Bijwerkingen en risico’s

Een van de meest gestelde vragen over microdosing is: is het veilig?

We kennen immers allemaal de verontrustende verhalen over LSD en paddo’s uit het verleden. Psychoses, acute schizofrenie, ‘denken te kunnen vliegen’, flashbacks. Deze ernstige verhalen dateren uit de jaren ’60. Inmiddels zijn de gevaren en risico’s van psychedelica in tripdosering nauwkeurig in kaart gebracht. En wat blijkt, psychedelica behoren tot de minst gevaarlijke uit het ‘drugs’spectrum, nog beneden wiet, alcohol en MDMA.

De risico’s van microdosing

Micro betekent klein, dus het is verleidelijk om er vanuit te gaan dat de risico’s automatisch ook beperkt zullen zijn. Daar kunnen we echter niet zomaar vanuit gaan.

Op dit moment wordt er aan diverse instituten onderzoek gedaan naar de directe fysiologische effecten van microdosing.

Tot die effecten allemaal in kaart gebracht zijn, kunnen we slechts uitgaan van 1) wat we weten over hogere doseringen en 2) de bijwerkingen of contra-indicaties die experimentele microdoseerders hebben gemeld.  

James Fadiman en Sophia Korb hebben van 1800 personen uit 59 landen rapportages ontvangen over hun microdosing ervaringen. Zij hebben hiermee een voorlopig uitgangspunt kunnen vaststellen, en dat luidt: veilig.

Omdat de dosering zo laag is, lijkt er geen gevaar voor een bad trip, psychose of andere acute ervaringen – positief of negatief – die een volledige psychedelische trip met zich mee kan brengen. Onder de 1800 reacties van microdosers was geen enkel psychosegeval. Toch betekent dit niet dat de kans niet bestaat.

Dit zijn de bekendste nadelen van microdosing:

 • Angstgevoelens kunnen toenemen. Dit is de reden waarom angstige personen vaker geen baat hebben bij microdosing.
 • Mensen met paranoia verschijnselen kunnen meer paranoia en argwaan ervaren tijdens microdoseren.
 • Paddenstoelen kunnen lichte maagklachten en misselijkheid geven bij gevoelige personen.
 • Vermoeidheid: Er zijn mensen die een vermoeidheid te ervaren tijdens het microdoseren van voornamelijk psilocybine. De één ervaart dit als een nadeel, de ander niet en neemt de microdosis gewoon in voor het slapen gaan.
 • Enkele personen (mannen) met kleurenblindheid rapporteerden lichte hallucinaties, of nabeelden. Zij stopten hun cyclus. Dit geldt niet voor iedereen met kleurenblindheid
 • Mensen met de diagnose bipolaire stoornis, meldden dat ze wel baat bij microdosing hadden tijdens hun depressieve fase, maar zouden het afraden tijdens een manische fase.
 • Uit de neurochemische werking van LSD is gebleken dat het, zelfs in kleine hoeveelheden, in theorie op de lange termijn  effect zou kunnen hebben op het functioneren van de hartkleppen. Dit potentiële risico is aangekaart door het Heffter Institute. Of dit ook een werkelijk risico inhoudt, zal hoogstwaarschijnlijk niet worden onderzocht. Aangezien medicijnen doorgaans niet langer dan een half jaar op lange termijn risico’s wordt getest is het dus onwqarschijnlijk dat er geld vrijgemaakt gaat worden voor onderzoek hiervoor. Sinds de jaren 60 zijn er geen reports bekend van mensen die door psychedelica hartklachten hebben gekregen.
 • Psilocybine kan hoofdpijn veroorzaken.

Voor wie wordt microdosing afgeraden?

 • Zij die het medicijn lithiumcarbonaat (Lithium) slikken. Deze combinatie wordt dus afgeraden totdat er meer over bekend is.
 • Zij die ooit een psychose hebben gehad. Hoewel er géén rapporten zijn binnengekomen van mensen die een psychose hebben gekregen door microdosing, het is algemeen bekend dat hogere doseringen psychedelica kunnen dit wel triggeren. Daarom mag deze mogelijkheid voorlopig nog niet uitgesloten worden.
 • Mannen met kleurenblindheid. Zij kunnen ‘tracers’ gaan zien in hun gezichtsveld. Dit is door een aantal mannen gerapporteerd aan Dr. Fadiman. Soms bleven die nabeelden, slepende kleuren als ze ergens naar keken, dagen aanhouden. Niet alle mensen met kleurenblindheid ervaren dit, maar de kans is aanwezig dat het voorkomt.
 • Mensen voor wie angst, of een angststoornis, het grootste probleem is. De angst kan vergroot worden, of ze worden zich wel meer bewust van hun angst. Voor mensen die kampen met depressie en daarbij angsten hebben, kan het wel verlichting van hun angsten opleveren.
 • Mensen die aan paranoia/argwaan lijden. MD kan paranoia versterken.
 • Bij personen onder de 18 jaar.
 • Liever niet in combinatie met alcohol of andere drugs.
 • Bij zwangerschap of als je borstvoeding geeft.
 • Algemeen: de effecten in combinatie met veel psychische of lichamelijke aandoeningen zijn nog onvoldoende bekend.

Daarentegen:

 • Bijna alle soorten medicijnen kunnen in principe worden gecombineerd met microdosing. MAAR: bij medium en macrodoseringen gaat deze uitspraak al niet meer op! Psychedelica die MAO-remmers bevatten, zoals ayahuasca, mogen absoluut niet gecombineerd worden met sommige medicijnen.
 • Set en setting zijn geen vereisten tijdens het microdoseren, maar wanneer je microdoseert met een goede mindset en bewust bent in welke setting je het gebruikt kan dit in je voordeel werken.
 • Als je de juiste routine volgt, zou de werkzame stof geen tolerantie veroorzaken in het lichaam. Het wordt dus niet minder effectief naarmate je het vaker doet.
 • Albert Hofmann heeft de laatste decennia van zijn leven gemicrodoseerd, naar volle tevredenheid. Hij is er 102 mee geworden.

Zijn deze bevindingen en opmerkingen doorslaggevend als het gaat om veiligheid? Wij denken van niet. De lange termijn-effecten zijn namelijk nog niet bekend. Fadiman wil vooral benadrukken dat de voordelen ruimschoots opwegen tegen de risico’s. En dat niet alle genoemde nadelen ook per definitie een risico zijn: sommigen zou je eerder kunnen omschrijven als een aandachtspunt, of iets om rekening mee te houden.

David Presti, een professor in neurobiologie aan de universiteit van Californië, Berkeley. Hij is een expert op het gebied van effecten van drugs in het brein, vertelde tijdens een interview aan Ayelet Waldman, schrijfster van het boek A really good day, dat microdosing in ieder geval absoluut veel veiliger is dan het nemen van anti-depressiva.

James Rucker, een aan Kings College London verbonden psychiater heeft opgeroepen om psychedelica opnieuw te classificeren, waardoor ze beter kunnen worden onderzocht, en goedkoper beschikbaar voor onderzoekers. Hij is echter voorzichtig. In een interview met de BBC geeft hij aan: “Als je kijkt naar de medische kant van microdosing, weten we nog helemaal niets. We kennen de lange termijneffecten nog niet.”

Het moet dan eerst zover komen dat microdosing wordt erkend door de gemeenschap van medisch onderzoekers en de overheden.

Fadiman behoort tot de groep onderzoekers die denkt dat dit niet lang meer zal duren. “Zolang we blijven ondervinden dat microdosing een hele gunstige voordeel-risico verhouding heeft, omdat het gebruik heel erg veilig lijkt te zijn en het een hele waaier aan voordelen heeft, verwachten we dat er meer druk komt vanuit de medische wereld om dit in te zetten bij mensen met klachten of stoornissen die men tot noch toe niet heeft kunnen helpen.”

Valkuilen?

Volgens experts als Fadiman en Korb kunnen er wel degelijk valkuilen zijn. Het kan zeker voorkomen dat je dosis aan het begin iets te hoog is. Dit kan vervelend zijn tijdens je dagelijkse bezigheden. Vandaar het advies om te beginnen op een vrije dag, zodat je bijvoorbeeld lekker kunt gaan wandelen in de natuur.

Fadiman zegt dat hij in totaal ongeveer 75 reacties van de 1800 heeft ontvangen van mensen die weinig positiefs hebben kunnen halen uit hun ervaring. Dit zijn mensen geweest met een aanleg voor anxiety of veel last van angstgevoelens. Anderen zeggen dat ze zich prima voelen met microdosing, maar dat ze zich opnieuw depressief voelen in de weken dat ze het niet doen. Weer anderen nemen het te vaak, en bouwen gevoelsmatig een tolerantie op. De tolerantie voor LSD, psilocybine en mescaline is niet aangetoond.

Wat zegt het Trimbos-instituut?

Het Trimbos-instituut raadt zelf experimenteren met LSD niet aan.

“Het is heel moeilijk te meten wat nou precies een microdosering is. Je kunt wel 10mcg willen nemen, maar het kan ook zijn dat die druppel LSD niet gelijk verdeeld is over de zegel. Dan neem je veel meer dan je denkt. Ook zijn er middelen die worden verkocht als LSD, maar andere tripmiddelen bevatten. Ook daar ligt een risico.”

Ook over microdosing in het algemeen gaat een flinke waarschuwing op:

“Het grootste risico van psychedelica is dat het psychiatrische problemen kan triggeren. Wanneer je bijvoorbeeld gevoelig bent voor het ontwikkelen van een psychose of schizofrenie, raden we psychedelica ten zeerste af. Ook in lage doseringen. Maar het probleem is dat je van tevoren nooit helemaal weet hoe gevoelig je hiervoor bent. Microdosing wordt neergezet alsof het angsten en sombere gevoelens tegen kan gaan, maar hier is nog geen wetenschappelijk bewijs voor. Het is ook bekend dat onverantwoord gebruik van psychedelica deze gevoelens bij sommige mensen juist behoorlijk kan verergeren. Het dan dus risicovol zijn om dit soort middelen langere tijd te gebruiken.”

“Tenslotte bestaat er de mogelijkheid dat je je zonder microdosing niet opgewekt, creatief of productief genoeg meer voelt. Je kan daardoor afhankelijk worden van het middel.”

Meer lezen over de risico’s van psychedelische middelen in hoge doseringen? Hier vind je alles over de (vroege) beeldvorming rond psychedelica en de werkelijke risico’s van een psychedelische trip.

Microdosing in combinatie met medicijnen

Fadiman en Korb hebben daarom een lijst samengesteld van supplementen en medicijnen waarvan tot op heden geen problematische gevolgen zijn gemeld bij het combineren met microdosing.

Neem hierbij in acht dat deze lijst voortkomt uit hun langlopend onderzoek met honderden proefpersonen verspreid over de hele wereld, die zelfstandig hebben gemicrodoseerd met (voornamelijk) de stoffen LSD, 1P-LSD of psilocybine. Voor andere stoffen is er nog niets bekend.

Microdosing: drugs and supplements

Wij willen benadrukken dat deze lijst geen enkele garantie biedt dat jij veilig en verantwoord kunt gaan microdoseren terwijl je op de lijst vermelde medicijnen slikt.

Dus:

 • Raadpleeg altijd eerst je behandelend arts als je van plan bent te gaan combineren, stoppen of afbouwen.
 • Onthoud: niemand is op dit moment deskundig genoeg op het gebied van microdosing om jou te kunnen adviseren over stoppen met medicijngebruik. Wil je afbouwen omdat je vermoedt dat microdosing een beter alternatief is, overleg dit met je arts en onderzoek de voors- en tegens!
 • Heb jij wel problemen ondervonden met microdosing in combinatie met jouw medicatie? Of heb je een toevoeging voor de lijst? Rapporteer dit dan via deze pagina of meld het aan ons.

Bronnen:

 1. Jellinek
 2. Risicoschatting van psilocine en psilocybine bevattende paddenstoelen (paddo’s) 2007 , rapport door het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs.
 3. The Benefits, Risks with ‘Microdosing’, Healthline
 4. James Fadiman & Sophia Korb: Microdosing – The Phenomenon, Research Results & Startling Surprises
 5. NOSop3
 6. Microdosing psychedelics
📄 Microdosing tips & tricks
5 redenen waarom microdosing voor jou niet werkt — en wat je eraan kan doen

Door je in te schrijven ga je ermee akkoord dat Microdosing Institute mij gepersonaliseerde e-mails mag sturen waaronder, maar niet beperkt tot berichten over events en speciale aanbiedingen.