Microdosing blog

Ervaring: Microdosing, depressie en stoppen met Zoloft

Woman on pier

Microdosing, depressie en stoppen met Zoloft

Veel mensen zijn in de microdosing gemeenschap gestapt op zoek naar iets om hun depressieve episodes mee tegen te gaan. Hoewel sommige mensen melden dat microdosering hun depressieve klachten genoeg verlicht om niet afhankelijk te zijn van antidepressiva, is dat voor anderen  onvoldoende gebleken.  We willen Mark, lid van de microdosing community, bedanken. Hij schreef dit verslag over de effecten van microdosing op zijn vrouw. Zij gebruikt al ongeveer twintig jaar Zoloft vanwege een ernstige depressie, en microdoseert om langzaam van haar antidepressiva af te komen. Let wel: helaas zijn de effecten van psychedelica in combinatie met antidepressiva niet zo grondig bestudeerd als ze zouden moeten. Hoewel we niet veel ernstige bijwerkingen hebben gezien, adviseren we je om altijd eerst met je arts of psychiater te overleggen en heel voorzichtig te zijn met het combineren van stoffen.

 

Antidepressiva afbouwen; geen makkelijke opgave 

Mijn vrouw heeft al sinds haar dertiende symptomen van depressie. Toen ze eenentwintig werd begon ze Zoloft te slikken, een selectief serotonine heropname inhibitor (SSRI) antidepressivum. Vandaag, vijfentwintig jaar later, neemt ze het nog steeds. Onze dokter heeft haar herhaaldelijk aangeraden om van deze medicatie af te stappen, maar het leven zonder was gewoon ondraaglijk voor haar.

Toen ze zwanger was van ons eerste kind, zestien jaar geleden, moest ze stoppen met Zoloft. Een afschuwelijk jaar volgde. Haar zwangerschap en de maanden na de bevalling waren een absolute ramp. Ze bleef in bed met de gordijnen dicht, zelfs op warme zomerdagen. Vaak volledig verdoofd en in tranen. Toen onze zoon geboren werd, kon ze er geen moment van genieten. Ze haatte haar leven, en was niet in staat om te functioneren. Zoals deskundigen ons later vertelden, had ze op dat moment in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Pas toen ze weer aan de antidepressiva ging, ging het beter met haar. Na enkele maanden Zoloft, was ze springlevend.

Even voor de goede orde: Ik zou nooit beweren dat antidepressiva slecht zijn. Ik geloof echt niet dat ze dat zijn. Ze hebben het leven van mijn partner gered. Maar deze medicijnen kunnen wel voor veel bijwerkingen zorgen.

Ze probeerde haar dosis te verminderen tot 50 milligram, wat de helft is van de gebruikelijke dosis. Het duurde slechts drie dagen voordat het leven weer ondraaglijk voor haar begon te voelen. Dit gebeurde aan en uit. Uiteindelijk stopte ze met proberen. Ze legde zich neer bij het idee dat ze voor de rest van haar leven antidepressiva zou nemen.

Microdosing protocol

Na uitgebreid onderzoek op het internet, en het lezen van een aantal boeken over microdosering, besloten we om nog een laatste kans te wagen. We volgden het protocol van James Fadiman: neem een microdosis op dag één, wacht twee dagen, en neem dan de volgende dosis.

Er zijn verschillende microdosing-substanties om uit te kiezen. Omdat ze een SSRI gebruikt op hetzelfde moment dat ze zou microdoseren, leek ons de veiligste optie psilocybine; ‘paddo’s’. We wonen in Nederland, dus dit zou geen probleem opleveren qua verkrijgbaarheid.

Sweet spot

De sweet spot voor de meeste mensen met gedroogde paddenstoelen ligt rond de 200 milligram (0,2 gram). Dit is een tiende van een normale (macro-) dosering. Er is echter geen manier om een sweet spot te definiëren voor iemand die een SSRI slikt. Jaren eerder hadden we bij een gelegenheid een hoge dosis psilocybine truffels genomen. Ik begon er ontzettend hard van te trippen, maar zij keek alleen maar rond en verveelde zich uren achter elkaar. Er gebeurde niets! 

Stap 1: psilocybine introduceren

We besloten om 200 milligram gedroogde B+ psilocybe cubensis te gebruiken. We bouwden de dosering echter op, beginnend met slechts 25 milligram. We verhoogden de dosering in stappen van 25 milligram om de drie dagen. Gewoon als voorzorgsmaatregel. We hadden gelezen over het serotonine syndroom, dus we wilden het zekere voor het onzekere nemen. Als ze last van bijwerkingen zou krijgen, zou het niet meteen enorm erg zijn, was ons idee. Gelukkig gebeurde er niets.

Stap 2, Zoloft afbouwen

Om Zoloft af te bouwen, is het van uiterst belang om dit heel langzaam te doen. Het lichaam moet zich aanpassen aan een lager serotonine-niveau. Ik kocht een weegschaal die tot 1/1000 van een gram nauwkeurig is. Ik gebruikte een vijzel om de Zoloft-pillen fijn te malen en deed ze in 000 capsules. We gebruikten het volgende protocol voor de Zoloft:

 • Dag 1-5: 100 milligram Zoloft
 • Dag 6-10: 98 milligram Zoloft
 • Dag 11-15: 96 milligram Zoloft
 • Etc.

Dus, om de vijf dagen verlaagt ze haar Zoloft dosering met 2 milligram. Het duurde in totaal 250 dagen voordat ze op nul zou zitten.

Transformatie

Zij gebruikt nu 20 milligram, slechts een vijfde van de hoeveelheid die zij twintig jaar lang heeft geslikt. Voor mij is het een absoluut wonder om de transformatie tot nu toe te zien. Haar algemene stemming is goed en ze voelt zich meer geaard. Ze beschreef dat haar eerdere toestand voelde als of ze wolken in haar hoofd had. Maar nu is de mist duidelijk opgetrokken. Ook in gesprekken is ze scherper dan voorheen. In het verleden kon ik haar ogen vrij regelmatig leeg zien worden, de Zoloft leek een groot deel van haar ‘processorsnelheid’ in te nemen. Vroeger had ze soms last van ernstige haaruitval, maar nu groeit het gezond. Haar gewicht is gezonder dan voorheen. Ze heeft ook minder last van uitstelgedrag.

Al met al ontvouwt haar ‘echte zelf’ zich stukje bij beetje, met de hulp van 200mg (0,2g) psilocybine paddenstoelen. Ze lijkt zich nu in wat moeilijker vaarwater te begeven, maar we hebben er alle vertrouwen in dat het een succes wordt. Als iemand tips heeft uit eigen ervaring of voor de laatste stap, nodig ik je uit om die te delen via het contactformulier.

Niet alleen de paddo’s doen het werk

Het is belangrijk hier te vermelden dat mijn vrouw vele, vele jaren hard aan zichzelf heeft gewerkt. Ze heeft allerlei soorten therapie geprobeerd. De paddenstoelen helpen haar om een helder hoofd te houden en weer helder te denken. Het zijn niet alleen de paddenstoelen die voor de ‘magie’ zorgen!

Advies is nodig

Momenteel zitten we in een moeilijke periode. Mijn vrouw doet alles wat nodig is: voldoende beweging, goede voeding en supplementen. Toch lijkt ze op een lastig punt te komen met 20 milligram. Toen haar dosering Zoloft onder 26 milligram kwam, merkten we helaas dat haar depressieve symptomen terugkwamen.

Wat moeten we doen?

 1. Terug naar 26 milligram Zoloft en een tijdje op die dosering blijven;
 2. In plaats van elke drie dagen, om de dag een microdosering nemen;
 3. Een hogere dosering paddo’s nemen;
 4. Een combinatie van die dingen

Het zou van grote waarde zijn als we een psychiater in Nederland zouden kunnen spreken die open staat voor het veilig gebruik van psychedelica en ons kan helpen.

Update:

Helaas heeft mijn vrouw een totale terugval gehad. En ze is weer terug op Zoloft. Dus voor haar was Microdosing een goede ondersteuning voor het afbouwen, maar de ontwenning was te veel voor haar. Ik wens iedereen veel succes op hun reis. Peace

Bedankt

Ik wil Albert Hofmann, James Fadiman, Ram Dass, Terence McKenna, Michael Pollen, Ayelet Waldman, Paul Stamets en de honderden pioniers bedanken die ons probeerden te informeren over het gebruik van psychedelica, soms zelfs met gevaar voor hun eigen veiligheid.

Ook wil ik graag het Microdosing Institute team en andere internet-communities zoals Reddit bedanken. Zoveel mensen hebben hun tijd gedoneerd door hun eigen ervaringen op te schrijven, zodat mensen zoals wij een goed geïnformeerde beslissing konden nemen.

 

Disclaimer:

Wees alsjeblieft voorzichtig. Ik heb geen medische opleiding gehad. Ieder mens is anders. Neem dit niet aan als medisch advies. Raadpleeg bij voorkeur je arts.

Mark 16-8-2019

Microdosing Institute is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de ervaringsverhalen. Wij kunnen deze niet op waarheid, correctheid of nauwkeurigheid controleren. Het beschrevene is niet noodzakelijkerwijs ondersteund door wetenschappelijk bewijs of door artsen of deskundigen. De ervaringen mogen in geen geval worden gelezen als een advies of aanbeveling. 

 

Deel deze post

6 gedachten over “Ervaring: Microdosing, depressie en stoppen met Zoloft”

 1. Dank je wel Mark voor het opschrijven van jullie verhaal. Ik gebruik zelf Zoloft en wil ook gaan proberen dit middel af te bouwen en het te vervangen door psychedelica. Jouw verhaal daarover is voor mij heel waardevol. Ik wens jou en je vrouw het allerbeste.
  Hartelijke groet,
  Sandra

 2. Ik gebruik momenteel 200 mg Sertraline per dag, de maximale dosis. Helaas voel ik dat deze medicijnen niet meer werken. Ik zou ook graag overstappen op Microdosing. Ik zou dit het liefste onder begeleiding doen. Heeft iemand hier een tip over. Alle reacties hierop zijn welkom!
  Vriendelijke groete, Nienke

 3. Ik zou zo graag weten van welke psilocybine paddestoelen Mark’s vrouw 200 mg nam. Ik wil dit ook gaan doen, onder ongeveer dezelfde omstandigheden, maar weet niet wat ik moet nemen.

 4. Goedenavond,
  Ik zou graag advies willen over microdosing icm Zoloft. Mijn plan is om Zoloft geleidelijk af te bouwen (heb ik eerder gedaan tijdens zwangerschap) en tegelijkertijd te starten met microdosing. Maar wel onder begeleiding. Weten jullie wie me daarbij zou kunnen helpen? Hebben jullie contact met psychiaters in Utrecht, of elders die videobellen?
  Alvast heel veel dank.
  Hartelijke groeten,
  Minke Havelaar

 5. Ik heb meerdere depressies bestreden met medicatie.
  Op dit moment gebruik ik Venlafaxine 112,5. Na een zware inwerkperiode werkt het op zich wel goed maar ik ben niet erg blij met de bijwerkingen.
  Vermoedheid, gewichtstoename en libido problemen.
  Ik lees veel goeds over microdosing en zou het graag willen proberen. Vraag is of psylocibine de bijwerkingen van Venlafaxine kan verminderen of dat het nodig is om dat eerst af te bouwen.
  Ik ben ook benieuwd naar de ervaringen van Nienke.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JOIN OUR COMMUNITY!

Want to stay updated about microdosing research, the latest news, tips & tricks, and more? Subscribe to our newsletter below and stay in the loop about everything microdosing!