Legaliteit

Nederland is een van de weinige landen ter wereld waar je volstrekt legaal kunt microdoseren. In de smartshop kun je psilocybinehoudende truffels kopen, beter bekend als magic truffles. Andere psychedelica die in aanmerking komen voor microdosing staan op Lijst 1 van de Opiumwet en mag je dus niet in je bezit hebben, laat staan verhandelen.

Waarom truffels dan wel? Een lang verhaal kort: onze beleidsmakers zijn niet zo goed bekend met deze materie. Men achtte paddo’s gevaarlijk en besloot alle psychoactieve paddenstoelensoorten te verbieden, niet beseffende dat er in de categorie truffels ook soortjes bestaan met dezelfde werkzame stof. Zoals je waarschijnlijk wel weet laten beleidsmakers zich vaker leiden door populisme en incidenten dan op onderzoek en cijfers gebaseerde risico’s. Bij de Nederlandse drugswetgeving is dit zeker ook het geval.

In andere landen is de situatie niet per sé beter, daar zijn alle hieronder genoemde middelen verboden.

Wetenschappelijk onderzoek met verboden middelen is in sommige landen toegestaan. Aan gerenommeerde instituten en universiteiten in de VS en Groot-Brittanië wordt momenteel onderzoek gedaan met LSD, psilocybine en MDMA.

Legaal microdoseren in Nederland

  • Psilocybinehoudende truffels (Psilocybe tampanensis).

Beter bekend als ‘magic truffels’. De truffelsoorten kunnen onderling iets verschillen in sterkte. Laat je hierover voorlichten bij de smartshop. Je kunt de truffels drogen en vermalen, en vervolgens in capsules stoppen, zo kun je veel doseringen in een keer klaarmaken.

  • Morning gloryzaden (LSA)

De zaden afkomstig van de Morning glory (Ipomoea tricolor) plant zit een natuurlijke tryptamine, met de naam Lysergic Acid Amide (LSA), wat familie is van de stof LSD. Zaden die LSA bevatten worden ook in het sjamanisme gebruikt en veroorzaken bij hoge dosering een visionaire, introspectieve en meditatieve bewustzijnstoestand. LSA is niet ideaal om te microdoseren, omdat het onbewerkt een lichte misselijkheid veroorzaakt. Wil je dat voorkomen, dan zul je ze moeten bewerken.

  • 1P-LSD

1p-LSD is een drug die sinds 2015 als research chemical op de markt is. De effecten van 1p-LSD sluiten nauw aan op de effecten van LSD. Het zit in dezelfde familie van moleculen. (analoog)

Doordat 1P-LSD niet helemaal hetzelfde is als lsd, is het stofje in veel landen nog legaal te verkrijgen ‘voor onderzoek’. Bij inname word het in de lever omgezet in LSD. Hoewel in de Verenigde Staten al 2 rechtszaken zijn geweest tegen verkopers van 1P-LSD, is het bezitten van 1P-LSD nog niet strafbaar. In de meeste Europese landen is het gebruik voor onderzoek en het in bezit hebben van 1P-LSD ook nog steeds toegestaan. Aangezien het stofje sinds 2015 op de markt is en er niet veel bekend is van de risico’s op lange termijn, laten wij 1P-LSD liever verder buiten beschouwing totdat er meer onderzoek naar gedaan is.

Niet-legale opties

  • Paddo’s

Alle soorten paddenstoelen die psilocybine of psilocine bevatten staan op de lijst van verboden middelen.

Maar je kunt ze wel in huis halen door ze zelf te kweken. Smartshops verkopen hiervoor kant-en-klare kweeksetjes (die zijn legaal omdat ze nog geen paddenstoelen bevatten).

  • LSD

LSD is een verboden drug, er zijn geen legitieme verkooppunten.

  • Mescaline

Mescaline is ook een verboden drug. Er zijn wel cactussen te koop die deze stof in lage concentraties bevatten. Om te microdoseren met de mescalinehoudende cactussen is het raadzaam om ze te bewerken tot poeder.

  • Ayahuasca

Ayahuasca wordt ook gebruikt voor microdosing, soms na het bijwonen van een ceremonie of retreat. Ayahuasca mag in Nederland enkel door de Santo Daimekerk legaal worden gebruikt als sacrament.

  • Iboga (Tabernanthe iboga)

Dit is ook een krachtig plantmedicijn afkomstig uit West-afrika. De werkzame stof ibogaïne is echter verboden op grond van de Geneesmiddelenwet.

Belangrijk: wij verstrekken geen illegale substanties. Het heeft geen zin om ons te vragen waar deze verkrijgbaar zijn. Dit soort vragen zullen niet worden beantwoord.