Microdosing blog

Might Microdosing Psychedelics Be Safe and Beneficial? An Initial Exploration (Fadiman & Korb)

Op dit moment zijn er pas een handjevol wetenschappelijke publicaties over de effecten van microdosing. Dat we er toch al veel meer over weten is te danken aan het James Fadiman en Sophia Korb’s grootschalige onderzoek naar de effecten van microdosing.

Zij verzamelden sinds 2010 ervaringsverhalen van inmiddels meer dan 1850 personen uit 30 landen, tussen de 18 en 77 jaar oud.

Het belangrijkste doel van dit onderzoek is om in kaart te brengen waarvoor microdosing allemaal inzetbaar zou kunnen zijn. Daaruit kwam al snel naar voren:

Inmiddels zijn de volgende resultaten bekend:

 • Depressie. Het overgrote deel van de deelnemers was gemotiveerd om te microdoseren omdat ze aan depressie of depressiesymptomen leden. Hier was een significante verbetering in te zien. Opvallend is dat veel mensen die antidepressiva slikken, als gevolg van hun microdosing cyclus hun medicijngebruik konden verminderen.
 • Medicijngebruik. De interactie van microdosing met andere medicijnen levert geen problemen op.
 • Hoofdpijn. Klachten zoals hoofdpijn en migraine verminderden of verdwenen vaak door microdosing.
 • PMS. Hetzelfde geldt voor menstruatieklachten.
 • Chronische pijn. De pijn blijft aanwezig maar mensen hebben er significant minder last van tijdens de microdosingperiode.
 • Gezondheid en gewoontes. Maar een van de belangrijkste uitkomsten is dat microdosing niet een remedie blijkt te zijn voor een specifieke soort klacht. Maar juist dat de algehele gezondheid verbetert, men stapt geheel vrijwillig over op gezondere gewoontes: gezonder eten, beter slapen, minder roken, meer sporten of mediteren. Dit komt keer op keer terug. Fadiman kan dit nog niet verklaren. “Het bracht ons tot de theorie dat microdosing de natuurlijke genezingsrespons van het lichaam ondersteunt”. Met andere woorden, het lijkt je lichaam-geestsysteem aan te zetten tot dat wat het van nature nodig heeft.
 • Menselijke relaties. Simpel maar waar: mensen zijn aardiger tegen anderen en veel proefpersonen zien tijdens hun microdosingperiode hun relaties met dierbaren verbeteren.

Controlegroep

Deze resultaten zijn inmiddels met behulp van een controlegroep getest. Deze groep volgde het protocol gedurende tien weken maar zonder een microdosis in te nemen, hield nauwgezet een dagboek bij en rapporteerde haar ervaringen aan de onderzoekers. De controlegroep nam verbeteringen waar op dezelfde manier als de microdose groep, maar in minder sterke mate.

Negatieve effecten

Voor de volgende groepen mensen wordt microdosing (uit voorzorg) afgeraden:

 • Zij die het medicijn lithiumcarbonaat (Lithium) slikken. Deze combinatie wordt dus afgeraden totdat er meer over bekend is.
 • Zij die ooit een psychose hebben gehad. Hoewel er gĂ©Ă©n rapporten zijn binnengekomen van mensen die een psychose hebben gekregen door microdosing, het is algemeen bekend dat hogere doseringen psychedelica kunnen dit wel triggeren. Daarom mag deze mogelijkheid voorlopig nog niet uitgesloten worden.
 • Mannen met kleurenblindheid
 • Mensen voor wie angst, of een angststoornis, het grootste probleem is. De angst wordt niet sterker, maar ze worden zich wel meer bewust van hun angst.

Publicatie

Fadiman, James and Korb, Sophia. 2019. Might Microdosing Psychedelics Be Safe and Beneficial? An Initial Exploration. Journal of Psychoactive Drugs, 29 Mar 2019,

Downloadlink voor het volledige artikel (betaald)

Vervolgonderzoek

Fadiman en Korb zullen zich in de komende onderzoeksfases oa. richten op de volgende aandachtsgebieden:

 • Beroertes
 • PMS, zowel de emotionele als lichamelijke klachten
 • Gilles da la Tourette-syndroom
 • Verslavingen
 • Afbouwen van medicijngebruik

Ook zijn zij geĂŻnteresseerd in de specifieke effecten van andere substanties dan LSD en psilocybine. Iboga, ayahuasca en ketamine worden onder andere genoemd.

Meer, meer, meer onderzoek

Wetenschappers en medici zijn door Fadiman en Korb van harte uitgenodigd om aan te haken bij dit onderzoek. Het is belangrijk dat specialisten aan de slag gaan om onze data te toetsen en resultaten te verdiepen, zodat er o korte termijn heldere, klinische uitkomsten zullen zijn.

Fadiman en Korb benadrukken keer op keer dat er nog heel veel te ontdekken valt. Ze blijven mensen aanmoedigen om met microdosing te experimenteren volgens het protocol, en daarbij goed te letten op veranderingen in je lichamelijk en geestelijk functioneren, op welk vlak dan ook. Juist daar waar je het niet verwacht treden veranderingen in gedrags- of lichamelijke processen op, maar je moet er wel oog voor hebben. Van de beste medicijnen die zijn ontdekt dacht men oorspronkelijk ook dat het ergens anders tegen zou helpen.

Video’s

Bekijk hier de presentaties van de onderzoeksresultaten.

Psychedelic Science – April 2017

Breaking convention – Juli 2017

Deel deze post

1 gedachte over “Might Microdosing Psychedelics Be Safe and Beneficial? An Initial Exploration (Fadiman & Korb)”

 1. Pingback: Waar staat Microdosing XP voor? - Microdosing.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *