Microdosing blog

Stacking met truffels, Cordyceps en B12 — microdosing met meer energie

stacking cordyceps

In 1992 verbrak het Chinese team meerdere wereldrecords op de Olympische Spelen. Men probeerde deze indrukwekkende prestatie te verklaren door het gebruik van verboden steroïden. Dit was echter niet het geval — de sleutel tot het succes bleek Cordyceps Sinensis te zijn.  In dit artikel lees je hoe je deze bijzondere paddenstoel in kan zetten in je microdosing-praktijk.

Cordyceps: de prestatieverhogende paddenstoel

Cordyceps, voluit Cordyceps Sinensis, is een paddenstoel met veel bijzondere eigenschappen. Hij komt van oorsprong voor in de hooglanden van Tibet, Nepal en China, waar hij tot wel 30.000 dollar per kilo kan opbrengen. Het is dan ook begrijpelijk dat deze paddenstoel tegenwoordig op grote schaal in een geconditioneerde omgeving wordt gekweekt. 

Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) heeft het gebruik van Cordyceps een lange geschiedenis. Hij wordt hier ingezet voor de behandeling bij tal van aandoeningen, variërend van libidoklachten tot kanker. Tegenwoordig slikt men in de sportwereld, maar ook in toenemende mate in het dagelijks leven dit supplement, vanwege het energieke en heldere gevoel dat het geeft.

Cordyceps is een zogenoemde parasitaire schimmel, dit betekent dat hij dode insecten als voedingsbodem gebruikt in plaats van dode planten. Echter wordt de Cordyceps uit onze webshop gekweekt op een bodem van biologisch sorghum (graan) en is daarom ook geschikt voor vegetariërs en veganisten. 

De medicinale werking van Cordyceps

Het boek “Medicinale paddenstoelen” door Peter van Ineveld beschrijft de vele onderzoeken die zijn gedaan naar deze fascinerende paddenstoel.

cordyceps

De mogelijke voordelen van Cordyceps¹:

 • Versterkt het immuunsysteem
 • Gunstige invloed bij luchtwegaandoeningen zoals chronische bronchitis, asthma en COPD
 • Antitumorale werking
 • Positief effect bij leveraandoeningen zoals hepatitis-B, levercirrose en (alcoholische) leverschade
 • Libidoverhogend (bij man en vrouw)
 • Verhoogt het testosterongehalte en verbetert de kwaliteit van het sperma
 • Verhoogt vruchtbaarheid en daarmee de kans op slagen bij vruchtbaarheidsbehandelingen
 • Antiviraal, anti-inflammatoir, antioxidant en antibacterieel
 • Verlaagt LDL-cholesterol – het “slechte” cholesterol dat tot hartproblemen kan leiden
 • Verhoogt het “goede” HDL-cholesterol, wat juist hartproblemen kan voorkomen.
 • Adaptogeen
 • Anti-aging
 • Cognitief ondersteunend
 • Stimuleert de energiestofwisseling en zorgt voor meer uithoudingsvermogen en energie
 • Verbetert de nierfunctie bij patiënten met een nierfunctiestoornis of nierinsufficiëntie
 • Versterkt de effecten van chemotherapie en verzacht de bijwerkingen ervan

Vanwege het effect dat dit supplement op de hormoonhuishouding heeft, is het gebruik af te raden als je hormoontherapie krijgt. Ook is er een kans dat het de werking van antidepressiva vermindert. Daarnaast wordt het gebruik afgeraden bij acute infecties, ontstekingen en slaapstoornissen. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.

De combinatie van truffels, cordyceps en vitamine B12 — stacking

Wanneer men spreekt over ‘stacking’ in de context van microdosing, gaat het meestal over de inmiddels zeer bekende stacking formule op basis van Lion’s mane, psilocybinehoudende truffels of paddenstoelen, en vitamine B3 (niacine). Deze formule werd geïntroduceerd door de door velen aanbeden mycoloog Paul Stamets, bekend van de film Fantastic Funghi. 

Lees meer over stacking lion’s mane of bestel de Stacking Kit in de Microdose.nl webshop.

Stacking is echter ook mogelijk met andere combinaties van substances. Vooral in de sportwereld wordt Cordyceps vaak gecombineerd met vitamine B12 In het geval van Cordyceps. B12 is een cruciale bouwsteen voor de aanmaak van rode bloedcellendie nodig zijn om zuurstof in je bloed te vervoeren. Daarnaast is vitamine B12 essentieel voor een goede werking van het zenuwstelsel. Het bevordert de energiestofwisseling, zodat er meer energie kan worden vrijgemaakt uit de voeding. 

Uit onze bevindingen en de ervaringen van de microdosing-community hebben we gemerkt dat het gebruik van Cordyceps en vitamine B12 een erg goede synergie heeft met truffels. Voor veel mensen gaat het namelijk de vermoeidheid en slaperigheid tegen die sommige mensen bij het microdoseren van truffels waarnemen. Het zorgt dus voor extra energie tijdens het microdosen. 

Stacking Cordyceps volgens het Microdosing Institute Protocol

In deze nieuwe formule combineer je dagelijks gebruik van Cordyceps en vitamine B12 met ons “om de dag” microdosing protocol met microdosing XP truffels. Cordyceps werkt namelijk als een tonicum —een middel dat pas goed begint te werken als je het een tijdje slikt en daarmee een spiegel opbouwt. Truffels hebben echter direct al effect, en worden daarom om de dag ingenomen.

Het Microdosing Institute  stacking protocol wordt bij voorkeur een maand lang gevolgd en ziet er als volgt uit:

 • Dagelijks  2 capsules Cordyceps (500 milligram)
 • Dagelijks 1 tablet vitamine B12 (1000 microgram)
 • Om de dag 0.5 tot 1 gram Microdosing XP truffels

Mocht het onprettig aanvoelen, dan kun je de dosering van de truffels verlagen, of gewoon stoppen. Na dit protocol een maand gevolgd te hebben, is het aan te raden om voor twee tot vier weken te stoppen.  Zo houd je zicht op wat microdosing voor uitwerking op je heeft, en hoe je functioneert zonder te microdoseren. Je kunt tijdens deze rust wel Cordyceps en vitamine B12 blijven gebruiken. B12 is een belangrijke bouwsteen, met name voor vegetariërs en veganisten, aangezien deze vitamine vooral te vinden is in dierlijke producten. Cordyceps heeft zelf geen psychoactief effect, maar geeft meer energie.

Conclusie

Sommige mensen die Microdosing XP truffels gebruiken, nemen waar dat het hen, naast de voordelen van microdosing, vermoeid of slaperig kan maken. Het energieke effect van Cordyceps en Vitamine B12 kan dit in veel gevallen verhelpen. Maar ook als je deze slaperigheid niet ervaart kan het zorgen voor meer energie, uithoudingsvermogen en focus. Daarom is voor iedereen die daar wel wat extra van kan gebruiken, deze formule zeker het proberen waard. 

Je vindt de Cordyceps microdosing stacking formule in onze partner webshop

¹ (Van Ineveld, 2020)

Deel deze post

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JOIN OUR COMMUNITY!

Want to stay updated about microdosing research, the latest news, tips & tricks, and more? Subscribe to our newsletter below and stay in the loop about everything microdosing!