Kakaw, combineren we 0,6gr truffels met 30gr cacao in een yin yoga sessie. Dit zorgt voor een diepe ervaring in een intentionele setting en samen oefenen, wat ook de diepte van de ervaring beïnvloedt.

Onze favoriete manier om cacao en microdosering te combineren

Onze favoriete manier is om een cacaodrankje te bereiden als een klein ritueel met onze volledige aandacht en aanwezigheid. Dit helpt om onze geest in een kalme en aandachtige staat te brengen, waardoor er ruimte ontstaat voor een krachtige intentie voor die ochtend, dag of week. Na het zetten van een intentie neem je een mindful moment om cacao te drinken samen met je microdosis. Voor ons voelt het alsof deze combinatie onze intentie verder ondersteunt en meer flow in onze dag brengt. Of je dag nu bestaat uit het werken aan een project of het maken van een wandeling in de natuur, de waarde van een intentie mag nooit worden onderschat!

Een pure cacaodrank maken is eenvoudig

  1. Meng cacao (20-40gr) met heet water of plantaardige melk (100-150ml).
  2. Je kunt kruiden (zoals kaneel en cayenne) en honing toevoegen als je het zoeter wilt maken.
  3. De laatste truc is om je cacao op te schuimen tot een schuimige drank. Dit helpt om de cacao nog beter op te lossen en geeft de lekkerste smaak en mondgevoel.

Pure Kakaw co-founders, Erik and Leonie, holding cacao beans in the jungle

De medeoprichters van Pure Kakaw, Erik en Leonie, houden cacaobonen vast in de jungle waar ze hun duurzame en ethisch geteelde cacao vandaan halen.

Meer informatie over cacao en microdoseren

Luister naar aflevering 7 van onze Microdosing Table Talk podcast met Erik Westerduin waarin we veel dieper ingaan op de oorsprong en de voordelen van cacao als heilige drank.

Bestel cacao online

Ceremoniële cacao uit Peru, Guatemala of Nicaragua rechtstreeks via Microdose.nl of Pure Kakaw.

Bestel de Microdosing + Cacao + Mushroom Powerblend starterpack bij Microdose.nl.


Deel deze post

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JOIN OUR COMMUNITY!

Want to stay updated about microdosing research, the latest news, tips & tricks, and more? Subscribe to our newsletter below and stay in the loop about everything microdosing!